Els tomàquets morats o porpres estan més a prop de ser una realitat, arribar al mercat i començar a formar part de la dieta. El seu pigment fosc ofereix avantatges respecte a un tomàquet normal, de fet, aporta els mateixos beneficis per a la salut que fruites del mateix color com els nabius o les mores. És a dir, aporta beneficis antioxidants i antiinflamatoris. Tot i així, conserva el mateix sabor que el seu parent vermell o groc.

tomàquet porpra
123rfLimited©liudmilachernetska

Un aliment modificat genèticament

Aquests tomàquets es consideren un ‘superaliment’, un aliment molt ric en nutrients i beneficiós per a la salut. Com el cacau, el kale, la chía, la quinoa o l’all, els superaliments són una font de fibra, vitamines i minerals. Aquestes propietats ajuden el cos a protegir-se contra malalties. També compten amb un alt contingut en fitonutrients i compostos antioxidants. A més, tenen una baixa densitat calòrica.

Més enllà de tots els beneficis que ens pot aportar aquest nou tomàquet, també cal dir que es tracta d’un aliment modificat genèticament per assolir aquestes característiques. És a dir, estem davant d’un cultiu transgènic.

L’empresa nord-americana Norfolk Plant Sciences es va preguntar per què no combinar el millor de diversos cultius per aconseguir un superaliment? Així van aconseguir crear aquesta varietat de tomàquet porpra que multiplica els efectes beneficiosos per a la salut.

Un transgènic és «un organisme el material genètic del qual ha estat alterat d’una manera que no succeeix a la natura»

Fins ara, el projecte ha passat tots els controls de seguretat alimentaris nord-americans abans de sortir a la venda i sembla que serà un ingredient més a les taules de molts nord-americans, però no sabem si passarà el mateix a Europa.

Et menjaries un tomàquet porpra transgènic?

Un transgènic és «un organisme el material genètic del qual ha estat alterat d’una manera que no succeeix a la natura», segons definició de la directiva de la UE. A diferència de països com els EUA, el Canadà o el Brasil, a Europa s’ha optat per potenciar la producció ecològica i establir una normativa molt restrictiva per a l’autorització de noves varietats transgèniques.

Aquesta posició europea està principalment motivada per la percepció social negativa respecte als transgènics, encoratjada per diversos grups ecologistes que asseguren que exerceixen efectes nocius per a la biodiversitat i la salut humana. Un debat que no ha sucumbit des que l’any 1983 es va modificar genèticament la primera planta.

A molts altres països, la ràpida implantació dels transgènics ha estat possible perquè els governs no han vist cap amenaça en aquest tipus de productes, però també a causa del pes de grans empreses promotores dels transgènics.

tomàquet porpra
123rfLimited©kadmy

Se sap que els transgènics poden tenir efectes negatius per al medi ambient i alterar el cicle natural dels cultius. Un estudi d’Ecologistes en acció relata que les plantes tenen mecanismes naturals de defensa, mecanismes com ara la producció de toxines que les protegeixen de determinades malalties i dels herbívors. Per tant, la manipulació genètica pot induir la producció de dosis més grans d’aquestes substàncies tòxiques, la seva presència al fruit o en parts de la planta on abans no es produïen, o l’aparició de compostos totalment nous perjudicials per a la salut.

Aquesta transformació de cultius a partir de la genètica pot potenciar el contingut de substàncies que són saludables quan es consumeixen en petites quantitats, com és el cas d’aquests tomàquets porpres rics en vitamines i minerals extrets d’altres fruits, però que poden tenir efectes tòxics a dosis més grans que les habituals. Això fa plantejar-se si són tan beneficiosos per a la nostra salut i si cal crear un producte d’aquestes característiques.

L’estudi d’Ecologistes en acció assegura que l’aparició d’al·lèrgies per exposició a nous compostos alimentaris pot trigar anys a desenvolupar-se, i encara més a detectar-se, i és difícil identificar la substància al·lergènica. A la Unió Europea fins al 2004 unes normes d’etiquetatge inadequades han impedit fer un seguiment dels efectes dels OMG sobre la salut, mentre que als EUA l’absoluta falta d’informació al consumidor difícilment permetria verificar possibles propietats al·lergògenes als aliments transgènics.

Que Europa sigui molt estricta amb el cultiu de transgènics no vol dir que no es puguin comercialitzar

La varietat americana

El tomàquet porpra és un producte modificat genèticament en un laboratori que barreja el millor de diversos fruits per augmentar els efectes saludables. És transgènic, igual que altres aliments que consumim, però en aquest cas estem davant d’un producte desconegut i poc provat. L’objectiu dels científics de Norfolk Plant Sciences era modificar un tomàquet perquè subministrés antocianines, una substància que s’ha demostrat beneficiosa contra l’obesitat, per millorar el sistema immunitari i ajudar al manteniment de les funcions neurològiques.

D’altra banda, aquests científics també volien que aportés antioxidants i per això van pensar que un encreuament genètic amb fruites com el nabiu o la mora seria la solució. Aquesta barreja genètica confereix al tomàquet porpra els suposats beneficis de reduir les possibilitats de desenvolupar alguns tipus de càncer i rebaixar el risc de problemes cardiovasculars.

La varietat anglesa

En altres llocs del món també es treballa per aconseguir aquest supertomàquet morat. El Centre John Innes a Norwich (Regne Unit) ha aconseguit el seu objectiu gràcies a la feina de 300 científics d’una desena de països.

En un procés molt similar al nord-americà, els científics del Centre John Innes van modificar genèticament un tomàquet convencional amb dos gens de la planta coneguda amb el nom de boca de drac (Antirrhinum majus), molt habitual als pedregars i zones rocoses del Mediterrani. Aquesta planta és molt rica en antocianines.

Després del seu desenvolupament, el seu cultiu experimental s’ha dut a terme a Ontario (Canadà) degut a les restriccions europees al cultiu de transgènics.

Autora: Neus Palou, Periodista especialitzada en medi ambient.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Gener 2023