La cadena de supermercats Veritas porta en el seu ADN ser una empresa d’impacte positiu i, per tant, té molt en compte la petjada que genera la seva activitat. Per això, després d’un rigorós treball de reducció de la petjada de carboni, va aconseguir l’any 2021 una reducció del 50% de les seves emissions respecte a 2015. Aquest assoliment està alineat amb l’objectiu de la Unió Europea per a 2030.

tienda Veritas

«Deixar el món millor del que ens el trobem»

La cadena de supermercats ecològics Veritas, com a empresa compromesa amb el planeta i la societat, és conscient de l’impacte de la seva activitat en el medi ambient i porta anys treballant per a reduir al màxim la seva petjada de carboni. «Les empreses formem part dels ecosistemes; no podem obviar l’impacte que generem», afirma Silvio Elías, fundador de la cadena de supermercats 100% ecològics. «Com a empresa transformadora, volem deixar el món millor del que ens el trobem. Per això és necessari actuar, sent part de la solució i no del problema», afegeix.

Europa ho té clar: per a 2050 s’ha compromès a ser la primera zona climàticament neutra. Per a aconseguir-ho, d’ara a 2030 es preveu reduir les emissions en almenys un 55% respecte dels nivells de 1990. Aquesta mesura pretén mitigar les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle (d’ara endavant, GEI), limitant l’augment de la temperatura global del planeta a no més de 1,5 °C.

veritas petjada carboni

Circular Carbon, consultoria d’innovació en economia circular, mesura i acompanya el procés de millora constant de l’impacte ambiental de Veritas des de 2015. La metodologia de mesurament es basa en la norma ISO 14064:2015 i el Protocol de Gasos d’Efecte d’hivernacle: Estàndard Corporatiu de Comptabilitat i Reporti (GHG), publicat pel World Resource Institute i el World Business Council for Sustainable Development.

Reducció de la petjada de carboni

Des de 2015 i malgrat un creixement del 77% de la seva superfície de venda, Veritas va aconseguir reduir la seva petjada de carboni en un 50% l’any 2021 gràcies a un exigent pla de mesures de millores ambientals:

  • Millora de l’eficiència energètica.
  • Obtenció del 100% de l’energia de fonts renovables.
  • Utilització de vehicles elèctrics en algunes zones de repartiment.
  • Recuperació i magatzematge dels gasos refrigerants per als sistemes de climatització i la seva substitució per alternatives més sostenibles.
  • Desenvolupament de projectes d’economia circular per a allargar la vida dels envasos que posen en el mercat, així com la reducció dels residus que es generen a conseqüència del consum dels seus productes.
  • Coordinació d’una gestió diferenciada dels residus.
  • Millora dels sistemes de logística i distribució de mercaderies.

veritas petjada carboni

El mesurament estàndard de la petjada de carboni es divideix en tres abastos: l’abast 1, que fa referència a totes aquelles emissions directes, controlades o gestionades directament per l’empresa; l’abast 2, que són aquelles emissions generades de manera indirecta i associades a l’electricitat; finalment, l’abast 3 fa referència a totes les altres emissions indirectes que pugui generar l’activitat de l’empresa. Tal com es pot observar en la imatge, a Veritas la major reducció de l’impacte s’ha generat en l’abast 2, aconseguint tenir emissions nul·les gràcies a l’obtenció d’energia 100% de fonts renovables.

En un estudi d’impacte mediambiental comparatiu realitzat per Circular Carbon basat en la metodologia GRI (materials, energia, aigua, biodiversitat, emissions, residus, compliance, proveïdors), es conclou la posició de líder dels supermercats Veritas, tant a nivell nacional com internacional. Destaca pel seu model de negoci amb propòsit, propi d’una empresa B Corp i surt amb indicadors molt positius quant a petjada de carboni per superfície de venda, facturació o empleats.

El full de ruta de reducció de petjada de carboni segueix el seu rumb en Veritas, però saben que no és suficient i és imprescindible mitigar els efectes negatius que l’activitat de l’home genera en el planeta. Per això i amb el clar objectiu de compensar la petjada de carboni en el territori on es genera la seva activitat, Veritas ha comprat crèdits de carboni dins del programa marc de la Generalitat de Catalunya, gestionat conjuntament amb l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic.

Aquest programa té com a finalitat impulsar projectes de reducció d’emissions GEI d’organitzacions que duen a terme una labor social a Catalunya. SENDECO2, empresa dedicada a la compravenda de drets d’emissió per compte propi, ha avalat aquesta compensació dins del programa de l’administració pública pertinent. Veritas ha compensat en aquest procés la seva petjada de carboni de 2021, auditada pel programa d’Acords Voluntaris de la Generalitat de Catalunya.

Per a Veritas, es tracta un pas ineludible en el seu camí emprès fa 20 anys. «El nostre propòsit és oferir una alimentació ecològica saludable basada en un model de negoci, al seu torn, saludable per a les persones i el planeta. No podem ni volem esperar a 2050. Només volem generar impactes positius», explica Silvio Elías.

Sobre el Grup Veritas

El Grup Veritas és la cadena de supermercats líder en compromís amb la salut de les persones i la sostenibilitat a Espanya. Des de la seva fundació l’any 2002 a Barcelona, amb l’objectiu d’acostar la millor alimentació possible a tots, ja compta amb 80 botigues, incloent-hi la botiga online, amb les quals dona servei a 200.000 famílies, a través de dues ensenyes: Veritas a Catalunya, el País Basc, Navarra, les Illes Balears, Madrid, Andorra i la Comunitat Valenciana, on també és present amb Ecorganic.

Veritas elabora el pa, la brioixeria i els plats llestos per a menjar ecològics que ven a les seves botigues. Des de la seva filial Anna Ecològica, el Grup distribueix a col·lectivitats com a col·legis, hospitals i empreses, i a hotels i restaurants, a tota la Península i Balears.

Amb més de 6.000 productes, Veritas és pionera en la introducció de productes amb certificat ecològic. Afavoreix el producte de proximitat, de temporada i de cultiu ecològic, i està compromesa amb la salut, el sabor, el medi ambient i el consum responsable. Veritas va ser el primer supermercat europeu a aconseguir la certificació B Corp l’any 2016; això significa i reconeix que és una empresa compromesa amb la salut de les persones i el planeta.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Gener 2023