IFOAM – Organics International va néixer l’any 1972 a Versalles (França), quan pioners de l’agricultura ecològica es van reunir i van posar sobre la taula la necessitat de coordinar els moviments d’agricultura ecològica de tot el món. L’objectiu principal? Crear un espai per a intercanviar dades, coneixements i accions perquè la veritable sostenibilitat traspassés totes les fronteres.

IFOAM – Organics International

De Versalles al món

El que va començar com una iniciativa de cinc organitzacions de França, el Regne Unit, Sud-àfrica, Suècia i els Estats Units, cinc dècades després s’ha convertit en una federació que aglutina a més de 700 membres d’uns 100 països i territoris d’arreu del món i que representa a un sector format per més de 3,4 milions d’agricultors ecològics, 74,9 milions d’hectàrees de superfície ecològica i un mercat mundial valorat en més de 120.000 milions d’euros.

«L’agricultura és la causa de molts dels problemes als quals s’enfronten els agricultors i la societat. Però la bona notícia és que, quan es practica de manera diferent, està en el centre de les solucions», apunta l’exdirectora d’IFOAM – Organics International, Louise Luttikholt.

1980: Una fita històrica

En els seus primers anys de vida, la federació va organitzar diversos intercanvis, concebuts com a espais on discutir, compartir i harmonitzar les pràctiques ecològiques. Fruit d’aquestes trobades, IFOAM va desenvolupar la primera norma ecològica internacional com a regulació comuna per a la producció bio. Publicada l’any 1980, va ser un treball essencial que va ajudar a donar forma al sector ecològic, que començava a guanyar impuls. Sis anys més tard, el Comitè de la UE començava a regular els aliments i l’agricultura ecològica, amb IFOAM – Organics International com a contrapart. Des d’aquell moment, l’organització treballa en estreta col·laboració amb els organismes regionals i de l’ONU per a promoure la producció ecològica a tot el món.

El seu objectiu principal és crear un espai per a intercanviar dades, coneixements i accions perquè la veritable sostenibilitat traspassi les fronteres

Liderar la transformació ecològica

Al llarg d’aquests 50 anys de trajectòria, l’organització ha aconseguit múltiples fites, liderant el moviment ecològic. La publicació dels principis de l’agricultura ecològica l’any 2005, així com les seves posicions i fulls de ruta sobre els OGM, la biodiversitat, la sostenibilitat i el gènere, entre altres temes i àmbits, han portat a IFOAM – Organics International a consolidar-se com un organisme de defensa i pressió en la creació de polítiques europees. Ni més ni menys, la seva visió es veu reflectida en estratègies com De la Granja a la Taula i Biodiversitat, que tenen com a objectiu aconseguir que el 25% de la superfície agrícola sigui ecològica l’any 2030.

«Sabent que el sector ecològic necessita un entorn propici per a florir, ara hem ampliat l’abast del nostre treball per a incloure també les polítiques públiques per a l’agricultura ecològica i l’agroecologia», destaca Luttikholt.

IFOAM – Organics International
123rf Limited©jackf

Això no seria possible sense els coneixements i l’experiència dels seus membres, els autèntics «campions quotidians de la sostenibilitat», en paraules de la directora, que treballen per a aconseguir la transformació real dels sistemes alimentaris, a nivell mundial però també a nivell regional.

Una xarxa veritablement global

Sota el seu mandat de crear una xarxa global, IFOAM – Organics International es recolza en iniciatives per al desenvolupament ecològic de mercats i normes regionals, la formació, la recerca i la certificació ecològica en les diferents parts del món. Ho fa mitjançant els Òrgans Regionals —IFOAM AgriBioMediterraneo, IFOAM Organics Europe, IFOAM Amèrica Llatina, IFOAM Àsia, IFOAM Sud Àfrica i IFOAM Amèrica del Nord (per ordre de creació)— i els Òrgans Sectorials, plataformes dissenyades per a millorar la representació global de temes rellevants per a tot el moviment (cria d’animals, aqüicultura, innovació tecnològica, llavors, apicultura). La seva acció combinada és fonamental per a trobar suport mutu i compartir regularment les novetats sobre el moviment ecològic mundial.

En aquest sentit, també és clau el paper d’El món de l’agricultura ecològica, una sèrie d’anuaris que recullen dades i estadístiques exhaustives sobre la producció ecològica en totes les regions i països del món. Des de la seva primera edició l’any 2000, aquests informes, elaborats en col·laboració amb l‘Institut de Recerca d’Agricultura Ecològica (FiBL), s’han convertit en un recurs clau per a totes les parts interessades, des dels responsables polítics i les autoritats, fins a la indústria, els investigadors i professionals del sector.

Al llarg d’aquests 50 anys de trajectòria, IFOAM – Organics International ha aconseguit múltiples fites, liderant el moviment ecològic

La publicació «s’ha convertit en una de les peces literàries més citades en articles i informes científics, tècnics i descriptius sobre l’agricultura ecològica. Mostra la contribució de l’agricultura ecològica a les estratègies generals de sostenibilitat, com els Objectius de Desenvolupament Sostenible, i el nostre continu compromís amb la transparència en el sector», apunta l’exdirectora d’IFOAM – Organics International. En l’actualitat, experts de més de 170 països contribueixen a la recopilació de dades.

Por un futuro ecológico

“Los practicantes de la agricultura ecológica ya no son vistos como hippies extraños. Más bien, estos pioneros aportan mucha experiencia y lecciones aprendidas. Son un ejemplo de cómo podemos vivir de forma sostenible, cada uno de nosotros; y de cómo podemos mantenernos dentro de los límites planetarios como colectivo”, destaca Louise Luttikholt.

Per un futur ecològic

«Els practicants de l’agricultura ecològica ja no són vistos com hippies estranys. Més aviat, aquests pioners aporten molta experiència i lliçons apreses. Són un exemple de com podem viure de manera sostenible, cadascun de nosaltres; i de com podem mantenir-nos dins dels límits planetaris com a col·lectiu», destaca Louise Luttikholt.

Autora: Ariadna Coma, Periodista

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Novembre 2022