Álvaro Barrera Fernández (1977, Sevilla) és el President d’Ecovalia, l’associació professional espanyola de la producció ecològica. Veterinari bromatòleg de formació, Álvaro lluita al dia a dia amb el seu equip per la normalització de la producció i el consum d’aliments ecològics a Espanya.

álvaro barrera

Com valoreu les dades del vostre informe anual?

L’Informe Anual de la Producció Ecològica a Espanya deixa clar que el sector es troba en ple creixement. Tot i que les dades són positives, per arribar a l’objectiu marcat per Europa es fa necessària una aposta de les administracions -a tots els nivells- per la producció ecològica, un sistema que està al centre de la taula de les polítiques europees a l’horitzó 2030. I una aposta de manera decidida per incrementar el consum.

És a prop l’objectiu d’assolir el 25% de Superfície Agrària Útil ecològica el 2030?

A Espanya anem pel bon camí, tot i que encara estem en un 10%. Hi ha Comunitats com Catalunya, amb un 24,8%; Andalusia, amb un 22% i el País Valencià i les Balears, totes dues amb un 19,6%, que són més rellevants en percentatge de superfície ecològica, però n’hi ha d’altres que no arriben ni al 3%, com Castella i Lleó (1,3% ), Cantàbria (1,5%), La Rioja (2%) i Astúries (2,8%).

«Cal continuar apostant per iniciatives com la Semana Bio i fires professionals com Organic Food Iberia que són un aparador per a les empreses del sector»

Com acompanyar els productors en aquesta transició?

A Ecovalia fem un esforç important per acompanyar els productors, però, el millor de tots, és l’acompanyament que hem de fer els consumidors a Espanya, premiant l’esforç de productors i del sector industrial.

La nova PAC serà suficient per assolir els objectius europeus?

No, és clar que no. Cal no oblidar que els objectius de producció ecològica de la UE són de tota la cadena agroalimentària. Intencionadament o no, s’ha traslladat el punt a la producció, però cal no oblidar que tota la cadena agroalimentària ha d’estar conforme als objectius de producció ecològica. Això és: indústries agroalimentàries, investigació en producció ecològica i, per descomptat, consum en producció ecològica, passant per les compres públiques. Si, òbviament, només posem pressió a través de la PAC, és una part dels objectius europeus de la producció ecològica. Ens falta tota la resta, és a dir, la cadena és completa, no només una baula.

123rf Limited©carlosbarquero. Ramaderia ecològica

Un altre dels reptes és augmentar el consum dels productes ecològics fins a un 10%.

Efectivament. Un dels reptes de la producció ecològica és que el consum convergeixi amb Europa. L’objectiu d’Ecovalia és que el 2030 ens situem a nivells del nostre entorn. Parlem de 7.000 milions d’euros més, és a dir, arribar al 10% en consum. Per aquesta raó, cal un Pla Estratègic Nacional. S’han presentat propostes, però entenem que ha de ser global i transversal a un Govern i a un país i no quedar només circumscrit a un Ministerio d’Agricultura o Medi Ambient. És economia, salut, empresa, és el desenvolupament i la potència d’un sector molt important per al nostre país, que ha de liderar la producció ecològica. Per aquest objectiu seran claus les compres públiques. La producció ecològica ha d’estar a les cuines d’hospitals, col·legis, exèrcits, com passa a altres països, cosa que també han de tenir en compte les administracions competents. En definitiva, Espanya necessita un Pla Estratègic que l’hem de conformar de la mà de les administracions públiques perquè abasti totes les necessitats del sector.

«Un dels reptes de la producció ecològica és que el consum convergeixi amb Europa»

Tot i que recentment el Ministerio ha tret una campanya de promoció dels productes ecològics, que des d’Ecovalia hem recolzat i hi donem suport, creiem que segueix sent necessari que totes les administracions públiques vagin en una mateixa direcció i es desenvolupin accions que promoguin i incentivin el consum de productes ecològics.

Finalment, cal continuar apostant per iniciatives com la Semana Bio i fires professionals com Organic Food Iberia que són un aparador per a les empreses del sector.

A nivell d’estímul de la demanda, pot ser un IVA 0 o superreduït sobre els productes bio una d’aquestes estratègies?

Reduir l’IVA dels productes ecològics sí que pot ser una mesura que animi els consumidors a comprar aquests productes. El desembre del 2021, la Comissió Europea va obrir la porta als Estats Membres perquè poguessin modificar l’IVA als productes sostenibles. I quins productes sostenibles tenim a tota la Unió Europea amb una norma única? Els productes ecològics. És per això que Ecovalia demana al Ministerio que treballi en això i que es redueixi l’IVA als productes ecològics.

«Ecovalia va complir el 2021 tres dècades posant en valor l’esforç diari dels seus més de 17.000 productors, agricultors, ramaders, indústries…»

Quins sectors són claus per impulsar l’augment del consum i la producció bio?

Els sectors clau segueixen sent els hortofructícoles, ja que és la primera entrada dels consumidors a la producció ecològica, però després cal incentivar la producció animal, fonamentalment en ous, lactis i derivats carnis monogàstrics i remugants.

Com valoreu la vostra trajectòria i evolució al llarg d’aquests anys?

Ecovalia va complir el 2021 tres dècades posant en valor l’esforç diari dels seus més de 17.000 productors, agricultors, ramaders, indústries, transformadors i elaboradors… Esforç que ha portat Espanya a ser líder a Europa en producció ecològica i un dels primers països del món en aquest sector.

A Ecovalia portem més de 30 anys treballant en formació, promoció, R+D, representació… Treballem, des de la nostra creació, a fer veure que hi ha una altra manera de produir aliments, d’entendre la terra i el seu maneig. Una forma més sostenible, respectuosa amb el medi ambient i el benestar animal i que, a més, assegura un 30% més de biodiversitat. El nostre objectiu és continuar apostant per la producció ecològica, perquè compta amb arguments contundents que la posicionen com l’eina més eficaç i l’únic sistema reglat que contribueix a la mitigació i l’adaptació al canvi climàtic. A més, és un sistema agronòmicament productiu, econòmicament rendible, mediambientalment necessari i una resposta a la salut de les persones i del planeta.

Autor: Enric Urrutia, Director.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Juny 2022