Gemma Guinot és Responsable del Departament Comercial i Màrqueting d’AlterNativa3, una cooperativa pionera en el comerç de cafè, cacau i sucre procedent d’Àsia, Àfrica, Amèrica Central i Amèrica del Sud. Tota la seva gamma de productes és de cooperatives de Comerç Just, que garanteix que els productors i productores reben un pagament just per la seva feina, fomenta la igualtat de gènere i defensa els drets de la infància evitant la seva explotació.

Gemma Guinot

Quan es va fundar AlterNativa3 i per què?

La Rosa i l’Antonio, socis fundadors d’AlterNativa3, van conèixer el Comerç Just a finals dels anys 80 quan van viure a Alemanya. Van sentir que era la idea de comerç que encaixava amb les seves inquietuds i la seva manera de veure la vida. Van tornar a Espanya i, el 1992, van crear AlterNativa3, que des d’aquell moment ha seguit fidel a la seva essència buscant sempre productes que cuiden les persones i la Natura.

Pot ser el comerç «just»?

Tot el comerç podria ser just si poséssim el respecte a les persones i a la Natura davant del benefici econòmic. El comerç internacional està en mans d’unes quantes persones que busquen el màxim benefici per damunt de tot, i això és el que genera tanta pobresa i les desigualtats. El Comerç Just és una alternativa real, que es basa en el suport a petites cooperatives productores que cultiven les parcel·les seguint mètodes ecològics i tradicionals. Gràcies als beneficis que els aporta el Comerç Just poden millorar la qualitat de vida de les famílies i de les comunitats, generant riquesa local i evitant l’èxode i l’abandonament de les zones rurals. El veritable desenvolupament només és possible si és econòmic, social i mediambiental.

«Tot el comerç podria ser just si poséssim el respecte a les persones i a la Natura davant del benefici econòmic»

Quins són els obstacles a què us enfronteu per ser competitius al mercat des d’una cooperativa?

Som una petita cooperativa elaboradora, torrem i elaborem els nostres cafès de forma artesanal, així com la resta dels nostres productes. A més, comprem la matèria primera sempre ecològica i de comerç just i, per tant, de gran qualitat. Un dels pilars fonamentals del Comerç Just és pagar a les persones productores dels països del Sud Global un preu adequat pels productes. Tot això ens deixa sense marge per entrar al comerç agressiu dels grans descomptes en què es mouen, cada vegada més, les grans empreses, i que sembla que està entrant també de ple al món ecològic.

La nostra cooperativa aposta per les polítiques de responsabilitat social en tots els àmbits: amb els productors i productores, amb les persones consumidores i internament, al nostre entorn laboral. Els nostres productes es diferencien per tot allò que tenen darrere. Cal entendre l’autèntic cost del menjar, valorar-ne el preu real i conèixer la veritable història que hi ha darrere del que posem sobre la taula. Si no és així ho pagarem molt car.

«En consumir productes de Comerç Just et converteixes en protagonista de la creació d’un món més sostenible amb un futur millor»

A quin tipus de projectes doneu suport amb els beneficis que genera la vostra activitat?

Treballem en dos àmbits: per una banda, els projectes de cooperació amb les cooperatives productores i, de l’altra, projectes d’educació i sensibilització. Acompanyem les cooperatives en la creació o implementació dels seus propis projectes. Entre d’altres, podem destacar: les beques d’educació, la creació i la dotació del material informàtic necessari per a una aula d’informàtica i també el projecte de biblioteques a les escoletes rurals. Aquests projectes formen part de la nostra col·laboració amb COMULACS, una petita cooperativa de Nicaragua situada en una zona rural a la regió de Matagalpa. Podeu trobar informació més detallada a la nostra web.

Com podem conscienciar més consumidors de la importància de la seva elecció de compra?

Cal que prenguem consciència que consumir és un acte polític. Si tries productes de comerç just, estàs reduint l’explotació infantil, les desigualtats i la pobresa que generen el comerç internacional convencional. Pots gaudir d’una tassa de cafè de Comerç Just estupenda i, alhora, contribueixes a millorar la vida de les petites cooperatives que l’han cultivat.

Cal treballar en la creació d’un futur en què s’anteposin els drets de les persones i de la naturalesa al benefici econòmic a curt termini, sense tenir en compte els costos que això comporta. En consumir productes de Comerç Just et converteixes en protagonista de la creació d’un món més sostenible amb un futur millor.

Autora: Montse Mulé, Editora

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Maig 2023