Nicolás Olea (Granada, 1954) té un títol i doctorat en medicina i cirurgia per la Universitat de Granada. Expert universitari en Epidemiologia, destaca per les seves línies de recerca en Salut i Medi ambient: disrupció endocrina, càncer hormonodependent, carcinogènesi ambiental, agents físics i compostos químics, diagnòstic radiològic i nuclear. Exdirector científic de l’Institut de Recerca Biosanitària de Granada UG i ha participat en més de 30 projectes de recerca nacionals i internacionals. És l’autor de llibres com Libérate de tóxicos. Guia para evitar los disruptores endocrinos (RBA, 2019).

Nicolás Olea

Què són els disruptors endocrins i com ens afecten?

Els disruptors endocrins o alteradors hormonals són substàncies químiques, contaminants ambientals, que un cop a l’organisme modifiquen les hormones, les “escaquejen”. Les hormones són missatgers químics que comuniquen un òrgan amb un altre i és fàcil que alguns dels compostos químics del mercat interfereixin amb aquest missatge.

La Unió Europea compta amb 43.000 compostos químics de síntesi al mercat, molts d’ells sense similars a la naturalesa. L’exposició a aquestes substàncies és universal, es produeix des de la infància i fins a la maduresa, en els dos gèneres i en moments sensibles de la vida. Estem destacant l’exposició de dones joves en l’edat fèrtil. Els problemes hormonals són més patents en la dona i són més crítics en el desenvolupament tant de l’embrió com del fetus.

On són presents aquests disruptors?

Històricament els trobem en el DDT, Endosulfán i PCBs, compostos avui prohibits, tot i que persistents mediambientals i estretament vinculats a l’agricultura perquè són pesticides. Als anys 90, apareixen en detergents, cosmètics, plàstics, tèxtils. Avui estan presents en tots els articles de consum fabricats, principalment derivats del petroli (bisfenols, ftalats, benzofenona, parabens …).

Estan regulats?

Tot està en marxa, però triga 20-30 anys. Molts dels compostos van ser prohibits després de ser 40 anys al mercat. Sempre hi ha un compost no regulat similar que es converteix en un substitut sense adonar -se que és poc investigat o que encara és pitjor. I la maquinària de regulació comença de nou, una història tremendament llarga que no és adequada a la necessitat.

Des del 2019, s’han prohibit Linurón, Mancozeb i Clorpirifós, tres pesticides disruptors  endocrins. S’eliminen del mercat lentament i també deixen seqüeles de malaltia. Sembla com si, prohibint -los, la responsabilitat disminueixi i ningú ja no és responsable del dany causat. Si han estat prohibits perquè són tòxics, haurien d’ajudar a pagar les factures del psicòleg per el dèficit d’atenció i la hiperactivitat, del ginecòleg per endometriosi i infertilitat, càncer de mama …

És a dir, es prenen mesures tardanes i els efectes d’aquests disruptors triguen a aparèixer.

Absolutament. Un problema molt greu és que la seva exposició està associada a malalties comunes del segle XXI: infertilitat, càncer de mama hormonodependent, obesitat, diabetis, hipotiroïdisme. Quan els hi dic als meus companys metges que el cinquè medicament més venut a Espanya amb recepta, després de quatre analgèsics, és l’hormona tiroidea i els explico que hi ha causes ambientals, no s’ho creuen.

disruptores endocrinos parabenos, bisfenol a

S’estableixen límits màxims de residus. Són massa alts?

Fallen en el que és més elemental: no consideren l’efecte combinat. Quants residus dins dels límits de la legalitat fan un residu tòxic? El fenomen còctel, que és més que denunciat per la comunitat científica, no es considera a la legislació.

Per construir aquest límit màxim, s’extrapolen els efectes letals, tòxics, fins que, aplicant coeficients de seguretat, afirmen que aquesta concentració no serà perjudicial. Però a aquelles concentracions aparentment segures es donen efectes hormonals. En quatre anys, han caigut quatre disruptors endocrins dels més preocupants dels grans, Nonilfenbol, Linurón i Maocozeb. L’últim, prohibit en ple Covid, els Clorpirifós.

El mateix està passant amb el Glifosat.

Jo ho anomeno paràlisi per anàlisi. I l’han prohibit perquè s’han convençut del dany, però no s’adonen que s’hauria d’haver aplicat el principi de precaució, que és preveure el dany essent prudents i prohibint les coses al tenir una sospita raonable. El principi de precaució diu: No és qui pateix la malaltia que ha de demostrar el dany; és el que posa el producte al mercat que ha de demostrar d’innocuïtat.

Què falla, doncs?

El principi de prevenció no s’aplica en la majoria dels casos. Quan la Unió Europea l’aplica, és de manera molt particular. El 2011, es van prohibir els biberons de policarbonat per evitar l’exposició dels nens al bisfenol A. El 31 de desembre del 22, retallaran aquesta substància. Finalment, la trauran dels envasos i productes en contacte amb els aliments. Però han passat onze anys. Quants danys han produït amb la seva lleugeresa?

El procés falla, que és excessivament lent i es basa en la demostració del dany, quan s’ha de basar en la demostració de innocuïtat. I les decisions, que s’han de prendre en funció del que sabem, però fonamentalment en funció del que encara no sabem.

Què podem fer per reduir l’exposició?

Una solució és acostar-se als que comparteixen les teves preocupacions i principis, que busquen alternatives i ofereixen alternatives més segures. Persones que tenen el coneixement i que poden orientar. Menjar de proximitat, no processat, ecològic i pagant el preu just. I difusió.

Autora: Ariadna Coma, Periodista.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Gener 2023