José Navarro (València, 1975), és propietari i gerent de Herbolario Navarro, cadena pionera en la comercialització de productes ecològics. A València des del 1771 i amb més de 250 anys d’història, Herbolario Navarro es troba avui en plena expansió: 48 botigues físiques, un gran creixement en nous establiments a tota la geografia espanyola, entre les quals destaca especialment el seu desembarcament a Madrid.

José Navarro

A les botigues prima sempre el producte fresc de proximitat, adaptat a cada regió i època de l’any, i un assortiment molt variat en alimentació ecològica i complements alimentaris per satisfer les demandes dels consumidors. A això se li suma un e-commerce nascut per donar servei a la ciutadania, però sense vocació de reemplaçar allò físic i autèntic. La salut i el compromís social i ambiental són el motor que sempre ha donat sentit a Herbolario Navarro. Després d’un 2021 de celebració per a l’empresa familiar amb el 250è aniversari, repassem amb José Navarro l’actualitat del moment i el futur que espera la cadena i el sector.

Herbolario Navarro compta amb més de 250 anys d’història. Com es pot preservar l’essència en aquest context tan canviant?

Efectivament, com tu indiques, ens hem convertit en una companyia molt longeva i, de fet, hem pogut celebrar el nostre 250è aniversari. Tota una fita! Però durant tots aquests anys, encara que l’evolució ha estat constant, sempre hem mantingut el nostre compromís amb la qualitat i els productes de proximitat intacte. Per això, ens convertim en un referent a la ciutat de València i amb aquests mateixos valors que preservem volem convertir-nos en referents a tot Espanya.

Una trajectòria marcada també pel vostre compromís social i mediambiental. És possible alinear el treball d’un retailer amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)?

Nosaltres creiem que sí i hi apostem fermament. Per això, seguim introduint millores en matèria de sostenibilitat. Ara mateix comptem amb un centre logístic amb la tecnologia, materials i màquines d’última generació. Aquest magatzem disposa d’una estructura d’aïllament òptim per evitar la pèrdua d’energia i mantenir una correcta seguretat i conservació dels productes.

«Sempre hem treballat per inspirar un estil de vida ecològic i sostenible»

A més, els nostres productes es transporten, des de les plataformes logístiques als punts de venda, en caixes reutilitzables i plegables. D’aquesta manera podem reduir els embalatges, evitant així l’ús excessiu de caixes de cartró i plàstic. També cal destacar que l’energia que abasteix el nostre centre logístic s’extreu mitjançant plaques solars instal·lades a la coberta de la nau.

Un altre exemple és la vostra col·laboració amb l’ONG Xaloc per preservar la biodiversitat del Mar Mediterrani.

És així. Sempre hem treballat per inspirar un estil de vida ecològic i sostenible, valors que compartim amb Xaloc i per això vàrem decidir apostar per aquesta col·laboració. Junts farem diverses accions durant aquest any destinades a millorar la situació de l’ecosistema marí de la Mediterrània.

©Bio Eco Actual. José Navarro amb el seu equip a Barcelona

Espanya és un dels països europeus amb més producció ecològica, però la quota de mercat se situa per sota de la mitjana comunitària. Què es pot fer per fomentar el consum? Us ajudaria l’aplicació d’un “IVA 0%” als productes ecològics?

Crec que, és clar, es poden fer moltes coses. Per exemple, dur a terme accions de conscienciació i informació sobre els beneficis d’aquests productes. Cal difondre’n els avantatges: la cura del medi ambient, la recerca de la salut a través d’aquests productes i els beneficis del comerç just. A més, és clar que ajudaria un IVA al 0%, però som conscients que és molt difícil que es pugui aconseguir aquesta mesura.

«La joventut està més conscienciada amb la importància d’alimentar-se de forma saludable i sostenible. Són el futur»

Col·laboren amb la Semana Bio i a l’octubre celebraran el Mes Bio als seus establiments per celebrar la producció ecològica. Què reivindiquen?

Volem recordar a la població els avantatges dels productes ecològics, que llegeixin sobre els beneficis, que coneguin els nostres proveïdors per saber qui és darrere i, en definitiva, que es parli del tema.

On és el “nou consumidor” Bio?

Sens dubte, a les noves generacions. La joventut està més conscienciada amb la importància d’alimentar-se de forma saludable i sostenible. Són el futur.

Herbolario Navarro continua apostant per les botigues físiques, que ja són 48 a Espanya. Quins són els elements diferencials?

Crec que el tracte personalitzat als nostres clients. Als nostres establiments, comptem amb un equip de professionals amb formació en nutrició, farmàcia, etc. Tothom que acudeixi a una de les nostres botigues serà atès per un professional que podrà aconsellar-lo segons les seves necessitats, fet que suposa un gran valor afegit.

«No podem entrar en guerres de preu, ja que cal cuidar sempre el productor (tant ramaders, pagesos, com productors) i pagar-los un preu just»

Quina és la seva opinió sobre el creixement de l’e-commerce?

La meva sensació és que l’e-commerce acosta molt el producte ecològic als consumidors, ja que, a moltes poblacions d’Espanya, malauradament, no existeix l’assortiment que sí que es pot trobar a les grans ciutats. Però no podem entrar en guerres de preu, ja que cal cuidar sempre el productor (tant ramaders, pagesos, com productors) i pagar-los un preu just.

Mirant el futur, com veu el mercat i el sector ecològic els propers anys?

Soc optimista, la veritat. Crec que està creixent molt el consum ecològic i que encara augmentarà més. Hem de ser conscients que aquest creixement ha de ser sa i respectuós amb totes les parts de la cadena alimentària. En el nostre cas, hem de lluitar per mantenir un producte eco més artesà i amb valors i menys industrial.

Autor: Oriol Urrutia, Co-Editor i Politòleg

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Juny 2022