Carlos Céspedes (1973, Madrid) és el Responsable de Vendes d’IDEAS Comercio Justo, una cooperativa d’interès social que treballa per al Comerç Just. Nascuda fa 25 anys, a l’abril de 1997, IDEAS és la primera entitat espanyola que desenvolupa el Comerç Just amb organitzacions del Sud (Àsia, Amèrica Llatina i Àfrica) mitjançant la importació, distribució i venda de productes d’alimentació i artesania. A més, treballa directament amb els seus grups productors mitjançant programes de cooperació al desenvolupament i assistència tècnica, per a millorar la vida de les persones i les seves comunitats.

Diplomat en Turisme, Carlos Céspedes sempre ha estat vinculat a iniciatives d’interès social. Fa 17 anys que forma part del Mercat Social de Madrid i des de fa 8 anys és part del consell rector d’IDEAS Comercio Justo. Conversem amb ell en motiu del 25è aniversari de la cooperativa.

25 anys de trajectòria. Com ha canviat IDEAS des de la seva fundació fins avui?

IDEAS ha canviat molt, igual que ho ha fet el moviment del Comerç Just i el sector ecològic a Espanya. Per a començar, es venien més els productes d’artesania que els d’alimentació (la majoria no tenien el certificat ecològic), quan ara l’alimentació certificada és el que més es ven.

Per a la nostra cooperativa ha estat tot un procés d’aprenentatge, hem superat les dues grans crisis amb molta solidaritat i esforç. Ha estat un gran repte en la professionalització de la cooperativa, la formació contínua dels seus socis/es i la resiliència de l’equip, com a claus més destacables de la nostra trajectòria. I, sobretot, d’acompanyament del sector bio i del moviment de comerç just, un procés d’escolta activa on tots vam aprendre de la resta.

«En molt poc temps s’han aconseguit grans assoliments en sostenibilitat i consum responsable»

Què impulsa el naixement d’IDEAS a l’abril de 1997? Què us porta a la fórmula del cooperativisme?

IDEAS és pionera a introduir el Comerç Just perquè té els seus orígens l’any 89 amb la cooperativa Sandino, de la qual és hereva. Ja érem cooperativa i no per casualitat. Per a nosaltres és una opció política, considerem que és la millor opció de conformar una emprenedoria i de compartir el compromís i els fruits que es generen del treball associat.

Quines són les bases de l’Economia Social i Solidària? I les claus per a potenciar-la?

Just enguany hem revisat la carta de principis de l’Economia Solidària amb una visió més feminista i ecologista. Les bases continuen sent les mateixes: l’equitat, el treball digne, la sostenibilitat, la inter-cooperació, el repartiment just de la riquesa i el compromís amb l’entorn. Són principis coincidents amb els del Comerç Just.

Des d’IDEAS Comercio Justo pensem que per a potenciar l’Economia Solidària necessitem més empreses i persones compromeses que abracin aquests principis i que facin girar l’economia sota aquest cercle virtuós. També demanem un compromís major de les institucions públiques, que no sols haurien de ser les primeres a donar exemple amb les seves bones pràctiques, sinó que haurien de potenciar la creació de vivers d’economia solidària com a opció sostenible de negoci i de generació de riquesa en l’entorn.

«Les institucions públiques haurien de potenciar la creació de vivers d’economia solidària com a opció sostenible de negoci»

Estem davant un consumidor cada vegada més conscienciat?

Això és evident. En molt poc temps aquest país ha aconseguit grans assoliments en sostenibilitat, consum responsable i compromís amb l’entorn. És cert que la successió de les dues crisis i la precarietat en l’ocupació no està ajudant a consolidar un moviment més sòlid, perquè moltes d’aquestes persones conscienciades no es poden permetre uns certs productes en la seva cistella de la compra. Potser podem parlar de persones conscienciades en l’anhel, però no en la possibilitat. Si mirem enrere, el balanç és molt positiu, encara que els que lluitem per una altra mena de societat més justa i sostenible sempre volem una mica més.

La transformació social i sostenible del sistema alimentari és a prop?

Això dependrà de quant triguem a aconseguir un canvi en el model de producció i consum, i quant de real sigui el compromís de les institucions públiques i de les empreses. Tenim molt bons ingredients per a aquesta transformació, però també hi ha grans reptes, com l’escalfament global o l’escassetat d’aigua, que ens apel·len directament. A pocs països del nostre entorn més que al nostre li interessa que aquest canvi arribi com més aviat millor.

«Tenim molt bons ingredients per a la transformació del sistema alimentari, però també hi ha grans reptes»

Des de la cooperativa IDEAS continuarem treballant per a aconseguir-ho, si cal uns altres 25 anys més, oferint productes de qualitat amb doble certificació (ecològica i justa), sensibilitzant a la ciutadania, potenciant la compra pública i continuant amb els nostres projectes de cooperació amb els petits productors/es.

Fareu alguna cosa especial per a celebrar el vostre 25è aniversari?

Vam tenir un acte molt bonic amb els nostres aliats a Còrdova el mes de maig passat. A part de la nostra celebració, aprofitem per a presentar la nostra nova marca, eathica. Es tracta d’una marca nascuda en exclusiva per al canal especialitzat, una aposta pel comerç local i de proximitat, que és un dels sectors que major repte presenta, dins del sector de l’alimentació ecològica. Com ens agrada dir: «És una marca de petits productors que elaboren grans productes».

Autor: Oriol Urrutia, Co-Editor i Politòleg

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Octubre 2022