L’al·lèrgia estacional és una resposta del nostre sistema immunològic en sentir-se agredit per pòl·lens, de vegades també combinats amb agents contaminants ambientals, que, en interactuar amb les nostres cèl·lules del sistema respiratori i immunitari, desencadenen una reacció immunològica en cascada que posa de manifest els símptomes característics. La rinitis al·lèrgica és un trastorn inflamatori de la mucosa nasal. Clínicament, es caracteritza per quatre símptomes principals: rinorrea, esternuts, picor nasal i congestió nasal. També es pot associar amb condicions com asma, dermatitis atòpica i pòlips nasals.

al·lèrgia estacional
123rfLimited©tverdohlib

Pla preventiu o de fons

El tractament natural de la rinitis al·lèrgica ha de combinar evitar al·lèrgens (sempre que sigui possible), i l’establiment d’un pla preventiu o de fons que permeti equilibrar el sistema, aportant al cos els àcids grassos essencials i compostos específics que augmentin les prostaglandines antiinflamatòries a la mucosa respiratòria. Després, combatre la simptomatologia amb pròpolis i fitoteràpia que permetin equilibrar el sistema immunològic sobre activat, reduir la producció i alliberament d’histamina i la inflamació, ajudant també la mucosa a reparar-se, pel que és necessari aportar substàncies antioxidants que actuïn sobre ella.

És molt important el tractament de fons que consisteix en una alimentació adequada, de caràcter antiinflamatori, reduint o eliminant embotits i carns vermelles, juntament amb l’aportació de l’oli verge de peril·la. L’oli de peril·la és molt important en el tractament de fons ja que a més de fer-nos una gran aportació en omega 3 vegetal ens aporta traces de compostos altament actius i antiinflamatoris com la luteolina i l’àcid rosmarínic, que tenen activitat específica sobre la mucosa respiratòria.

El tractament natural de la rinitis al·lèrgica ha de combinar evitar al·lèrgens i establir un pla preventiu o de fons

D’altra banda, els extractes d’helichrysum italicum, també anomenat sol d’or i la fumària officinalis tenen activitat antihistamínica natural, i ens poden ajudar a reduir la simptomatologia quan apareix. D’altra banda, els extractes de baies de groseller negre, ginebre i les gemmes de romaní i faig, contribueixen a reduir la inflamació i també l’alliberament d’histamina.

Finalment, el pròpolis ric en el bioflavonoide quercetina contribueix eficaçment a reduir la inflamació de la mucosa respiratòria i a reparar-la. Si posem en marxa el tractament de fons i el simptomàtic, podrem experimentar una gran millora i assolir un gran benestar físic i psicoemocional durant el canvi estacional.

Autora: Maribel Saíz Cayuela, Llicenciada en Ciències biològiques, PGD. Dietètica i nutrició.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Març 2023