Llet de vaca o llet de cabra? Una alimentació saludable, adequada i equilibrada és crucial per a preservar la salut, també durant les primeres etapes de la vida. Babybio, marca de referència del sector de l’alimentació infantil ecològica, respon a les preguntes més freqüents quant a nutrició infantil, llet de continuació i la seva línia de productes a base de llet de cabra Babybio Caprea.

Babybio caprea
©Babybio

Com ha de ser l’alimentació infantil? Les necessitats nutricionals canvien al llarg de la infància?

Cada etapa de la vida té les seves peculiaritats i necessitats a les quals cal anar adaptant l’alimentació. La infància es caracteritza per ser l’etapa on es produeix un major creixement físic i desenvolupament psicomotor. Això significa que l’alimentació no sols ha de proporcionar energia per a mantenir les funcions vitals, sinó que a més ha de cobrir unes necessitats majors relacionades amb el creixement i la maduració. Les necessitats energètiques i nutricionals estan cobertes per l’alletament matern o per la llet adaptada fins als 6 mesos, i a partir de llavors, cal anar incorporant nous aliments de manera progressiva i en les quantitats adequades, adaptant-se, també, al desenvolupament psicomotor i a l’interès del nen. La incorporació de nous aliments s’hauria de fer d’una manera progressiva, lenta i en petites quantitats, respectant un interval d’alguns dies (entre 3 i 5 dies, per exemple) per a cada nou aliment i observant com es tolera.

«L’alimentació adequada del nen a partir de l’any d’edat i fins als 3 anys es basarà en una proposta alimentària variada, suficient, equilibrada i individualitzada»

L’alimentació adequada del nen a partir de l’any d’edat i fins als 3 anys es basarà en una proposta alimentària variada, suficient, equilibrada i individualitzada, d’acord amb la constitució del nen i les indicacions pediàtriques, amb la finalitat d’assegurar un creixement i desenvolupament òptims. Existeix un calendari d’incorporació de nous aliments orientatiu amb el qual podem recolzar-nos a l’hora d’iniciar aquesta etapa:

Per què és única la llet de cabra?

La llet de cabra és més fàcil de digerir i això es deu al fet que té una composició de proteïnes similar a la de la llet materna en comparació amb la de la llet de vaca. Existeixen dos tipus de proteïnes: les caseïnes i les proteïnes de sèrum. El perfil de la caseïna de la llet de cabra forma un quall menys tibant i més suau en l’estómac que permet que els enzims gàstrics accedeixin amb major facilitat a les proteïnes i facilitin la digestió. A més, la llet de cabra Babybio Caprea s’elabora amb llet sencera de cabra (no es desengreixa la llet), la qual cosa implica que es conservin les propietats naturals del greix lacti que és un dels nutrients essencials que també es troba en la llet materna.

«La llet de cabra és més fàcil de digerir perquè té una composició de proteïnes similar a la de la llet materna»

Finalment, la llet de cabra té nivells més baixos d’un al·lergogen habitual en la llet de vaca: alfa S1-caseïna pel que la faria també menys al·lergògena. Malgrat tots aquests beneficis, aconsellem als pares que consultin sempre amb el seu pediatre.

La llet de cabra és tan nutritiva com la de vaca?

Sí, la llet de cabra és igual de nutritiva que la llet de vaca però, en tenir una major digestibilitat, pot resultar indirectament més nutritiva per a aquells bebès amb problemes digestius.

És millor donar al meu fill llet de cabra o una fórmula a base de llet de cabra?

Si el bebè és menor de 3 anys, el convenient seria donar al seu fill una fórmula a base de llet de cabra ja que estarà sempre adaptada a les necessitats en cada etapa (proporció adequada de macronutrients, addició de DHA, ferro, vitamines i minerals…).

«En tenir una major digestibilitat, la llet de cabra pot resultar indirectament més nutritiva per a aquells bebès amb problemes digestius»

Té la llet de cabra un sabor o olor particular?

Sota el punt de vista d’un adult, tots els productes a base de llet de cabra tenen un sabor i olor més forts però hem de tenir en compte que els bebès no tenen comparativa així que la seva acceptació és immediata, no coneixen una altra cosa. Els testimonis dels pares demostren que les fórmules infantils a base de llet de cabra no tenen un gust tan fort com la llet de cabra natural.

La llet de cabra és adequada per a un bebè amb APLV?

La llet de cabra en el seu estat natural és exempta de proteïnes de llet de vaca. No obstant això, existeixen algunes situacions que podrien fer que aquesta llet no fos adequada: traces per contaminació creuada (mateixa planta de producció) o addició d’algun ingredient que contingui proteïnes de la llet de vaca.

Babybio caprea
©Babybio

A quina edat es pot donar una fórmula de llet de cabra?

La nostra llet de cabra adaptada a lactants (Babybio Caprea 1) pot ser consumida des del naixement fins als sis mesos d’edat. A partir dels sis mesos i fins als 12 mesos, podem oferir al nostre bebè la nostra llet de cabra de continuació, Babybio Caprea 2. Finalment, a partir dels 12 mesos i fins als 3 anys, disposem de la nostra llet de cabra de creixement, Babybio Caprea 3.

Les llets infantils són el vostre producte insígnia. Què hem de saber sobre la gamma Llet Caprea Babybio?

La nostra gamma de llet Caprea Babybio és l’única llet de cabra ecològica del mercat amb quantitats considerables de DHA i ARA, importants per a una bona funció visual i cognitiva. Tota la gamma està formulada sota supervisió pediàtrica donant com a resultat una gamma adaptada a les necessitats dels bebès en cada etapa vital.

«Els productes Babybio són el resultat d’una combinació de receptes casolanes al costat d’un procés d’elaboració suau»

Sense additius, ni espessants, ni suplements innecessaris. En què es diferencien els productes de Babybio de la resta del mercat?

Els productes Babybio són el resultat d’una combinació de receptes casolanes al costat d’un procés d’elaboració suau i sense sobre-processaments, cosa que significa que protegim els nutrients naturals que són presents en cadascun dels ingredients. Així mateix, només afegim els ingredients que el teu bebè necessita (mai afegim res com a oli de palma, sacarosa, sal o altres ingredients innecessaris) amb la finalitat que els nostres productes es mantinguin el més naturals possible. A més, a l’ésser els productors i comptar amb fàbriques pròpies, mantenim el control de cada part del procés: des de la granja/camp fins a la botiga.

Veurem aviat nous llançaments a Babybio?

Sí, tenim llançaments previstos per als pròxims mesos: postres 100% vegetals a base de civada i coco. Molt pràctics per a nens qui tenen problemes amb la llet. No necessiten fred i són sense sucre afegit.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Octubre 2022