negre o alforfó, no té cap parentiu amb el blat convencional. El fajol, igual que la quinoa i l’amarant, són pseudocereals o falsos cereals. Aquests no pertanyen a la família de les gramínies (com sí que ho fan el blat, l’ordi, la civada o el sègol), sinó que botànicament són de la família Amaranthaceae (l’amarant i la quinoa) i Polygonaceae (el fajol). S’anomenen pseudocereals perquè a nivell culinari poden ser utilitzats de forma similar (s’utilitzen en forma de gra, floc o farina) i a nivell nutricional també presenten propietats similars a les gramínies.

trigo sarraceno
123rfLimited©liudmilachernetska

Un bon substitut dels cereals

Els pseudocereals poden ser un molt bon substitut dels cereals, especialment per a aquelles persones que són sensibles a les prolamines. Les prolamines són un tipus de proteïnes que trobem als cereals que contenen gluten (com el blat, l’espelta, l’ordi o el sègol), però que també podem trobar en aquells cereals lliures de gluten (com el blat de moro, l’arròs, el teff, el melca o el mill).

Les prolamines poden resultar problemàtiques perquè tenen la capacitat d’irritar el tub digestiu i acabar inflamant les parets intestinals, fet que, a llarg termini, pot generar diferents símptomes digestius, al·lèrgies i fins i tot afavorir el desenvolupament de certes patologies autoimmunes.

A nivell culinari, el fajol s’utilitza de la mateixa manera que es faria servir qualsevol cereal

Els beneficis del fajol

El fajol destaca, no només per ser un pseudocereal lliure de gluten i prolamines, sinó també per ser una de les millors opcions per als sistemes digestius més sensibles. Entre els seus beneficis destaca per:

  • Tenir un valor nutricional, en general, superior al de la resta de cereals i fins i tot també al de la resta de pseudocereals.
  • Ser ric en hidrats de carboni de baix índex glucèmic, per tant no provoca pics elevats de glucosa.
  • Tenir proteïna amb un perfil d’aminoàcids bo, ric especialment en lisina i arginina.
  • Ser ric en minerals com el manganès, el coure, el magnesi o el fòsfor.
  • Contenir antioxidants. Destacant especialment per contenir rutina o quercina, que ens ajuden a reduir la inflamació, millorar la salut del nostre cor, millorar el nostre perfil lipídic o disminuir el risc de patir certs tipus de càncer.
  • Ser ric en fibra, principalment en forma de cel·lulosa i lignina.
  • Regular els nivells de sucre a la sang. Això és degut a la presència de la D-Chiro-inositol, que sembla que fa més sensibles a les cèl·lules de la insulina. Per tant, pot ser una bona alternativa per a persones que pateixin diabetis o problemes per regular el sucre en sang.
  • Contenir midó resistent, que ajuda a generar àcids grassos de cadena curta, especialment el butirat. El butirat és una font d’energia excel·lent per als nostres enteròcits (les cèl·lules que conformen el nostre intestí), així que ens ajuda a nodrir la paret intestinal.

El fajol és una de les millors opcions per als sistemes digestius més sensibles

A nivell culinari, el fajol s’utilitza de la mateixa manera que es faria servir qualsevol cereal. Es pot prendre en forma de gra, té un sabor fort, encara que lleugerament dolç que el fa ideal per combinar amb qualsevol tipus de verdures i proteïnes. I també es pot consumir la farina i preparar uns deliciosos creps, pasta o pa.

En definitiva, substituir el blat pel fajol o un altre pseudocereal pot ser una molt bona opció per millorar la salut del teu sistema digestiu i aprofitar-te de tots els beneficis extres que aquest ens aporta.

RECOMANAT PER
Sol Natural

Autora: Glenn Cots, Dietètica integrativa

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Gener 2023