Per al 2030, la normativa estatal i europea sobre energia i clima exigeix un canvi en els aparells de refrigeració i climatització cap a sistemes naturals més respectuosos amb el clima. Les botigues d’alimentació s’han d’enfrontar a aquest repte. Però… com preparar-se?

refrigeració natural
©Bio Eco Actual. Lineal de fruita i verdura

Sistemes de refrigeració i impacte climàtic

Les botigues d’alimentació consumeixen un 50% més d’energia que qualsevol altre tipus de comerços. Gran part d’aquest consum (entre un 30 i un 50%) prové dels sistemes de refrigeració: neveres i congeladors, aires condicionats, bombes de calor… I aquests sistemes de refrigeració produeixen gasos fluorats (HFC), uns gasos que suposen entre l’1 i el 2% de les emissions mundials de Gasos d’Efecte Hivernacle (GEI), contribuint a l’escalfament global i accelerant el canvi climàtic.

És probable que s’introdueixin prohibicions de certs equips i que s’adaptin altres mesures per alinear-les al Pacte Verd Europeu i al Protocol de Montreal

Pot semblar una dada insignificant, però no ho és. De fet, els objectius climàtics plantejats per la Unió Europea (Reglament (UE) 517/2014) plantegen l’eliminació progressiva dels HFC (55% el 2030 i neutralitat de CO2 el 2050) i per això exigeixen un canvi a les botigues d’alimentació cap a l’ús més generalitzat de tecnologia basada en refrigerants naturals. A més, és probable que s’introdueixin prohibicions de certs equips i que s’adaptin altres mesures per alinear-les al Pacte Verd Europeu i al Protocol de Montreal. Caldrà posar-se al dia sí o sí.

A Espanya, el Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima 2021-2030 (PNIEC) estableix en una de les mesures la reducció d’emissions de GEI relacionades amb gasos fluorats, animant la substitució d’equips que utilitzen HFC d’alt potencial d’escalfament (sobre tot equips de refrigeració/climatització) per equips alternatius que utilitzin gasos refrigerants de nul o baix potencial d’escalfament (CO2, amoníac -NH3-, hidrocarburs o gasos fluorats de baix potencial d’escalfament com el R32 o els HFO).

Les botigues d’alimentació consumeixen un 50% més d’energia que qualsevol altre tipus de comerços

Alternativa: refrigeració natural

És un pas important cap a alternatives de refrigeració de funcionament sostenible i respectuós amb el clima. Si bé moltes cadenes de supermercats a Europa han començat a instal·lar refrigeració natural els últims anys per complir els requisits futurs, aquest desafiament encara no és al centre de la majoria de les botigues més petites. És per això que des de la Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica i Agroecologia (SEAE) participen al projecte «Refrigerants, Naturally! for LIFE» (Ref Nat! 4 LIFE) per informar a petites botigues d’alimentació ecològiques (menys de 1000 m2), cadenes de subministrament i tècnics de manteniment sobre com procedir al canvi cap a sistemes de refrigeració naturals com l’NH3, l’aigua o els hidrocarburs. De fet, amb l’objectiu d’augmentar les capacitats i coneixements dels propietaris de petites botigues i del sector de serveis de sistemes de refrigeració, el projecte Ref Nat! 4 LIFE ofereix formació gratuïta a www.refnat4life.eu. Són cursos senzills que ajuden a identificar els punts febles del sistema per millorar-lo i, molt important, estalviar en despesa energètica respectant el clima.

Es plantegen importants reptes energètics i climàtics: fem el canvi possible. El futur de les botigues d’alimentació ecològiques rau en l’ús de refrigerants naturals.ics: fem el canvi possible. El futur de les botigues d’alimentació ecològiques rau en l’ús de refrigerants naturals.

Autores: Aina Calafat i Sara Serrano (Equip Tècnic de SEAE)

SEAE
www.agroecologia.net

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Novembre 2022