Álvaro Goicoechea (Madrid, 1971) és llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials i és l’actual director de Fairtrade Ibèrica, el segell de referència que certifica als productes de Comerç Just a Espanya i Portugal. En motiu del Mes Fairtrade, conversem amb ell sobre el moviment del Comerç Just al nostre país.

Entrem en el Mes Fairtrade (octubre). Què signifiquen aquestes dates per a vosaltres?

El mes Fairtrade és un mes de celebració per tots els èxits aconseguits durant tots aquests anys en la nostra labor de difusió dels valors del Comerç Just. Com el treball no està acabat, també és un mes per a donar a conèixer el nostre treball i aconseguir conscienciar a un major nombre d’empreses i de consumidors perquè apostin per la sostenibilitat a través dels productes de Comerç Just amb el segell Fairtrade.

Com veu el moviment Fairtrade actualment a Espanya?

El moviment de Comerç Just Fairtrade es troba amb el vent a favor i hem d’aprofitar aquesta tendència per a aconseguir augmentar la nostra notorietat i incidència. Ens trobem amb un consumidor que té en compte variables de sostenibilitat a l’hora de realitzar les seves compres. Cada vegada més empreses són conscients que han d’implementar projectes sostenibles en les seves cadenes d’aprovisionament per a atendre no sols les necessitats legislatives sinó també els requeriments dels consumidors al mateix temps que afermar la seva missió visió i valors. No podem deixar de ser optimistes de cara a futur.

«Ara més que mai és el moment de secundar i invertir en sostenibilitat. Només amb actes de compra responsables assegurarem un futur més just»

Amb la crisi econòmica, el consumidor s’estreny el cinturó i alhora augmenten els costos de producció. Com podem trobar un equilibri? Què està al nostre abast?

Estem tots els agents econòmics i socials davant un gran moment d’incertesa a causa de les tendències alcistes en els preus dels productes, carburants, logística i altres inputs en la cadena de producció. Un dels valors principals de la certificació Fairtrade és el del preu mínim que s’estableix per a cadascuna de les matèries primeres i a una solució del seu origen i que permet cobrir els costos de producció sostenible i que serveix de xarxa de seguretat econòmica per als productors. No som aliens a l’actualitat econòmica però ara més que mai és el moment de secundar i invertir en sostenibilitat. Només si seguim actes de compra responsables que donen suport a la sostenibilitat assegurarem un futur més just. Demanem als consumidors mantenir el seu compromís amb la sostenibilitat i que ens ajudin en aquesta “carrera de fons”. Els productors de comerç just els necessiten ara més que mai i comprar Comerç Just pot marcar una gran diferència per als agricultors i treballadors i les seves famílies.

Quin paper juga en aquest sentit la Prima Fairtrade?

A més del preu Mínim Fairtrade, la Prima Fairtrade és una suma addicional de diners que es destina a un fons comunitari perquè els treballadors i agricultors l’utilitzin, com millor els convingui, per a millorar les seves condicions socials, econòmiques i ambientals.

«Tenim encara moltíssima feina de formació i informació a realitzar perquè els consumidors reconeguin els valors extres del segell Fairtrade»

Per a obtenir la certificació Fairtrade, els agricultors han d’unir-se a altres agricultors per a formar una cooperativa. La Prima Fairtrade es paga a nivell cooperatiu perquè els representants triats democràticament pels agricultors puguin decidir com es gasta els diners. Una altra forma en què Fairtrade és únic. Creiem que els agricultors saben millor que ningú com gastar aquests diners. Estan en una posició més favorable per a decidir quines inversions milloraran la qualitat de les seves vides que les empreses que es troben lluny. Els agricultors tenen dret a triar qualsevol activitat que sigui important per a la seva situació, aspiracions i prioritats particulars.

Com impulsa Fairtrade el desenvolupament social, econòmic i ambiental?

Considerem que va tot unit. No podem treballar el desenvolupament social sense l’àmbit econòmic i el desenvolupament ambiental es fonamenta també en el desenvolupament social. Podem posar els següents exemples.

Les normes Fairtrade promouen les bones pràctiques agrícoles per a reduir l’ús de l’aigua i la petjada de carboni, i per a protegir la biodiversitat. L’agrosilvicultura sostenible i el canvi a la producció ecològica no sols ajuden a millorar la qualitat dels productes certificats Fairtrade, sinó que impulsen la seguretat alimentària dels agricultors i promouen l’adaptació i mitigació del clima.

La creació d’ingressos addicionals, més enllà de dependre únicament del comerç de productes bàsics d’exportació, és un component clau de l’estratègia d’ingressos per vida de Fairtrade.

«És responsabilitat de tots continuar amb la tasca de conscienciació perquè les ofertes sostenibles siguin presents en la ment de tots els consumidors»

El consumidor reconeix aquests valors en el segell Fairtrade? És necessària més conscienciació?

Amb la creixent demanda dels consumidors de productes sostenibles, les empreses que treballen amb Fairtrade, així com el proveïment de productors certificats de Fairtrade, estan demostrant lideratge i que la sostenibilitat pot ser beneficiosa per a tots. Són cada vegada més els consumidors que reconeixen els valors extres del segell Fairtrade, però encara tenim moltíssima feina de formació i informació a realitzar. Són moltes les certificacions i els segells presents en les prestatgeries de les botigues d’alimentació i encara existeix molta confusió en el que un determinat segell representa. És responsabilitat de tots (governs, empreses, distribuïdors, organitzacions…) continuar amb la nostra tasca de conscienciació perquè les ofertes sostenibles siguin presents en la ment de tots els consumidors a l’hora de realitzar una compra responsable.

Com imagineu el futur del Comerç Just? Què us agradaria veure en 5-10 anys?

El futur del Comerç Just és el futur dels productors. Els productors de comerç just no són immunes als desafiaments actuals, des de Fairtrade els estem empoderant per a fer front a aquests xocs i tensions, i per a augmentar la seva resistència a aquests riscos i poder afrontar el futur de manera segura.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Octubre 2022