No tota l’aigua envasada és bio, però l’aigua mineral natural no rep tractaments químics i arriba a les nostres mans amb la mateixa puresa, composició mineral i propietats que posseeix per naturalesa.

aigua
123rf Limited©aaronamat

L’origen de l’aigua

Com neix l’aigua mineral natural? Amb el desgel i la pluja, l’aigua es filtra lentament entre les roques de les muntanyes i és a través d’aquest recorregut subterrani que obté els minerals i els oligoelements que la fan única. La majoria d’aigües minerals provenen d’aqüífers subterranis on s’emmagatzema l’aigua de pluja filtrada a través de les roques. Això les converteix en una aigua lliure de qualsevol contaminació i cadascuna amb un equilibri natural perfecte.

Les bones empreses d’aquest sector s’encarreguen sobretot d’extreure-la sense perdre l’equilibri que ens regalen les fonts i l’entorn. A més, s’asseguren que –en ser envasada– continuï tenint les propietats. Això és més que discutible si l’aigua va envasada en ampolles de plàstic (per exemple, per els cèlebres disruptors endocrins).

La mateixa naturalesa ens hauria de fer reflexionar sobre el que fem amb l’aigua

Pura i saludable

L’aigua ideal per al cos humà hauria de ser lleugerament alcalina i això requereix la presència de calci i magnesi, continguts per excel·lència de les bones aigües minerals. La seva puresa bacteriològica i microbiològica permeten beure-la i envasar-la, sense necessitat de tractaments químics. És excel·lent a la cuina i per a la salut, ja que aporta nutrients i altres substàncies necessàries per tenir un organisme saludable cada dia. L’activitat cel·lular se’n beneficia i això ajuda a eliminar toxines i substàncies de rebuig, a afavorir la digestió i prevenir el restrenyiment, regular la temperatura corporal i mantenir el bon funcionament dels ronyons.

I té una composició constant: el seu sabor sempre serà el mateix, igual que la qualitat dels minerals i altres components. Això no vol dir que totes les aigües minerals siguin iguals, però sempre que en beguem una sabrem quins nutrients aporta i els possibles beneficis que genera a l’organisme.

agua
123rf Limited©agnormark. Embotellat d’aigua pura de mina

Les millors aigües minerals naturals

Pràcticament totes les aigües minerals són potencialment bones i els seus processos són de qualitat extrema, potser es pot objectar un excés de sals en alguns casos. Es recomanen segons siguin les necessitats del consumidor, ja que les seves propietats varien. Per exemple, per a un esportista, que fa grans esforços físics diàriament, és fonamental que consumeixi una aigua rica en magnesi i amb una mineralització forta per reposar els elements que gasta l’organisme. En canvi, per als que utilitzen menys energia al llarg del dia o per als que pateixin càlculs renals, es recomanen aigües amb mineralització feble o molt feble. A més, el cos presenta diferents necessitats al llarg de la vida, per la qual cosa és indispensable optar per la varietat a mesura que es van ajustant els nivells a l’organisme.

L’aigua ideal per al cos humà hauria de ser lleugerament alcalina i això requereix la presència de calci i magnesi

Un luxe

També l’aigua ha esdevingut un article de luxe, i no només pel disseny dels envasos. Com veiem algunes d’aquestes aigües premiades:

  • Fiji. És una aigua originària de Viti Levu, l’illa més gran de les illes Fiji que es filtra a través de les roques volcàniques. És molt rica en silici, i conserva la seva puresa, ja que allà no hi ha contaminació. Forma part del món dels artistes de cinema.
  • Bling H2O. És l’aigua més cara del món i ha passat a formar part de les frivolitats humanes. Està tractada amb ozó i està microfiltrada. S’obté d’una deu de 800 metres de profunditat al parc nacional de Smokey Mountains a Tennessee, Estats Units. L’envàs és de vidre de diferents colors amb tap de suro. Hi ha algunes ampolles exclusives decorades amb vidres Swarovski, que poden costar més de 350 dòlars cadascuna. És una de les aigües més guardonades i també alguns famosos n’han elogiat la qualitat.
  • Antipodes. Prové de la Badia de Plenty, a Nova Zelanda, i s’extreu d’un aqüífer situat a 300 metres de profunditat. És també una aigua molt pura i rica en silici, el mineral que ajuda la salut de la pell i els cabells.
  • Ogo. Amb una alta concentració d’oxigen i baixos percentatges en sodi, aquesta aigua és considerada com “The Breathing Water”, l’aigua que respira, perquè la seva concentració d’oxigen és cinc vegades més gran que la de l’aigua comuna. És una beguda energètica molt apreciada pels esportistes i s’envasa als Països Baixos.
  • Voss. Procedeix d´un aqüífer a Noruega que està protegit sota roca i gel. És molt baixa en sodi i està indicada per combatre problemes de hipertensió.

Hi ha milions de persones que no es poden permetre l’aliment més saludable que existeix

Aigua solidària

Trobarem fàcilment a Internet, el llistat oficial de la Unió Europea i el de l’OCU, amb una relació completa de les aigües minerals envasades. A la Península Ibèrica hi ha moltes aigües de gran qualitat, i moltes amb curiositats importants i interessants. Però totes tenen en comú un cost ecològic molt alt: l’aigua mineral ha de ser sostenible en el temps. La mateixa naturalesa ens hauria de fer reflexionar sobre el que fem amb l’aigua, perquè mentre llegim aquestes anècdotes hi ha milions de persones que no es poden permetre l’aliment més saludable que existeix.

Entre els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 hi ha el sanejament d’aigua a tot el món i l’accés universal a l’aigua potable. No només cal acabar amb la fam al món. També cal protegir i conservar les aigües de mars i rius. I, sobretot, cal acabar amb la set i la manca d’aigua neta per evitar malalties.

Autor: Jaume Rosselló, Editor especialitzat en salut i alimentació

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Agost 2022