Els olis essencials estan rebent més reconeixement dia a dia com a agents antiinfecciosos i que poden ajudar a potenciar el nostre sistema immunològic.

Olis essencials defenses
123rfLimited©rabusta. Gotes d’oli essencial en làmpada aromàtica per crear un ambient relaxant

Activitat sobre el sistema immunològic

Els olis essencials, que s’obtenen de les plantes aromàtiques, mitjançant la destil·lació al vapor d’aigua, contenen nombroses molècules aromàtiques volàtils i són substàncies complexes, altament concentrades. L’aromateràpia els utilitza per tractar i prevenir malalties a través de diverses vies d’administració: generalment tòpica, massatge, inhalació o oral. Destaquen per la seva activitat antiinfecciosa, antiinflamatòria i antioxidant, i l’evidència científica ens mostra que també tenen activitat sobre el sistema immune.

Les dades recents, l’evidència ancestral i l’ús tradicional dels olis essencials proporcionen la base per indicar quins poden ser útils per combatre les infeccions i reforçar el sistema immunològic. Històricament, molts olis com la ravintsara, el niaoulí, el cajeput i l’eucaliptus radiata, entre d’altres, s’han utilitzat com a antisèptics tòpics i en inhalació, i s’ha informat que tenen propietats antimicrobianes i moduladores de la immunitat.

Destaquen per la seva activitat antiinfecciosa, antiinflamatòria i antioxidant i la seva capacitat de reforçar les defenses

Ravintsara, niaoulí, cajeput i eucaliptus radiata

La ravintsara s’ha utilitzat en la medicina tradicional malgaix per combatre infeccions i reforçar defenses. Pots fer servir aquest oli essencial en friccions sobre la columna vertebral per activar el teu sistema immune, a la nit abans de ficar-te al llit. Als nens n’hi ha prou amb afegir 5-10 gotes en 5-10 gotes d’un oli portador, com pot ser el d’avellana, i fer la fricció. El niaoulí és un oli essencial que funciona molt bé per combatre les otitis en els adults, pots fer-lo servir aplicant unes gotes a la zona periauricular, recordant que mai no s’ha d’introduir cap oli essencial en el conducte auditiu. També és molt útil en inhalacions en cas de bronquitis. L’eucaliptus radiata és un gran antiviral i antisèptic atmosfèric que pots fer servir al difusor d’olis essencials, deixant-lo difondre a la casa o habitació, per sanejar l’atmosfera i evitar contagis. El cajeput és un altre oli essencial amb propietats antiinfeccioses i antivirals que pots fer servir també en difusió i com a descongestiu respiratori i per alleujar la sinusitis en inhalació o formulat en un oli vegetal base com el de nou de macadàmia, al qual pots afegir 7 gotes a 3 ml de l’oli portador i amb aquesta barreja fer un massatge sobre els sinus nasals i paranasals.

Autora: Maribel Saíz Cayuela, Llicenciada en Ciències biològiques, PGD. Dietètica i nutrició

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Octubre 2022