Després de l’èxit de la primera edició dels Premis Ecològics de la UE, ja estan obertes les candidatures per a la 2a edició, que es tancaran el 14 de maig de 2023. Els Premis Ecològics de la UE reconeixen a diferents actors excel·lents al llarg de la cadena de valor ecològica que han desenvolupat un projecte innovador, sostenible i inspirador que resulta en un valor afegit real per a la producció i el consum d’aliments ecològics. La cerimònia de lliurament de premis tindrà lloc a Brussel·les el 25 de setembre de 2023.

Premis Ecològics de la UE

Els Premis Ecològics de la UE estan organitzats conjuntament per la Comissió Europea, el Comitè Econòmic i Social Europeu, el Comitè Europeu de les Regions, COPA-COGECA i IFOAM Organics Europe, amb el suport del Parlament Europeu i del Consell. Es concediran vuit premis en set categories:

  • Millor agricultor i agricultora ecològics
  • Millor regió ecològica
  • Millor ciutat ecològica
  • Millor “biodistricte” ecològic
  • Millor PIME de transformació d’aliments ecològics
  • Millor detallista d’aliments ecològics
  • Millor restaurant/servei de menjar ecològic

Qualsevol actor o institució de la UE al llarg de la cadena de valor ecològica que entre en les categories anteriors amb un projecte digne d’esment que contribueixi a una major assequibilitat i/o accessibilitat dels productes ecològics a la UE pot presentar la seva candidatura. S’accepten sol·licituds en totes les llengües oficials de la UE. S’avaluaran en funció de criteris d’excel·lència, innovació, sostenibilitat i possibilitat de reproduir el projecte en altres llocs de la UE. Els guanyadors contribuiran a un major coneixement públic de la producció ecològica a la UE.

Els guanyadors contribuiran a un major coneixement públic de la producció ecològica a la UE

Segons l’últim Eurobaròmetre, el reconeixement públic del logotip d’agricultura ecològica de la UE va en augment, ja que el 61% dels europeus indica ara que el coneix. La proporció de terres agrícoles de la UE dedicades a l’agricultura ecològica també ha augmentat en més del 50% durant el període 2012-2020, amb un increment anual del 5,7%, segons l’últim informe de mercat publicat per la Comissió Europea.

En produir aliments d’alta qualitat amb baix impacte mediambiental, l’agricultura ecològica exerceix un paper essencial en el desenvolupament d’un sistema alimentari sostenible per a la UE. En 2021, la Comissió Europea va adoptar un pla d’acció en suport de l’objectiu d’aconseguir almenys el 25% de les terres agrícoles de la UE dedicades a l’agricultura ecològica en 2030 i un augment significatiu de l’aqüicultura ecològica establert en l’estratègia “De la Granja a la Taula” i l’estratègia de Biodiversitat. En aquest context, es va demanar als Estats membres que establissin valors nacionals per a l’objectiu de l’agricultura ecològica i que fossin ambiciosos en general sobre la producció ecològica en els seus Plans Estratègics de la PAC i en els seus plans d’acció ecològics nacionals.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Març 2023