Andreas Duwe (1972, Stade, Alemanya) és naturòpata, consultor certificat de Medicina Cel·lular i graduat en Ciències Biomèdiques (UAB). És l’actual president de l’Aliança del Dr Rath per a la Salut a Espanya i Coordinador de l’associació professional de medicina cel·lular HPCM (Health Professionals for Cellular Medicine).

La Fundació Dr. Rath per a la Salut és una organització sense ànim de lucre que té com a objectiu contribuir a millorar la salut humana a escala mundial a través de la recerca, l’educació i la defensa dels drets de les persones en l’elecció de les teràpies naturals. La seva labor es duu a terme mitjançant recerques científiques realitzades des de l’Institut de Recerca de San José, a Califòrnia, i se secunda amb l’Associació Professional de Medicina Cel·lular. Els beneficis de la venda dels suplements es destinen a aquesta fundació sense ànim de lucre per a finançar la recerca independent, l’educació i divulgació sanitària i el projecte mundial de cooperació sense ànim de lucre «Movement Of Life». De manera paral·lela, l’organització duu a terme activitats educatives i divulgatives.

El dissabte 6 de maig, a les 12h, Andreas Duwe estarà donant una xerrada a BioCultura, sota el títol: Medicina Cel·lular: el perquè de la suplementació en un món en declivi de micronutrients.

Quina importància tenen els micronutrients per a la nostra salut?

Tenen una importància vital, d’aquí ve que també es denominin micronutrients essencials. Si l’humà no pot sobreviure sense la ingesta d’oxigen, aigua i aliments, al funcionament cel·lular li passa el mateix amb els micronutrients, que són el seu aliment diari. I ja sabem el que ocorre quan deixem d’alimentar-nos o no ho fem correctament, que emmalaltim.

Des de la Medicina Cel·lular expliquem com el desequilibri que conduirà a la malaltia comença a nivell cel·lular, i com corregint la ingesta de micronutrients podem reequilibrar-nos i prevenir gran part de les malalties comunes que afecten la nostra societat a gran escala.

Com poden les sinergies de micronutrients optimitzar els processos cel·lulars?

Les nostres cèl·lules durant tota la seva vida han de realitzar segons la seva especialització molts processos bioquímics. Per a això no sols necessiten un component, sinó tot un conjunt de substàncies per a poder dur a terme la seva funció correctament. Funcionant en sinergia, aquestes mescles són necessàries per a les funcions biològiques de les cèl·lules, imprescindibles per a mantenir-nos sans.

Des de la Medicina Cel·lular investiguem l’efecte d’aquestes combinacions de vitamines, aminoàcids, minerals, oligoelements i substàncies fito biològiques en sinergia i a dosis baixes. Existeixen més d’un centenar de publicacions científiques en revistes internacionals que es poden consultar i que expliquen el resultat d’aquestes combinacions en diferents patologies. Pot fer-se una cerca a PubMed, per exemple, cercador científic, per a arribar a aquests articles, en publicacions científiques, la qual cosa és important perquè confirma la seva revisió per tercers i el vistiplau científic.

«El més important per a la prevenció és, que, d’una banda, existeixi una eficàcia científicament comprovada i que, d’altra banda, no existeixin efectes secundaris»

Un exemple d’optimització de procés amb micronutrients es dona, per exemple, amb la hipertensió arterial. En la gran majoria dels casos oficialment es desconeix la causa i es denomina hipertensió arterial essencial. En els nostres estudis hem pogut mostrar que una mescla de diferents micronutrients ajuda a relaxar els vasos sanguinis i regularitzar d’aquesta manera la pressió arterial. Gràcies a les recerques i a la documentació sobre l’efecte de la fórmula donada, s’ha pogut patentar la funció d’aquesta mescla en concret que ha estat registrada amb el número de palès US20220241386A1l. En estudis pilots ja fa anys la primera formulació de nutrients s’havia mostrat eficaç, amb els anys i amb més recerca s’ha pogut millorar la formulació incorporant també extractes de plantes.

Per què aquestes fórmules suposen un gran pas en la medicina preventiva?

La Medicina Cel·lular suposa un altre enfocament en actuar abans i des del coneixement. Per exemple, a partir d’una analítica, veient valors desviats, es pot començar a suplementar de manera que el desequilibri observat en sang es pari i reverteixi. Evitant així arribar a situacions més greus o a malalties que ja afecten diversos sistemes.

El més important per a la prevenció és, que, d’una banda, existeixi una eficàcia científicament comprovada i que, d’altra banda, no existeixin efectes secundaris. Ja que es tracta de micronutrients que podem trobar directament en els nostres aliments, no hi ha problemes d’efectes secundaris. Això sí, perquè funcionin aquestes fórmules, els nutrients se subministren extrets de les seves fonts, en formes que el nostre aparell digestiu tingui totes les facilitats per a absorbir-los i en sinergia per a augmentar la seva biodisponibilitat. Una cosa molt important perquè els nutrients no sols cal ingerir-los, sinó també han d’entrar en la circulació del nostre organisme i a més han de romandre diguem “actius”. Hi ha substàncies que en prendre’s soles, es metabolizan abans d’arribar als llocs on ha d’actuar, llavors aquestes substàncies ja no serveixen per a res. Des de la Medicina Cel·lular se segueix la implementació de la recerca mèdica que va començar amb el Dr. Linus Pauling, doblement llorejat amb el premi Nobel.

«Els nutrients, no sols cal ingerir-los, sinó també han d’entrar en la circulació del nostre organisme»

En les últimes dècades, s’ha pogut vincular moltes malalties comunes amb la deficiència de micronutrients a llarg termini. Existeixen diverses publicacions que vinculen, per exemple, la deterioració dels vasos sanguinis i posteriorment el desenvolupament de l’aterosclerosi amb una deficiència prolongada de vitamina C. Gràcies als estudis científics en el laboratori s’ha pogut comprovar i trobar les mescles (sinergies) més eficients per a diferents funcions cel·lulars. Presentant els resultats de les recerques a les oficines de patents estatunidenques i d’Europa, s’ha obtingut patents sobre la funció d’aquestes mescles de micronutrients com per a la hipertensió arterial, la diabetis, la salut ocular, el càncer i infeccions pel Sars-Cov2, entre altres. Per a obtenir aquestes patents s’han hagut de presentar molts estudis que van ser revisats i comprovats per a poder declarar que aquestes formulacions tenen tal efecte. Això ens dona la seguretat que aquestes fórmules úniques realment serveixen per al que es van desenvolupar.

A més, la suplementació és molt segura, com s’ha publicat al començament d’any en el 39 Informe anual de la American Association of Poison Control Centers i permet evitar mals majors.

La Medicina Cel·lular és clau per a la salut preventiva?

Així ho pensem nosaltres. Creiem fermament que el coneixement i la divulgació de la Medicina Cel·lular pot ajudar molt a “descolapsar” els sistemes nacionals de salut. Els coneixements obtinguts en les dècades de recerca han ajudat a entendre com es desenvolupen unes certes malalties i com podem prevenir-les amb una correcta suplementació. A més, conèixer i saber mínimament què li passa al meu cos retorna cert control sobre la salut a les persones. Això no sempre és possible, però en molts casos, sí.

«En les últimes dècades, s’ha pogut vincular moltes malalties comunes amb la deficiència de micronutrients a llarg termini»

La prevenció natural hauria de ser el centre de l’atenció sanitària moderna?

Estalviaria molt sofriment i molts costos, tant a nivell particular com col·lectiu. Principalment el nostre sistema sanitari està especialitzat a corregir, arreglar i/o posar pegats a la simptomatologia que pateix la persona. Veiem molts casos de persones amb malalties cròniques, que depenen en el seu dia a dia de fàrmacs, els quals alleugen els seus mals, però ja no serveixen per a curar. Una persona sana rarament acudeix als centres d’atenció primària per a veure com pot prevenir caure malalt. No obstant això, existeixen les previsions de l’OMS sobre l’augment de moltes malalties generalitzades, com les malalties cardiovasculars, la diabetis, les malalties neurodegeneratives (demència – Alzheimer…) i el càncer, tot això va tenint conseqüències. La suplementació pot ajudar a prevenir aquestes malalties i és generalment necessària per a satisfer la nostra necessitat d’ingesta de micronutrients, augmentada per l’estil de vida, l’estrès, viure i/o treballar en grans ciutats on ens enfrontem diàriament a la contaminació i altres factors estressants.

En un món en declivi de micronutrients, quin paper té la suplementació?

És fonamental. S’està observant un descens continuat de micronutrients en els aliments que ingerim i, alhora, la incidència de malalties com la diabetis, la hipertensió i el càncer no deixa d’augmentar (són dades de l’OMS). En els anys 60 sorgeixen els abonaments NPK, una revolució en el sector agrari, enfront d’una creixent població que exigia canvis per a abastar la necessitat d’aliments. Amb els nous abonaments sintètics, econòmics i fàcils de fabricar, juntament amb noves generacions de pesticides i plaguicides, els monocultius han tingut el seu gran auge a partir de les dècades dels 60-70. D’aquesta manera s’ha aconseguit complir amb les necessitats de les poblacions europees, i d’Amèrica (tant els EUA com Amèrica Llatina, encara que amb retard de temps) amb una solució més aviat industrial. Del petit agricultor que collia una varietat de verdures, fruiteres, bestiar, tot de petita quantitat, hem passat a superfícies enormes o estables semblants a naus industrials on es duu a terme la producció dels nostres aliments.

«La Medicina Cel·lular suposa un altre enfocament en actuar abans i des del coneixement»

A llarg de les dècades, s’ha vist que s’havien de prohibir els pesticides perquè després d’una llarga temporada usant-los ja no es podia negar la seva toxicitat per als humans. Però sempre quan es va retirar algun químic del mercat ja ens esperava el següent producte. Actualment, des de fa dècades està en el punt de mira el glifosat, utilitzat a gran escala en l’agricultura, sobre el qual ja sabem que té efectes negatius sobre el cos humà, però encara no hi ha suficients estudis perquè això es declara evidència científica, la qual cosa és una qüestió de temps. Aquesta sobreexplotació dels sòls ha estat un factor important per al descens dels valors nutritius en els nostres aliments. Des de fa anys des de la Medicina Cel·lular sabent la importància dels micronutrients per a la nostra salut es demana tornar a l’agricultura ecològica, permacultura, la volta a una producció responsable tant amb el medi ambient com amb els propis sòls per a revertir aquest declivi de nutrients en els nostres aliments (veure declaració de Barletta de Dr. Rath 2014).

Mentrestant, la suplementació permetria fer front al previst creixement de les malalties comunes i revertir problemes de salut pública de primer ordre mitjançant un canvi d’actitud de cada persona, que passa a prendre les regnes de la seva pròpia salut. No es tracta de voler saber més que els metges, però sí d’empoderar-nos en la mesura possible sobre la nostra salut. I en aquest sentit, la suplementació és una aliada important.

A les presses en menjar i les deficiències en el descans, que comentava abans, avui se’ls uneix un nivell de contaminants molt alt, via aire i aigua, en la manera com conreem i tractem la terra i als animals, i tot això unit a l’estrès té unes conseqüències enormes. Aquesta situació provoca que tinguem una necessitat augmentada d’ingesta de micronutrients per a protegir el nostre funcionament cel·lular. La suplementació s’ha demostrat que ajuda en molts casos, així que per què donar-li l’esquena?

«La sobreexplotació dels sòls ha estat un factor important per al descens dels valors nutritius en els nostres aliments»

Com podem mantenir-nos integralment sans?

Una pregunta complexa. Una correcta alimentació, un estil de vida saludable i una activitat física i social són molt importants per a mantenir la nostra salut. Evitar que es creuen deficiències de micronutrients a llarg termini és un altre punt molt important, tenir en compte les necessitats augmentades per les diferents situacions i etapes de la vida que estem vivint. Per sort podem comptar amb suplements desenvolupats pels pioners en el camp de la suplementació, basats en dècades de recerca, amb un funcionament i efecte comprovat i certificat per les agències dels patents dels EUA del Dr. Rath Health Programs.

La salut és el nostre major capital, així que mereix una dedicació que estigui a l’altura. En aquest sentit i amb el lema “El coneixement és salut”, convidem a totes les persones interessades al nostre curs bàsic online, totalment gratuït. En la nostra pàgina web es troba tant el link al curs bàsic com molta més informació sobre medicina cel·lular. En el nostre blog també llegiran setmanalment noves notícies vinculades a temes de medicina cel·lular, salut i com em puc cuidar.

Andreas Duwe, a BioCultura Barcelona 2023

El dissabte 6 de maig, a les 12h, Andreas Duwe estarà donant una xerrada a BioCultura, sota el títol: Medicina Cel·lular: el perquè de la suplementació en un món en declivi de micronutrients.

Autora: Ariadna Coma, Periodista.

Suscríbete a la Newsletter y recibe Bio Eco Actual gratis cada mes en tu correo

Bio Eco Actual, tu mensual 100% ecológico
Leer
Bio Eco Actual Abril 2023