Amb l’entrada en aplicació l’1 de gener del 2022 del Nou Reglament (UE) 2018/848 sobre producció ecològica i el seu etiquetatge, la sal marina per fi es pot certificar amb l’Euro Fulla.

Sal marina ecològica
123rfLimited©alexxoma. Vista panoràmica, reserva natural de les salines de Santa Pola

Per què sal marina ecològica?

La sal marina ha estat un dels productes que s’han inclòs per primera vegada a l’abast del Nou Reglament Europeu (UE) 2018/848, del 30 de maig del 2018, sobre producció ecològica i etiquetatge dels productes ecològics. Encara que la sal marina no és fruit de l’activitat agrícola, la seva producció està en consonància amb els principis del reglament esmentat i així es manifesta en el seu preàmbul (apartat 10): “Finalment, cal incloure la sal marina i altres sals destinades a l’alimentació humana i animal en l’àmbit d’aplicació del present Reglament, ja que aquestes poden ser produïdes amb tècniques naturals i perquè la seva producció contribueix al desenvolupament de les zones rurals, adequant-se per tant als objectius del present Reglament“.

Una de les salines pioneres a certificar-se amb l’Euro Fulla ha estat Bras del Port, salina centenària ubicada a Alacant, al cor del Parc Natural de les Salines de Santa Pola. Durant més d’un segle, el vent i el sol han estat, i continuen sent, els seus aliats més grans en el procés d’obtenció d’una sal marina totalment natural.

Compatibilitat entre l’activitat salinera i la conservació del medi

L’activitat salinera és generadora d’un ecosistema basat en un aiguamoll d’aigua salada que és l’hàbitat ideal de centenars d’espècies com ara aus, peixos, plantes, crustacis i microorganismes, entre d’altres, la presència dels quals afavoreix la formació de la sal. Un equilibri perfecte entre indústria i naturalesa en què ambdues, no només conviuen, sinó que es beneficien mútuament. Per tot això, la conservació de l’activitat de les salines marines és garantia de la conservació de l’entorn i protecció de la biodiversitat.

Segell 100% sal marina, certificat per AENOR

El sector de la sal marina aposta per posar en valor la idiosincràsia del seu model producte i els beneficis mediambientals d’aquesta activitat. Per això, l’any passat SALIMAR, l’Associació de Salines Marines d’Espanya, va presentar el nou referencial 100% sal marina, avalat per l’entitat certificadora AENOR. L’objectiu és donar a conèixer el caràcter sostenible d’aquest mineral obtingut per l’evaporació natural de l’aigua del mar amb l’ajuda del vent i el sol, així com la contribució a la protecció de la natura i el desenvolupament rural

Autora: Teresa Ferrández, Responsable de Màrqueting i Comunicació de Bras del Port | www.brasdelport.com

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Juny 2023