Pablo Cuervo-Arango Lecina, Soci i Director General de Cantero de Letur, dirigeix des de 1999 l’empresa que va fundar el seu pare l’any 1990, Francisco Cuervo. Francisco, ‘Paco’, va tenir una visió i una missió clara: dinamitzar el poble de Letur i la seva comarca, donar suport al desenvolupament rural i millorar les condicions socioeconòmiques de la zona amb una producció 100% ecològica. I, sens dubte, el seu somni és avui una realitat.

cantero de letur
©Bio Eco Actual. D’esquerra a dreta: Pablo Cuervo-Arango Lecina (Soci i Director General), Javier Valcarcel (Director Comercial) i Roberto Bravo (Director de Comunicació).

Tal com ens explica Pablo Cuervo-Arango “els nostres pilars fonamentals són el desenvolupament rural i la producció ecològica: el desenvolupament rural és l’objectiu amb el qual va néixer aquesta empresa – contribuir a desenvolupar econòmicament i socialment una zona desfavorida com Letur i, per a això, es va utilitzar la ramaderia ecològica com a eina, duent a terme totes les nostres activitats des d’un punt de vista ecològic i sostenible”.

Més enllà de la producció ecològica

Entre el 85% i el 90% de tota la llet de vaca, cabra i ovella que transforma Cantero de Letur, prové de menys de 35 quilòmetres de radi des de la seva seu a Letur, establint acords estables a llarg termini amb ramaders locals que treballen seguint els estàndards de producció ecològica. En la recollida, la llet passa directament del braguer als tancs de refrigeració, i d’aquí al transport refrigerat sense entrar en contacte en cap moment amb el medi exterior. La recollida de llet es fa diàriament amb mitjans propis, i passa a producció en poques hores. Això s’aconsegueix per la proximitat i per una acurada planificació de la producció. Tota llet que es rep és analitzada en diferents punts de control que analitzen la qualitat bacteriana i la inexistència de restes d’antibiòtics entre altres paràmetres.

Gràcies a la qualitat dels seus productes, Cantero de Letur atresora més de 15 guardons en concursos nacionals i internacionals

Cantero de Letur té un mix entre ramaderies associades i ramaderies pròpies. Un dels seus últims projectes ha estat la creació d’una ramaderia de cabres a Letur, que l’equip de Bio Eco Actual ha visitat recentment, situada en plena naturalesa i amb alts estàndards de benestar animal i una visió holística que va més enllà de la productivitat i els controls establerts per la mateixa producció ecològica. La finca, de 300 hectàrees, combina zones de bosc baix amb camps de sembra de cereal, que s’utilitzaran per al pasturatge de cabres. A més, duplica les zones disponibles que exigeix la normativa ecològica per a les zones d’exercici dels animals.

cantero de letur
©Bio Eco Actual

Més de 70 treballadors entre la fàbrica i les ramaderies pròpies fan possible que els dos pilars fonamentals de la seva visió siguin una realitat. Superant els 12 milions d’euros de facturació l’any 2022, Cantero de Letur aporta des de 2001 el 10% dels seus beneficis a projectes de cooperació. L’empresa ha finançat més d’una trentena de projectes, alguns dels quals es mantenen al llarg de diversos anys en quatre dels cinc continents. Per citar alguns exemples, als països subsaharians l’empresa ha dut a terme programes educatius per a la formació dels joves, a l’Índia ha realitzat tallers d’instrucció per a les dones en situació de vulnerabilitat, a Amèrica Llatina ha promogut una cultura de pau i ha afavorit la inclusió infantil a les escoles i a Europa ha participat en projectes d’acollida per a joves sense llar i ha ofert ajudes a ancians en situació de precarietat. La companyia s’ha inclinat per ajudes que afavoreixin l’autogestió i la creació d’unitats productives.

Una important inversió fruit de molts anys i experiència

Les instal·lacions de Cantero de Letur estan equipades amb tecnologia capdavantera que l’empresa, que conserva el seu model de propietat independent, ha anat desenvolupant en els últims 20 anys. A més del certificat ecològic, que garanteix el respecte a les normes ecològiques en tot el procés; ramaderia, matèries primeres, instal·lacions, processos i productes, l’empresa compta també amb el certificat IFS.

Gràcies a la qualitat dels seus productes, Cantero de Letur atresora més de 15 guardons en concursos nacionals i internacionals. Sobre el valor afegit de la producció làctia ecològica respecte a la convencional, Pablo Cuervo-Arango ens explica que “per sort, en la indústria làctia es nota molt quan un producte és ecològic en l’àmbit organolèptic: notes que el producte està millor, hi ha un diferencial molt important”.

Més de 70 treballadors entre la fàbrica i les ramaderies pròpies fan possible que els dos pilars fonamentals de la seva visió siguin una realitat

La innovació, indispensable per a continuar creant el millor producte

El moment a escala social i comercial és complex, i la companyia es marca com a objectiu “continuar treballant en R+D i escoltant les tendències de consumidor. Estar atent al que la gent demana per a poder donar-li el que vol, sempre dins de la producció ecològica”. Cantero de Letur té previstos nombrosos llançaments per a 2023, que se sumaran a la seva última innovació: iogurts ecològics de cabra i vaca amb vainilla, cremosos i de suau aroma.

cantero de letur
Foto cedida per Cantero de Letur

El moment del sector ecològic

Per a Pablo Cuervo-Arango els falsos reclams de sostenibilitat són un problema per al moviment i la producció BIO. “El sector ecològic ha estat creixent molt durant anys, però la pujada actual de preus l’està afectant. El que més està afectant és que el sector convencional s’ha adonat que el que ven és ‘allò sostenible’ i, per això, està havent-hi moltíssim soroll al voltant del concepte sostenible. Hi ha moltes certificacions i ara tot és sostenible, tot és economia circular, local… diguem que el greenwashing és tendència. En lloc d’entrar les grans corporacions en producció ecològica, que han entrat i han sortit ràpidament, la qual cosa han fet és derivar la seva marca i la seva empresa cap a la ‘sostenibilitat’. I crec que és una tendència general, no sols de la indústria làctia”.

LETUR REPUEBLA, promoguda per Pablo CuervoArango a través de Cantero de Letur, és un gran exemple de la lluita contra la despoblació rural

Desenvolupant Letur, més enllà de “El Cantero”

Pablo Cuervo-Arango es va preguntar, en un viatge a Madrid durant la pandèmia: què més es podria fer per a continuar desenvolupant Letur? “Estem generant ocupació, sí, però ens agradaria portar més gent a viure aquí. Quan cerquem això, ens topem amb un problema, que és el treball que vinculi aquestes persones amb el territori. En plena pandèmia i amb el teletreball en auge, vaig viatjar a Madrid i vaig veure la poca qualitat de vida de teletreballar en un pis petit a la ciutat, i vaig pensar: per què no intentar que hi hagi persones que vinguin a teletreballar a Letur?

Paradoxalment, als pobles hi ha molt d’habitatge buit, però no hi ha habitatge disponible – hi ha moltes cases que s’usen per a turisme rural o altres que estan inutilitzades o són molt velles. Per a solucionar aquest problema, hem construït 10 habitatges, hem donat a conèixer el nostre projecte a aquests repobladors potencials, i això ha portat més de 30 persones noves al poble. Estic molt content perquè s’ha materialitzat el projecte, i ja hi ha 12 nens més a Letur, que era un dels principals objectius. Això suposa un increment del 30% dels nens que viuen ara mateix a Letur”. La reeixida iniciativa, anomenada LETUR REPUEBLA, promoguda per Pablo Cuervo-Arango a través de Cantero de Letur, ha atret l’atenció de nombrosos mitjans de comunicació i institucions públiques, i és un gran exemple de la lluita contra la despoblació rural.

Autor: Oriol Urrutia, Co-Editor i Politòleg.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Gener 2023