Vadó Mora és gerent del grup Biocosum, una agrupació de més de 60 botigues d’alimentació ecològica i herbodietètica. Nascuda l’any 1998 arrel de les trobades del Gremi d’Herbolaris, Bioconsum es configura com una xarxa de botigues independents que té l’objectiu de millorar la rendibilitat i viabilitat dels negocis associats, gràcies al coneixement compartit i la creació d’eines professionals dels seus socis. Actualment és el tercer operador més important del sector ecològic especialitzat a Espanya.

Com i per què neix Bioconsum?

Bioconsum neix l’any 1998 de la necessitat de les botigues, que en aquell moment eren herbolaris i dietètiques, de treballar i comprar conjuntament. Aleshores, la Generalitat animava les botigues a generar cooperatives i feia estudis de consultories. Des del Gremi vam poder accedir a un d’aquests estudis i això va ser l’embrió perquè un grup s’animés a crear Bioconsum. En concret, va néixer a l’altell d’una de les botigues de la ciutat de Lleida, quan un botiguer local i un de Móra d’Ebre es van animar a tirar-ho endavant. Al cap d’un temps es va obrir l’oficina a Lleida.

«La voluntat inicial de les botigues era compartir i millorar les condicions de compra. També de mantenir-nos junts per a millorar els negocis d’una forma integral»

La voluntat inicial de les botigues era compartir i millorar les condicions de compra. Amb els anys, es va anar modificant i ara ja no és només la voluntat de poder comprar bé, sinó també de mantenir-nos junts per a millorar els negocis d’una forma integral. És a dir, veure com podem treballar junts per millorar la rendibilitat, estalviar temps i formar part d’una comunitat que t’ajudi a millorar la botiga. Donem serveis en tot l’àmbit de compra i venda.

Quantes botigues associades té Bioconsum?

Estem al voltant de les 60 botigues. Fa temps que estem bastant estables pel que fa al nombre de botigues, tot i que aquestes van canviant. Hi ha botigues petites que es troben en un moment complex, ja que el sector s’està reestructurant i el canal especialitzat està veien com es posiciona. D’altra banda, el canal especialitzat de botigues independents té molta gent per sobre de la cinquantena d’edat i molt poca de menys de 40 anys. És un problema perquè si volem que el canal segueixi endavant, necessitem un relleu generacional.

Com s’aconsegueix aquest relleu generacional?

El primer responsable és el mateix sector. L’administració pot ajudar, pot oferir trampolins, però el sector ha d’esforçar-se. Al sector del comerç intensiu amb botigues petites i horaris també de caps de setmana costa que hi hagi aquest relleu. La majoria de gent que va començar al canal independent hi va entrar pels valors. Era un modus vivendi, no un modus empresarial.

«Les noves generacions han d’entrar amb un perfil més professional. El nostre sector està madurant i s’ha d’estar preparat»

Les noves generacions que han d’entrar ho han de fer amb un perfil més professional. El nostre sector està madurant, té competidors més professionals, i has d’estar preparat. Al sector de l’alimentació ecològica i la dietètica treballem amb uns marges i una rotació que no és la del supermercat, i la rendibilitat és mínima. Hi ha molta gent que té botiga i el sou els justeja i, en veure-ho, els fills dubten de continuar amb el negoci. Aquest model és difícil que pugui perdurar, per això n’hem de buscar d’alternatius.

Per on passa la solució? La cooperativa és una de les eines? 

Des de la cooperativa ho intentem. El fet d’estar junts i fer coses que un sol no pot, permet assemblar-nos més a una gran empresa sense ser-ho, perquè som molts negocis petits que ens hem unit i hem creat una estructura que ens dona servei. Amb això n’hi ha prou? Bé, és important. Necessitem créixer a tot Espanya i concentrar més gent. Hem de ser més, perquè som molt petits i per poder seguir fent coses cada vegada més complexes necessitem gent.

«Necessitem créixer a tot Espanya i concentrar més gent»

Teniu alguna botiga associada fora de Catalunya?

A València ja tenim vuit associats, tot i que el mercat ja està bastant ocupat. Hi ha botigues independents, però potser menys de les que hi havia abans. La nostra idea ara és créixer i dirigir-nos segurament cap al nord per captar botigues individuals que vulguin sumar al projecte.

Una de les coses bàsiques per a nosaltres és el fet de tenir marques pròpies exclusives i tenir una plataforma logística, que en aquests moments ja representa un percentatge important dels productes que comercialitzem. Abans eren els proveïdors els qui els servien. Això vol dir que a les botigues cada vegada els és més còmode la gestió de les compres perquè amb una sola compra es poden abastir d’un percentatge molt gran dels seus productes. Avui en dia, el 26-27% del volum de negoci surt dels nostres magatzems i seguim creixent. Tenim l’objectiu d’arribar al 50% en un o dos anys, perquè això ajuda molt a la botiga. Un sol interlocutor, que a més és del teu propi grup, proveeix el 50% dels productes, ajuda a la gestió.

Qualsevol botiga es pot associar a la cooperativa? Quins requisits ha de complir?

Ha de ser una botiga del sector, que comercialitzi alimentació ecològica, complements alimentaris i cosmètica bio, i que sigui independent, és a dir, que no formi part d’una cadena. L’únic que els demanem és que treballin les marques pròpies, sense posar límits de volum, i les incorporin als seus lineals, que es pagui una quota mensual i que les compres que es facin a proveïdors amb qui tenim acord es facin a través del grup.

«Hi ha molts pocs requisits per entrar a Bioconsum. Som bastant flexibles i funcionem amb compromisos voluntaris»

Hi ha molts pocs requisits per entrar a Bioconsum. Som una organització bastant flexible. Funcionem molt amb compromisos voluntaris. Quan creem un projecte, s’hi poden apuntar les botigues que volen. Però un cop apuntades, han de complir. És una política que dona llibertat d’elecció, però un cop compromesos, s’ha de remar amb els companys.

Un dels hàndicaps que té Bioconsum és que hem de tenir un tronc central de productes, d’assortiment i serveis que sigui comú a tot arreu. Som àgils, però això encara ens costa. Cadascú pot tenir les seves branques, no hem de ser iguals, però el tronc ha de ser semblant. És el que ens uneix i ens permet fer coses junts. I la velocitat, que abans no era tant important, ara ho és molt. Has de ser ràpid adaptant-te i prenent decisions.

Us emmiralleu en altres models?

Tenim contactes internacionals. Especialment, hem tingut contactes amb Biocoop (França). Tot i que la mida empresarial no té res a veure, sí que és una organització en xarxa. També amb NaturaSì, un projecte italià que té franquícies però és molt enxarxat, a més tenen adherits i fan xarxa amb la producció. Ens agradaria fer més lligams i més potents amb els pagesos i la producció. Tenim bons acords estratègics però ens agradaria que fossin més formals, perquè ho hem après de models externs. Hi estem treballant.

«El canal especialitzat s’ha de reestructurar i professionalitzar. Cada vegada quedaran menys botigues i els operadors han de tenir una visió empresarial»

Com veus el futur del canal especialitzat?

S’ha de reestructurar i professionalitzar. Veurem que quedaran menys botigues de les que hi ha ara. Crec que els operadors del canal especialitzat han de tenir una visió empresarial. Podran quedar botigues independents, però hi haurà d’haver organitzacions de mida empresarial. Veritas n’és una i haurà de seguir creixent perquè davant del gran consum es quedarà petit. També hi ha Herbolario Navarro. En aquests moments nosaltres som el tercer operador a Espanya i hem de créixer captant més botigues per crear més xarxa i ajudar-les a ser més professionals. Preveig que si no ho fem, o neix una altra organització que és capaç d’aglutinar-ho, o veurem encara més mortaldat de botigues de les que seria desitjable.

D’altra banda, tots ens vam pensar que el bio era una cosa molt valorada, coneguda i notòria. Però quan ha aparegut la tendència dels productes vegans, vegetarians, de la proximitat i la sostenibilitat, fent greenwashing i sent accessibles a tot arreu, molts consumidors  han deixat de comprar ecològic. No sabien, fins i tot, que compraven bio.

«A l’administració li demano que faci una feina brutal per explicar què és el producte ecològic, les seves avantatges. És fonamental»

A l’administració li demano que faci una feina brutal, que no fa, per explicar què és el producte ecològic, les seves avantatges, i apostar per això. És fonamental, perquè la sensació que teníem que la gent comprava bio, a la que ha trobat producte vegetal a molts llocs ha deixat de comprar a les botigues ecològiques i no li ha preocupat deixar de fer-ho. Amb la proximitat ha passat el mateix. La gent compra en certs tipus de botigues pensant que està comprant producte bio, vegetal, de proximitat i que està fent país, però el producte no és d’aquest tipus. L’administració ha de treballar molt perquè no hi hagi publicitat enganyosa i també per difondre el bio. Tenim un problema greu: o les terres es cultiven en bio o les seguim contaminant, també els aqüífers. I no és només que hi ha poca aigua, és que la que hi ha s’ha de cuidar molt.

Com valores el fet que botigues ecològiques hagin introduït producte vegà que no és bio?

Això és una discussió interna del grup. Una de les coses bones i dolentes que tenen les nostres botigues és que són heterogènies. Cadascuna és d’un propietari, fet que comporta visions oposades. Això sempre és bo, però també vol dir que el camí no és únic.

Com que procedim d’herbolaris i dietètiques, hi ha botigues que encara venen productes que procedeixen del món de la dietètica que no és bio. Això s’ha anat eliminant, els hem animat a passar al bio, però queden reminiscències. A banda d’això, amb la tendència del producte vegà, hi ha botigues que l’han incorporat.

«Una de les coses bones i dolentes que tenen les nostres botigues és que són heterogènies»

Una de les coses que diferencia MOLSA de la resta d’associats de Bioconsum és que tenen l’alimentació, la higiene, la cosmètica i neteja de la llar 100% bio. La resta d’associats tenen algun producte no bio, però potser és com a màxim un 5% del seu producte.

Autor: Oriol Urrutia, Co-Editor i Politòleg

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Setembre 2022

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here