Roberto Ballester (València, 1975) és llicenciat en Filosofia i PMD per ESADE. Des de fa més de 20 anys ha treballat en el terreny de la generació, desenvolupament i integració d’intangibles ètics, convençut que és aquí on es produeix a veritable innovació social, sempre que s’acompanyi de la tecnologia, la metodologia i les eines oportunes. Des de 2014 és President de Fairtrade Ibérica (Espanya i Portugal), certificació de productes de Comerç Just pertanyent a Fairtrade Internacional, organització que engloba a 25 associacions Fairtrade de diferents països i 3 xarxes continentals de productors a Amèrica Llatina, Àfrica i Àsia.

Roberto Ballester

Som conscients de l’impacte social, ambiental i econòmic que tenen les nostres decisions de compra?

Sincerament, crec que sí. Almenys de manera aproximada, encara que segurament no ho sabem d’una forma científica i concreta. La realitat és que avui dia tenim accés a una gran quantitat d’informació sobre el que suposa el nostre model de consum i decisions de compra. No obstant això, tenir la informació disponible no és suficient. En primer lloc, perquè a vegades és complicat comprendre aquesta informació i, en segon lloc, perquè la informació per si sola no és suficient per a modificar la conducta de les persones, encara que és una gran ajuda.

Per tant, necessitem fer aquesta informació més accessible i comprensible per la ciutadania en general i també continuar sensibilitzant a les persones sobre les conseqüències que té consumir sense tenir en compte l’impacte social, ambiental i econòmica de les nostres decisions. I quan parlo de conseqüències no em refereixo a l’impacte que pot generar el nostre consum en el planeta, sinó també les conseqüències personals que té. Hem d’entendre que és difícil que ens vagi bé si no els va bé a totes les persones i el planeta.

«Consum responsable significa reduir els impactes negatius, maximitzar els positius i revisar el nostre nivell de consum»

Què implica un consum responsable? Com pot ajudar la certificació Fairtrade a generar valor afegit?

Un consum responsable, al meu entendre, significa consumir tenint en compte les conseqüències de les nostres decisions. Això implica, en primer lloc, que hem de pensar si la nostra manera de consum és universalizable. És a dir, el planeta suportaria totes les persones que viuen en ell si aquestes tinguessin el mateix nivell de consum? És bastant obvi que no. Per això un consum responsable significa, no sols consumir reduint els impactes negatius i maximitzant els positius, sinó també segurament revisar el nostre nivell de consum.

Sens dubte, Fairtrade és probablement la millor opció en l’actualitat en relació a la primera d’aquestes qüestions. Fairtrade, és el segell de Comerç Just líder en el món i fa possible consumir reduint els impactes negatius que suposen no pagar un preu just, no cuidar les condicions laborals dels productors o no reduir l’impacte ambiental de les nostres maneres de producció. Per tant, Fairtrade és el segell de comerç just que millor assegura un consum responsable, just per a les persones i el Planeta.

«No hi ha desenvolupament sostenible sense assegurar un comerç just»

Comerç Just i els Objectius de Desenvolupament Sostenible son paral·lels?

Efectivament, Fairtrade està totalment alineat amb la proposta dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. És difícil imaginar un desenvolupament sostenible i just sense assegurar un comerç just. En aquest sentit, en Fairtrade els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’agenda 2030 de l’ONU són part de la nostra manera de mesurar les nostres contribucions per a aconseguir un món sostenible.

En concret, en Fairtrade estem molt alineats amb l’ODS 1, Fi de la Pobresa, ODS 2, Fam Zero, ODS 5, Igualtat de Gènere, ODS 8, Treball Decent i Creixement Econòmic, ODS 12, producció i Consum Responsables, ODS 13, Acció pel Clima, ODS 16, Pau, Justícia i Institucions Sòlides i ODS 17, Aliances per a aconseguir els Objectius.

La gran distribució aposta per productes Fairtrade en supermercats i grans superfícies? Què falla i com es pot millorar?

Per descomptat, si veiem les dades objectives sobre la venda de productes certificats amb el segell Fairtrade a Espanya, és molt evident el creixement que s’ha produït. De vendre productes per valor de 32 milions de € en 2017 a 126 milions de € en 2021. Aquest creixement ha estat, en una part molt rellevant, gràcies al compromís d’alguns supermercats per incorporar productes certificats amb el segell Fairtrade en els seus lineals. No obstant això, és cert que encara queda molt camí per recórrer per a estar en la mitjana de consum per càpita europeu. Per a arribar aquí necessitem molts més supermercats apostant per oferir productes de comerç just certificats amb el segell Fairtrade i, per descomptat, molta més pressió per part dels consumidors.

«Necessitem molts més supermercats apostant per oferir productes de comerç just certificats i molta més pressió per part dels consumidors»

Com veu el futur de Fairtrade? Arribarà el dia en què el Comerç Just es converteixi en el sistema dominant i no sigui vist com una alternativa?

A Fairtrade, per descomptat, l’afecten totes les incerteses i dificultats que estem travessant en l’economia i la societat actual. Per tant, veiem el futur amb optimisme, però també amb molta prudència. No obstant això, estem convençuts que no hi ha pla B. Precisament per a superar aquesta situació actual d’una forma més duradora en el temps, necessitem un sistema econòmic que entengui que fer economia de manera justa no és una alternativa, sinó una necessitat perquè ens vagi bé a tots. Per tant, no sé si la paraula és dominant, però estic segur que comportar-se de manera ètica en els mercats no pot ser una alternativa, sinó una realitat estesa. Aquest és el nostre propòsit i per ell treballem diàriament. I al costat de Fairtrade moltíssimes altres iniciatives que estem convençuts que l’alternatiu, l’anecdòtic, ha de ser que els mercats es comportin de manera injusta i immoral.

«L’economia justa no és una alternativa, sinó una necessitat»

Quin paper juguen les compres públiques de productes de Comerç Just en tot això?

També seria molt important que l’administració pública apostés d’una vegada per sempre per assumir els principis de comerç just a l’hora d’anar al mercat a comprar productes. És a dir, que incorporessin d’una forma molt més decidida i transversal la incorporació de productes amb el segell Fairtrade. Per posar només un exemple, un veu la gran quantitat d’uniformes que depenen dels serveis públics (policies, personal sanitari, etc.) i pensa «tots aquests uniformes podrien estar fets amb cotó Fairtrade».

Autora: Ariadna Coma, Periodista

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Novembre 2022