El sistema immunològic madura gradualment durant la infància. Tot i que els riscos ara es redueixen molt amb les vacunes, que estimulen les respostes immunitàries protectores al sistema immunitari en maduració, els nens encara poden contraure infeccions virals, bacterianes i parasitàries que s’han de combatre i controlar mitjançant les respostes immunitàries.

defensas niños
123rfLimited©fizkes. Nena respirant profund

Alimentació, base de les defenses

A la tardor són freqüents els refredats i inflamacions tant de les vies altes respiratòries (nasofaringe), com de les vies baixes (broncopulmonar). I és convenient reforçar el sistema immunològic als nens, facilitant una adaptació progressiva a la presència del fred, i ajudant el cos a reduir la freqüència de les infeccions típiques d’aquesta època.

Per aconseguir reforçar les defenses, cal assegurar la base, que és l’alimentació. És important fer una aportació suficient de fruites i verdures riques en vitamina-C, complex B, oligoelements i bioflavonoides, que ens ajudin no només a impulsar el sistema immune, sinó també a reduir les inflamacions de l’arbre respiratori. Una bona higiene intestinal i la presència d’una flora beneficiosa és fonamental per assegurar el bon funcionament del sistema immunològic, per això la introducció de cereals integrals i fibres solubles ens ajudaran a mantenir la presència d’una flora beneficiosa, que actuarà també com a barrera davant les infeccions. D’altra banda, alguns complements nutricionals també ens poden ajudar durant aquesta estació. El pròpolis n’és un i sobretot combinat amb la gelea reial, i el parell d’oligoelements manganès-coure, pot ajudar a enfortir el sistema immunològic en nens i adults.

El pròpolis combinat amb la gelea reial, i el parell d’oligoelements manganès-coure, pot ajudar a enfortir les defenses en nens i adults

Pròpolis per a unes defenses fortes

L’ús del pròpolis es remunta a l’antiguitat, almenys a l’any 300 aC, i s’ha utilitzat en la medicina local i popular a moltes parts del món, tant internament com externament. És un producte apícola natural amb poderosos efectes antibacterians i antioxidants.

La revista científica Biomedicine & pharmacotherapy ha publicat un article científic (Febrer 2022) que conclou que els resultats obtinguts en estudis in vitro i in vivo i en els assajos clínics en humans, aporten la sòlida i suficient evidència científica experimental i clínica per assegurar que el pròpolis és eficaç en el tractament de malalties relacionades amb les vies respiratòries. Un cop més, l’evidència científica corrobora el seu ampli ús medicinal.

Autora: Maribel Saíz Cayuela, Llicenciada en Ciències biològiques, PGD. Dietètica i nutrició

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Setembre 2022