Tot i els controls més sofisticats que s’han posat en marxa per millorar la qualitat de l’aigua de l’aixeta, la realitat és que entre les fonts originals i el que arriba a l’aixeta de les nostres cases passen massa coses per pensar que podem beure aquest líquid sense més.

agua bio
123rfLimited©luchschen

Aigües i origen: totes són bio?

Encara més, avui els metges naturistes clàssics ja no podrien recomanar simplement aigua –freda, neta, viva– per al tractament de les ferides. I encara més: avui ja no podríem escriure un treball periodístic amb el títol «Càncer a l’aigua de l’aixeta» com vam fer el 1980: les forces de l’ordre ens vindrien a buscar.

Encara més? Bé, l’any 2004, a la Gran Bretanya es va produir un bon escàndol en saber-se que l’empresa més important de begudes de cola venia aigua de l’aixeta embotellada com a aigua mineral. Avui això ja no sembla escandalitzar gaire: han canviat una mica el text de l’etiqueta i segueixen venent tranquil·lament aigua del Tàmesi, i d’altres indrets, per tot arreu, des d’Espanya a Mèxic. Aquesta empresa (Coca-Cola Iberia) ha anunciat que «el 2019 va tornar a la natura 3.642 milions de litres d’aigua a través de diversos projectes ambientals; el 149% de l’aigua continguda a les begudes que comercialitza». És a dir, han tornat més aigua de la que gasten (o, almenys, això diuen). D’altra banda, disposen d’altres marques d’aigua mineral (Bonaqua, Glacéau-Smartwater), amb la qual cosa és previsible una certa confusió sobre les aigües.

Segons alguns indicadors, el consum d’aigua de l’aixeta i embotellada està molt igualat

De l’aixeta: és una bona opció?

L’aigua de l’aixeta és més econòmica. Si es beu, no ens agafarà un tifus, i a més hem de rentar la roba, i netejar-nos les mans i dutxar-nos sovint. Ara bé, a la cuina, farem servir aigua de l’aixeta per bullir uns espaguetis? És cert que hi ha equips purificadors d’aigua d’osmosi inversa i també descalcificadors, però nosaltres ens vam decidir per l’aigua mineral fa anys. Tot i així, no tot està resolt: quina aigua utilitzen per cuinar en una gran majoria de bars i restaurants? I quina aigua fan servir les empreses d’alimentació? I als regadius?

L’aigua a l’organisme

Juntament amb l’aire, l’aigua és el nutrient més necessari per a l’organisme: no podem passar més de tres dies sense beure. Per reposar les pèrdues diàries que produeixen l’orina, la suor i la femta, cal beure entre 1,5 – 2 litres d’aigua al dia, si bé la xifra exacta varia en funció de l’estructura i el pes corporal, de l’activitat física i de la temperatura ambient. Una pèrdua excessiva d’aigua pot trencar l’equilibri líquid de l’organisme, que per altra banda podem cobrir prenent líquids (sucs, infusions, brous), evitant un excés de menjars massa salats o greixosos i escollint aliments rics en aigua, com les fruites i hortalisses fresques.

agua bio
123rfLimited©sergofoto. Font d’aigua subterrània neta ionitzada i ozonitzada a les muntanyes de Monchique, Portugal

Els envasos

Te sentit seguir avui un règim amb «canvi d’aigües»? Ho tindria en un context més subtil: avui això només sembla preocupar majoritàriament els molt viatgers a llocs remots, pels coneguts problemes intestinals (que en realitat es deuen més al menjar ingerit). El termalisme i la crenoteràpia s’han hagut de transformar en spa massius. Però, tant si són petits com gegants, la majoria d’aquests establiments fan servir aigua de l’aixeta.

Tot i així, les subtils virtuts de l’aigua no s’han perdut del tot: hi ha concursos de tast d’aigües, i les autoritats han establert lleis suficients, tant sobre sanejament com sobre les populars aigües mineromedicinals. Però l’ús d’ampolles de plàstic, no només de clorur de polivinil o PVC, sinó també del menys contaminant polietilè o PET, s’hauria de prohibir com més aviat millor i utilitzar ampolles de vidre.

Aigües minerals

Segons alguns indicadors, el consum d’aigua de l’aixeta (56% diàriament, 14% de vegades, 30% mai) i embotellada (46% diàriament, 22% de vegades, 32% mai) està molt igualat. L’aigua mineral envasada conté minerals o altres substàncies dissoltes que li donen un valor terapèutic. Sals, compostos sulfurats i gasos estan entre les substàncies que poden estar dissoltes a l’aigua, que pot ser preparada o es pot produir naturalment.

D’altra banda, però, des del punt de vista de l’economia i l’ecologia, el cost de l’impacte de l’aigua embotellada sobre el medi ambient (generació d’envasos, transport…) és almenys cent vegades superior que si es beu aigua de l’aixeta. I les sals minerals que contenen? Hi ha un camp ampli per descobrir l’aigua que més ens interessa, perquè no sempre són convenients les aigües minerals naturals de mineralització feble o molt feble.

L’ús d’ampolles de plàstic s’hauria de prohibir com més aviat millor i utilitzar ampolles de vidre

Quan veiem aigua embotellada diem que és aigua mineral, però al mercat es poden trobar diferents tipus d’aigües envasades:

  • Aigua mineral natural. Aigua subterrània, pura a l’origen. La seva composició mineral és constant, sempre la mateixa. Les aigües minerals han de presentar anàlisis periòdiques per demostrar la constància de la seva composició. El 96% de l’aigua envasada que es ven a Espanya és aigua mineral natural.
  • Aigua de font. Aigua subterrània, pura a l’origen. La composició mineral no és constant, pot variar. Només han de ser analitzades una vegada abans de comercialitzar-se.

Aigua mineral, aigua subterrània

L’aigua mineral procedeix de dipòsits subterranis profunds i s’obté a través d’una font o extraient-la mitjançant una perforació. L’origen d’aquests dipòsits és la pluja que, després de ser absorbida per la terra, queda retinguda per una capa impermeable que forma un aqüífer. La circulació lenta de l’aigua dins d’aquests dipòsits fa que es carreguin de minerals procedents de les roques amb què està en contacte. Aquests minerals i oligoelements són els que donen a cada aigua una personalitat única.

En el proper número veurem les aigües minerals amb més detall.

Autor: Jaume Rosselló, Editor especialitzat en salut i alimentació

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Juliol 2022