La producció ecològica està experimentant un creixement any rere any, situant-se la superfície mundial en gairebé 75 milions d’hectàrees. En els darrers cinc anys, a Espanya es va incrementar un 21% i es comptabilitzen 2,44 milions d’hectàrees, fet que suposa el 10% de la Superfície Agrària Útil del país. Òbviament, aquest augment va associat a una demanda més gran d’insums i fertilitzants aptes per a agricultura ecològica.

insums une
123rf Limited©zlikovec. Gallines en una granja ecològica

Certificacions privades d’insums utilitzables en agricultura ecològica

Moltes vegades resulta complicat per als productors discernir quins productes poden ser utilitzats a les finques ecològiques. És per això que van aparèixer les certificacions privades d’insums utilitzables en agricultura ecològica. CAAE va ser pionera en aquests serveis i ofereix la seva certificació d’insums des del 2001.

El 2017, després de dos anys de treball intens dels Comitès Tècnics dels quals va formar part CAAE, van veure la llum les normes UNE. Les normes UNE (Entitat Espanyola de Normalització) van ser elaborades per encàrrec del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación amb l’objectiu d’harmonitzar i fixar criteris comuns a la certificació dels consums utilitzables en agricultura ecològica.

Les normes UNE són les primeres normes públiques a nivell europeu que harmonitzen i regulen la certificació dels insums utilitzables a l’agricultura ecològica

Les normes UNE constitueixen les màximes garanties per al sector ecològic. Són les primeres normes públiques a nivell europeu que harmonitzen i regulen la certificació dels insums utilitzables a l’agricultura ecològica. Aquestes normes estan servint com a referència per a molts països dins i fora de la Unió Europea. Aquest fet, sens dubte, reforça la importància d’aquesta certificació per a les empreses fabricants d’insums, ja que la certificació els facilita en gran mesura l’accés a aquests mercats com a insums utilitzables en producció ecològica.

CAAE, primera entitat espanyola a aconseguir l’acreditació d’ENAC per a la certificació d’insums segons la Norma UNE, ha certificat més de 1.100 insums entre fertilitzants, fitosanitaris i substàncies bàsiques corresponents a més de 140 empreses.

L’aposta per una certificació de garanties per als insums utilitzables en agricultura ecològica, que CAAE ha abanderat des dels seus inicis, ha tingut el suport del sector dels fabricants de fertilitzants i fitosanitaris, tant de les grans empreses i multinacionals del sector dels insums com de les empreses locals més petites.

L’aval de l’ENAC dóna les màximes garanties a compradors, venedors, fabricants i autoritats competents i de control

Cal insistir que la certificació UNE és l’única que possibilita la comercialització dels insums als agricultors ecològics, independentment de la comunitat autònoma o del país on es trobin certificats, ja que l’aval d’ENAC dóna les màximes garanties a compradors, venedors, fabricants i autoritats competents i de control.

Espanya és l’únic país que compta amb unes normes públiques per regular els insums utilitzables en agricultura ecològica, fet que suposa un avantatge important per als fabricants que coneixen amb detall els requisits que han de complir perquè els seus productes puguin comptar amb el segell CAAE d’insums UNE i, així, facilitar l’accés eliminant o reduint les barreres al sector productor ecològic de forma global. El segell CAAE d´insums UNE és sinònim d’una certificació de màxima garantia.

Autor: Juan Manuel Sánchez, director gerent de CAAE

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Novembre 2022