Ja fa un temps es va generalitzar la idea que l’oli de coco era dolent per a la nostra salut pel seu contingut elevat en greixos saturats. De fet, el seu consum cada vegada és més habitual, s’utilitza per preparar postres crudiveganes, per cuinar plats exòtics (i no tan exòtics) i fins i tot com a cosmètic natural tant per hidratar la nostra pell com per reparar el nostre cabell.

Aceite de coco

A nivell culinari, a més d’estar deliciós, el seu ús és molt interessant ja que posseeix un punt de fum força elevat a diferència del que succeeix amb altres olis poliinsaturats com poden ser el de blat de moro, gira-sol o soja. Això vol dir que a la mateixa temperatura la seva oxidació és menor i, per tant, no es forma un excés de radicals lliures com podria passar amb un oli poliinsaturat.

Això sí, no tots els olis de coco valen. És important triar bé l’oli de coco, decantant-nos sempre per un oli de coco verge i fugint de l’oli refinat o hidrogenat.

Però més enllà de la seva aportació a nivell organolèptic i la seva utilitat com a cosmètic, l’oli de coco compta amb molts altres beneficis i això és degut en part a la presència dels seus àcids grassos, i més en concret a un tipus d’àcid gras que predomina en aquest aliment, l’àcid làuric. Sabies que també trobem àcid làuric a la llet materna i que aquest nutrient resulta imprescindible per al desenvolupament del sistema immune del nadó? Si la nostra pròpia naturalesa ja s’encarrega que els més petits ho rebin, imagina’t els beneficis que ens pot aportar el seu consum.

L’àcid làuric destaca principalment per les seves propietats antibacterianes i antifúngiques. I no només ens ajuda a combatre aquest tipus de patògens, sinó que també ha demostrat ser útil per combatre diferents varietats de càndida. Tenint en compte això, no podem oblidar-nos d’esmentar la tècnica que fa uns anys es va posar tan de moda l’oil pulling. Aquesta tècnica s’utilitza en la medicina ayurvèdica per millorar la salut bucal i ajudar-nos a reduir certs bacteris, l’acumulació de placa o el mal alè.

Pot ser un bon aliat per ajudar-nos a perdre pes gràcies al fet que eleva la nostra termogènesi (la capacitat que té el nostre organisme per generar calor a partir de reaccions metabòliques), augmenta la nostra sacietat i la nostra despesa energètica. Això sí, sempre parlant dins un context duna alimentació saludable.

És beneficiós per a la nostra salut cerebral. Sembla que els àcids grassos de cadena mitjana ajuden a millorar els símptomes del declivi cognitiu, la demència senil i l’Alzheimer.

Un dels mites que s’estengué sobre l’oli de coco és que es deia que era perjudicial per a la salut del cor. Però al contrari del que es creia, fa uns anys van aparèixer alguns estudis on es va veure que l’àcid làuric era capaç de regular els nivells de colesterol, en general augmentant el HDL i reduint els TG. Portant a considerar-ho, per tant, un aliment molt interessant per a la salut del nostre cor.

A més de tots aquests beneficis que ens proporciona l’àcid làuric present a l’oli de coco, tampoc no podem deixar d’esmentar altres aspectes destacables d’aquest aliment, com el seu contingut en vitamina E, vitamina K i compostos antioxidants. Tots aquests nutrients ens ajuden a prevenir l’atac dels radicals lliures, ens aporten propietats antiinflamatòries i ens ajuden a combatre l’envelliment prematur.

En definitiva, una alternativa molt saludable a altres aliments rics en greixos com el nostre apreciadíssim oli d’oliva.

RECOMANAT PER
Sol Natural

Autora: Glenn Cots, Dietètica integrativa

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Juliol 2022