Corrien els anys vuitanta quan Cupper va néixer amb la convicció que, amb ingredients ecològics, naturals i de comerç just, es pot gaudir d’un bon te, alhora que produir un impacte positiu sobre el planeta i les persones. Una filosofia que, després de gairebé 40 anys de trajectòria al sector ecològic, la marca segueix mantenint a dia d’avui.

Cupper
Foto cedida por Biogran

Hi havia una vegada a Anglaterra…

Els orígens de Cupper es remunten al comtat de Dorset (Regne Unit) l’any 1984, quan Mike i Lorraine Brehme, un matrimoni obsessionat pel te, es van proposar combinar la seva passió per aquesta beguda amb la promesa d’un cultiu ètic i d’una producció natural. A la seva cuina van començar el seu projecte personal, que es va materialitzar amb la venda de dos baguls de te d’Assam de màxima qualitat a diferents herbolaris i cafeteries locals. Degut al seu èxit, aviat la seva cuina va quedar petita i, deixant enrere els seus modestos inicis, van obrir la fàbrica a Beaminster. Així va ser com Cupper es va convertir en allò que és avui: un referent en tes ecològics i de comerç just.

Part del grup Ecotone des de 2012, un dels principals grups europeus al món de l’alimentació ecològica, Cupper produeix a la seva fàbrica entre 2,5 i 3 milions de bossetes de te al dia, cuidant al màxim tots els detalls compresos des de la cerca d’ingredients naturals, fins a les combinacions de sabors, passant per l’impacte social i ambiental del procés productiu. Despunta al mercat amb els seus productes purs, sostenibles i responsables, que ja són més de 150 referències presents a més de 50 països, entre ells a Alemanya, França, Itàlia i els Països Baixos, a més d’Espanya, entre les quals es troben diferents varietats de te negre, te verd, te blanc i infusions.

Cupper és el major comprador de te de Comerç Just del món

L’equip de Bio Eco Actual va tenir l’oportunitat de conèixer de primera mà la tasca de Cupper en una visita guiada a les seves instal·lacions a Dorset. El seu gerent de categoria a Europa, Karmel Maletta, i els seus Master Blenders (mestres del te), Daniel Parr i James Ikin, ens van explicar com procuren ingredients ecològics i de comerç just a tot el món a la recerca de la màxima qualitat.

El seu lema: Natural, Just i Deliciós

El te és una de les begudes més populars del món després de l’aigua. Però sovint els cultivadors de les plantacions es troben amb dificultats per aconseguir tractes justos. Es tracta d’un producte que exigeix una gran quantitat de mà d’obra que exerceixi tasques com la recol·lecció, la poda, la fertilització i l’eliminació de males herbes dels camps durant el seu cultiu, a més del treball requerit a les plantes de processament. Gran part de la producció de te es recolza en petits productors que, sovint, treballen en condicions de desigualtat, injustícia i explotació.

Davant d’això, el Comerç Just (Fairtrade) defensa els drets dels treballadors, garantint sistemes de producció econòmicament i socialment sostenibles, amb un marge econòmic òptim i unes condicions per poder viure i treballar de manera digna a mitjà i llarg termini.

Cupper
Foto cedida por Biogran

Per proveir-se de matèries primeres ètiques i de qualitat, l’equip d’experts de Cupper viatja per tot el món a la recerca dels millors agricultors i plantacions de te, especialment a les regions d’Àfrica, Índia i Sri Lanka, que tenen sòls i climes favorables per al cultiu d’aquesta planta. Fidel als seus estàndards, la marca no s’abasteix de te mitjançant subhastes, sinó que treballa en col·laboració amb comunitats de productors i recol·lectors mitjançant acords justos que prioritzen el progrés de la comunitat. En altres paraules, establint un sistema que ajudi a millorar la seva economia i impulsar el desenvolupament col·lectiu, garantint salaris mínims, preus estables i igualtat de gènere perquè puguin desenvolupar la seva activitat de manera digna i superar el llindar de la pobresa.

El 1994, Cupper es va convertir en la primera companyia de te de comerç just del Regne Unit. Fins i tot va participar en la redacció dels «Estàndards del Comerç Just». Ara, gairebé 30 anys després, és el major comprador de te de Comerç Just del món, donant suport a més de 114.000 productors i les seves famílies a tot el planeta, garantint unes condicions laborals dignes, així com l’accés a l’educació, la sanitat i a l’habitatge dels membres d’aquestes comunitats.

Marcar la diferència

Compromís i honestedat es concentren al cor de Cupper per oferir un te respectuós i responsable amb el medi ambient, tant per dins com per fora. El seu afany de buscar alternatives sostenibles va més enllà de les primeres matèries, arribant fins a l’envasat. Així, doncs, a més d’oferir productes procedents de l’agricultura ecològica, la marca intenta millorar la seva empremta ecològica constantment.

La marca treballa en col·laboració amb comunitats de productors i recol·lectors mitjançant acords justos que prioritzen el progrés de la seva comunitat

Això passa, per exemple, amb el disseny d’un envasat 100% sense plàstic. Des del 2018, totes les bosses de te Cupper són lliures de plàstic. Fabricades amb materials biodegradables i d’origen 100% vegetal, no contenen polipropilè (és a dir, plàstic a base de petroli, olis o combustibles fòssils). Gràcies a això, eviten que tones de plàstic acabin a la cadena de residus. A més, no estan blanquejades, per així evitar afegir qualsevol additiu artificial als seus productes.

També la seva fàbrica de Beaminster és neutral quant a emissions de carboni. Aproximadament el 98% dels residus de la fàbrica es reciclen i es fan servir per generar energia renovable. Per tot això, a més de pionera en l’envasat sostenible, Cupper és una empresa B-Corp certificada, compromesa amb les persones i l’entorn.

Autors: Oriol Urrutia, Co-Editor i Politòleg. Ariadna Coma, Periodista

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Novembre 2022