Els dies 31 d’agost i 1 de setembre de 2022, IFOAM Organics Europe, FiBL i Bio Suisse van organitzar la primera edició de l’Organics Europe Youth Event (OEYE). L’esdeveniment tenia com a objectiu crear una plataforma per als joves interessats i actius en el sector ecològic per a crear xarxes, discutir i desenvolupar el coneixement i la consciència ecològica entre els joves.

OEYE
©IFOAM Organics Europe

L’ecologia i la joventut, reunits a l’Organics Europe Youth Event

Joves agricultors, emprenedors, start-ups, estudiants i actors interessats de la cadena de valor es van reunir en la seu de l’Institut de Recerca de FiBL a Frick, situada al cor de Suïssa, amb motiu del primer Organics Europe Youth Event (OEYE). Van ser dos dies intensos, amb ponents inspiradors i interaccions motivadores que van proporcionar una plataforma per a debatre i aprendre sobre el potencial i els reptes de la producció ecològica i el seu paper com a sistema alimentari sostenible.

IFOAM Organics Europe, FiBL i Bio Suisse van organitzar la primera edició de l’Organics Europe Youth Event

En el primer dia es va donar la benvinguda als participants. També es va oferir la primera taula rodona entorn del paper dels actors del mercat, la política i la joventut, en la qual experts del sector ecològic europeu (representants d’organitzacions com Landwirtschaft mit Zukunft, Bioland, FNAB, Coop i Kündig Group) van debatre sobre els passos de transformació dels sistemes alimentaris sostenibles i el paper del sector ecològic i dels joves en aquest procés. La sessió va ser seguida pel debat «Creant idees per al futur sistema alimentari», centrat en el desenvolupament de solucions i accions per a abordar amb èxit la problemàtica.

Més tard, aquest mateix dia, va arribar el moment de les sessions inspiradores amb joves emprenedors, agricultors i activistes de tota Europa que van presentar les seves empreses, projectes i organitzacions innovadores en l’àmbit de la producció ecològica. Abans del sopar regional i de temporada, els participants van tenir l’oportunitat de conèixer-se, barrejar-se entre si, i interactuar amb els ponents durant un piscolabis o participant en les sessions de networking.

OEYE 2022
©IFOAM Organics Europe

«La joventut no és el futur de demà, ja és el futur d’avui!»

El segon dia va començar amb diferents tallers sobre temes diversos i d’interès, com les organitzacions ecològiques, la producció animal i l’ètica; el reglament ecològic; els aliments d’origen vegetal; les cadenes de subministrament curtes i la venda directa; la cria ecològica i l’agrobiodiversitat; la fertilitat del sòl; el Design Thinking; i les condicions de treball sostenibles.

Van ser dos dies intensos, amb ponents inspiradors i interaccions motivadores

També es va abordar la relació entre l’agroecologia i la filosofia. Durant el seu discurs d’obertura, el Dr. Joe Slater (Universitat de Glasgow) va interpel·lar al públic sobre l’obligació moral en relació amb l’agricultura i la sostenibilitat. Per part seva, la Professora i Dra. Johanna Jacobi va exposar com l’agroecologia podria ser una de les solucions per a aconseguir un concepte transformador en la implantació de sistemes alimentaris sostenibles.

«La joventut no és el futur de demà, ja és el futur d’avui!», van celebrar els participants. En la cerimònia de clausura, els directors de FiBL, IFOAM i Bio Suisse van fer una recapitulació i comentaris finals. Però l’Organics Europe Youth Event no va acabar per a tots aquells que van decidir unir-se a una de les excursions addicionals. Celebrades els dies 1 i 2 de setembre, es van centrar en el paper de l’agricultura ecològica en la lluita contra el canvi climàtic, les possibilitats i els reptes dels sistemes agroforestals i el desaprofitament d’aliments i la creació de sistemes alimentaris circulars.

La primera edició de l’Organics Europe Youth Event va concloure amb èxit, van assenyalar els organitzadors. La pròxima edició de l’esdeveniment se celebrarà d’aquí a dos anys.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Setembre 2022

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here