Mantenir un pes corporal adequat és altament recomanable, no pas per estètica, sinó per salut. I curiosament, quan ens preocupem pel nostre pes i volem anar-ho vigilant el que fem és pesar-nos a la bàscula de casa, però aquest valor que hi veiem ens dóna molt poca informació. Si augmentem el greix al nostre cos, augmentarem de pes, però també si guanyem múscul o si baixem una mica el greix alhora que augmentem considerablement la nostra massa muscular. Així que, mesurant el nostre pes no sabem exactament què passa. I, en realitat, ens importa tant el que marqui la bàscula? o ens importa més la talla que estem vestint?

pes
123rf Limited©andreypopov. Mesurament del greix del ventre amb fat caliper

Conèixer la composició corporal

En realitat, ens sol preocupar més el volum ja que volem veure’ns bé i cabre a la nostra roba, però com que estem habituats a mesurar la nostra massa corporal amb una bàscula, també volem veure que ens mantenim en cert valor numèric. I això ho tenim molt interioritzat, tant que hi ha qui té veritable obsessió amb cert nombre per al seu pes i que sent pànic quan aquest valor puja. I és que fins i tot el que se’ns controla quan anem al metge, a la infermera o a l’endocrí és el pes, el que marca la bàscula i, com a màxim, l’índex de massa corporal, que és la relació entre el nostre pes i la nostra altura, però això és informació molt escassa. Actualment sabem que cal tenir més dades per conèixer realment la nostra composició corporal, sobretot la massa greixosa, total i abdominal, i la massa muscular, i veure com evoluciona amb el temps o fent canvis d’hàbits. Si consultem, per exemple, amb un dietista-nutricionista veurem que ens valorarà tot això per ajudar-nos a millorar-ho.

Per què és convenient valorar la composició corporal?

Perquè quan ens engreixem el que ens passa és que acumulem greix al cos i en moltes ocasions no mantenim la nostra massa muscular i fins i tot l’anem perdent pel camí a mesura que els quilos augmenten. Tot i això, els quilos també augmenten en una persona que entrena dur i que millora la seva forma física, però això és molt diferent, ja que no hi ha augment de greix corporal. Massa greixosa i massa muscular són molt diferents, la segona és la que té capacitat de cremar calories i, a més és més compacta. El múscul pesa més i el greix ocupa més volum o el que és el mateix 1kg de múscul ocupa molt menys volum que 1 kg de greix. Si comencem a cuidar-nos i estem menjant més saludable i lleuger i a més fem activitat física potser pugem a la bàscula i no veiem el resultat esperat. Si hem baixat greix, però també hem augmentat el múscul, potser el pes gairebé no hagi variat i això ens pot frustrar quan, en realitat, ho estem fent bé. El que ens interessa de debò és valorar el greix corporal que és el que ens fa veure’ns amb quilos de més i també ens fa més propensos a emmalaltir.

El múscul pesa més i el greix ocupa més volum

I com podem mesurar el nostre greix corporal? Hi ha alguns paràmetres que ens en donen una bona idea i que podem mesurar-nos fins i tot nosaltres a casa.

Perímetre de cintura

Es mesura la circumferència del nostre abdomen amb un metre a l’alçada intermèdia entre el final de les costelles i el final del maluc. Es considera obesitat quan tenim més de 88cm les dones i 102cm els homes de circumferència abdominal. Així que en realitat hauríem d’estar força per sota d’aquests valors. Tot i això, el valor ideal per a cada persona pot ser molt variable en funció, sobretot, de la seva constitució, per a un home estar a 90cm de cintura pot ser òptim, però per a un altre pot ser massa. Per això hi ha altres valors que són més útils.

pes
123rf Limited©peopleimages12

Índex cintura-alçada

La cintura dependrà una mica de la nostra alçada, els valors ideals no seran els mateixos per a una dona que fa 150cm d’alçada que per a una altra que mesuri 170cm. Molts estudis han valorat aquest tema i s’ha arribat a la conclusió que la nostra cintura ha de mesurar menys de la meitat del que mesurem d’alçada (tot mesurat en centímetres). Això és de forma genèrica però concretament els valors en dones i en homes difereixen una mica per la forma diferent del nostre cos. Per a elles un índex de cintura-alçada de més de 0,48 ja indica sobrepès i per a ells un de 0,52. I això és molt fàcil de mesurar a casa, agafem un metre, mesurem la nostra circumferència abdominal pel punt indicat anteriorment, ho dividim entre la nostra alçada i comprovem que estem per sota d’aquests valors.

Això és el que realment importa, mantenir o millorar la nostra massa muscular i reduir o mantenir el nostre greix corporal

Índex cintura-maluc

També resulta útil, sobretot per valorar l’excés de greix abdominal no només a l’abdomen sinó també als malucs. Aquest índex també indica el tipus d’obesitat o acumulació de greix que tenim (ginoide o en forma de pera, més habitual en la dona, o androide o en forma de triangle invertit, més habitual en l’home i en la dona post-menopàusica). El resultat de dividir el que mesura la nostra cintura entre la part més ampla del maluc ha d’estar entre 0,71-0,84 en les dones i entre 0,79-0,94 en els homes. Valors per sobre indiquen obesitat androide ja que vol dir que la nostra cintura té massa amplada per greix acumulat respecte al nostre maluc. Valors per sota indiquen obesitat ginoide que indicarà un major volum de greix acumulat als malucs.

Com veiem, hi ha moltes maneres de valorar si la nostra massa corporal està en valors saludables, per això, quan et preocupi el teu pes procura, a més de pesar-te, prendre’t mesures com la de cintura i la de maluc per poder així valorar el volum de greix acumulat i com ho millores amb el temps, doncs, en realitat, això és el que realment importa, mantenir o millorar la nostra massa muscular i reduir o mantenir el nostre greix corporal. I si necessites ajuda ves a veure a un professional que et pugui aconsellar.

Autora: Laura I. Arranz, Doctora en Nutrició, farmacèutica i dietista-nutricionista | www.dietalogica.com

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Agost 2022