Elena Gómez va néixer a Manresa l’any 1976. És directora de Vendes i Màrqueting en l’empresa Cotton High Tech, S.L., propietària de la marca Masmi Natural Cotton, especialitzada en mercat sanitari, ecològic i gran consum des de l’any 2006. Diplomada en Empresarials i Gestió i Administració Pública, i Màster en Economia i Finances i Postgrau en Marketing i Vendes, fa 24 anys que treballa en el sector del cotó i de la farmàcia.

Elena Gomez Masmi

Com afecten els productes menstruals sintètics a la nostra qualitat de vida?

Els productes sintètics derivats del petroli en general impacten molt negativament en la nostra salut, ja que quan entren en contacte amb la pell poden alterar la seva funció hormonal i esdevenir patògens. El cas concret dels productes menstruals és especialment delicat perquè es troben en contacte amb la zona més íntima. Malauradament la major part d’aquests productes que trobem al mercat es composen de viscoses, cel·luloses, perfums i polímers superabsorbents que són origen freqüent d’irritacions vulvovaginals. De fet, entre un 10 i un 15% de les consultes ginecològiques es deuen a patologies o molèsties vulvars. Són patologies que normalitzem i no hauríem de fer-ho. Per evitar-ho, és fonamental que parem atenció en la composició de les compreses i tampons i assegurar-nos que siguin de cotó, ja que és una fibra natural amb característiques beneficioses per la higiene femenina.

La gamma que oferim a Masmi Natural Cotton es diferencia de la resta del sector perquè, a més, aposta pel cotó ecològic certificat que s’ha cultivat sense pesticides ni herbicides. D’aquesta manera evitem els químics que són perjudicials per la nostra salut. I no ho diem només nosaltres, també hi ha estudis científics que demostren que el 99% de les dones que utilitzen compreses de cotó ecològic experimenten una reducció en la irritació de la pell després de només un període d’ús.

«Els quasi 20.000 productes menstruals que utilitzarem des de la primera fins a la última menstruació repercutiran en la nostra salut de la mateixa manera que ho fa el tipus d’alimentació o l’estil de vida»

És important posar xifres a aquest impacte que els productes menstruals tenen en la nostra salut, ja que la dona tendeix a no ser-ne conscient o fins i tot a menystenir-ho quan la realitat és que tenim la regla durant uns 43 anys de mitja a la nostra vida. Per tant, si ajuntéssim tots els dies que menstruem, serien 6 anys seguits. Val la pena donar importància als quasi 20.000 productes menstruals que utilitzarem des de la primera fins arribar a la última menstruació perquè és inqüestionable que repercutiran en la nostra salut de la mateixa manera que ho fa el tipus d’alimentació o l’estil de vida que hàgim tingut.

Comoditat i funcionalitat. Però, on queda la sostenibilitat?

Masmi va néixer el 2006 per oferir una alternativa ecològica al mercat dels productes menstruals. En aquell moment costava molt més que aquest factor sostenible fos valorat pel públic i més encara que esdevingués motiu de compra. Però l’efectivitat del producte per combatre els problemes d’irritacions i al·lèrgies ha fidelitzat cada cop més usuàries que han fet el canvi al cotó ecològic.

Aquests últims anys sí que hem pogut constatar el creixement de la demanda de productes sostenibles però encara som lluny de la consciència mediambiental que demostren altres països que fan grans passos endavant i que, per exemple, ja han prohibit els aplicadors de tampons de plàstic. És una mesura molt necessària donat que a tot el món es generen 6 tonelades cada hora de residus de plàstic d’un sol ús. A Europa, és cert que el producte sostenible es valora cada cop més, però encara no se li dona la importància que mereix tenint en compte que els productes per la menstruació suposen 200.000 tonelades de residus a l’any en el nostre continent i que són els cinquens en el ranking dels que més contaminen els oceans. Tenim la solució a l’abast de tots escollint productes respectuosos amb el medi ambient. I els productes menstruals no han de ser una excepció. Hem de posar en valor que, quan consumim per exemple productes elaborats amb cotó de cultiu sostenible com els de Masmi, estem contribuint a evitar una tala innecessària d’arbres per obtenir la polpa de cel·lulosa.

«Tenim la solució a l’abast de tots escollint productes respectuosos amb el medi ambient. I els productes menstruals no han de ser una excepció»

Es pot menstruar sense plàstics? Quines alternatives tenim a l’abast?

Sense cap dubte ara ja és possible menstruar sense plàstics, i a més, cada cop hi ha més alternatives ecològiques per què la dona tingui la llibertat d’escollir entre una àmplia gamma de productes sostenibles. La calceta menstrual de cotó 100% ecològic o la copa menstrual vegana que hem desenvolupat des de Masmi Natural Cotton en són bons exemples. També la compresa i protector diari de tela són altres solucions sostenibles que, a més, suposen un gran estalvi econòmic per la usuària. Es tracta de productes que van guanyant cada cop més adeptes i que, per tant, han arribat per quedar-se.

Des de Masmi celebrem aquest interès creixent en la gamma reutilitzable en la que seguim innovant. Una altra bona mostra també és l’aplicador de tampons reutilitzable que hem creat per donar solució al greu impacte ambiental que generen els aplicadors d’un sol ús que s’utilitzen uns 3 segons i contaminen més de 300 anys. El nostre aplicador reutilitzable és la millor opció per reemplaçar l’aplicador de plàstic d’un sol ús (que com deia abans ja s’ha prohibit en molts països) i reduir així tones de residus a tot el món. És una gran satisfacció que aquest producte ja hagi rebut reconeixement internacional guanyant el Premi EcoExcellence 2021 en la categoria d’higiene femenina. El millor premi però és comprovar que també el públic aposta cada cop més per incloure els productes reutilitzables i es mostra molt receptiu a les últimes novetats que hem presentat al mercat com és el cas de la roba interior rentable per les petites pèrdues d’orina (per a home i per a dona) que també està aconseguint una gran èxit de vendes en aquests primers mesos d’arribada al mercat.

Com podem escollir bé els productes d’higiene íntima?

L’elecció del producte d’higiene íntima és molt personal i sovint ve condicionada per multitud de factors (econòmics, culturals, etc.) que van canviant durant la vida menstrual de cada persona. Personalment crec que totes les opcions són vàlides mentres respectin la salut i preservin el medi ambient. Des de Masmi sempre hem defensat que la dona ha de tenir la llibertat de poder escollir el producte que li resulti més còmode entre una àmplia gamma de solucions saludables. El problema és que sovint la usuària no sap quins són els productes adequats per preservar la seva higiene íntima. Per exemple, la major part del públic consumidor dona per fet que totes les compreses i tampons estan fets de cotó només perquè són de color blanc i no imaginen que són cel·luloses blanquejades. És molt comprensible que això passi perquè hi ha una gran manca de formació sobre salut menstrual. Poques vegades es parla d’aquest tema a les escoles o fins i tot en el nucli familiar on encara segueix sent un tema tabú.

«Hi ha una gran manca de formació sobre salut menstrual. Poques vegades es parla d’aquest tema a les escoles o fins i tot en el nucli familiar on encara segueix sent un tema tabú»

Des de Masmi Natural Cotton també duem a terme una tasca constant de divulgació sobre salut menstrual i la resposta que rebem d’aquestes formacions és realment molt positiva. Si hagués de triar els factors clau per saber com identificar bé el producte d’higiene íntima sense cap dubte serien els ingredients i el certificat de qualitat que ha de figurar en l’envàs. Tal com ja ens hem acostumat a fer en altres productes d’alimentació o cosmètica, és imprescindible que ens fixem en la composició del producte i, més enllà dels missatges publicitaris que incloguin els envasos, cal comprovar que incloguin algun segell oficial que acrediti que ens trobem davant d’un producte de cotó ecològic. No hi ha millor garantia. Per exemple, en els envasos de Masmi podreu identificar el certificat GOTS (Global Organic Textile Standard), una certificació ecològica que avala tant la nostra empresa com els nostres productes i que abasta tota la cadena de producció: des de la recol·lecció de matèries primeres fins al producte final. El cotó certificat per GOTS compleix els criteris més estrictes en matèria mediambiental. A més, els productes de Masmi són vegans (no contenen ingredients d’origen animal ni han estat testats en animals).

En aquest sentit és important destacar que a Europa no hi ha una normativa específica per regular els productes menstruals i, per tant, ens pertoca al públic consumidor fer-nos responsables de la nostra salut seleccionant els productes que incloguin aquests certificats que indiquen que estan realitzats amb cotó ecològic.

Es parla prou de la menstruació? Caldria parlar-ne més?

Crec que caldria parlar-ne molt més perquè, com comentava abans, des de Masmi duem a terme una tasca constant de formació sobre salut menstrual en escoles i comprovem diàriament el tabú que encara hi ha al voltant de tot el que té a veure amb la salut menstrual, així com el desconeixement generalitzat sobre l’impacte que aquests productes tenen en la nostra salut. Ho podem comprovar en les consultes que ens fan arribar al nostre departament d’atenció al client, en les expressions de sorpresa que veiem entre el públic assistent a les formacions que fem o també en els comentaris que ens deixen els seguidors en els nostres perfils socials. Les preguntes (bàsiques) sobre com utilitzar els productes menstruals o com saber si és normal o no el que ens passa durant la regla són molt recurrents. Això posa de manifest que no és fàcil aconseguir informació fiable sobre la menstruació. Des de Masmi ens agrada molt poder ajudar a les nostres clientes a comprendre millor el seu cicle menstrual i saber seleccionar el producte més adequat en cada cas però al mateix temps ens preocupa constatar aquesta falta d’informació.

«La millor solució per resoldre aquesta desinformació és canviar l’enfoc cap a una perspectiva més natural i positiva de la menstruació»

A més, també hem de fer front a la desinformació sobre el tema que ha persistit durant generacions en forma de mites i falses creences. Personalment crec que la millor solució per resoldre aquesta desinformació és canviar l’enfoc cap a una perspectiva més natural i positiva de la menstruació. M’agrada remarcar que menstruar és indicatiu de que gaudim de bona salut. Tant sols posar consciència sobre aquest fet crec que ens fa veure la regla com un procés inherent a la dona, natural i necessari per crear vida.

Seria molt transformador que tota la societat integrés aquest canvi d’enfoc. Però hem de ser conscients de que encara som lluny d’aconseguir-ho. Una bona mostra és la notícia que aquest 2023 s’ha presentat a Florida (EUA) un projecte de llei que proposa prohibir que es parli de menstruació a les escoles. I no és un fet aïllat. Hi ha molts països al món on encara avui dia es segueix prohibint abordar el tema amb naturalitat i fins i tot les nenes pateixen exclusió social quan tenen la regla. Per sort, aquests fets són inimaginables en el nostre país però el tabú que persisteix entre nosaltres al voltant de la menstruació convida a reflexionar si realment hem avançat tant com pensem.

Com fomentar la conversa oberta sobre aquest tema?

Cada entorn social té les seves pròpies característiques i condicionants però crec que el primer pas necessari per afavorir un diàleg sobre la menstruació és enfocar el tema amb la màxima naturalitat. Això fa que la conversa esdevingui més lleugera i sincera. Em sembla molt important crear aquest context de proximitat per tal de que tothom que formi part de la conversa es senti lliure de preguntar el que sigui sense sentir-se jutjat. Aconseguir un clima de confiança és molt necessari. En les formacions que realitzem l’equip de Masmi procurem fer-ho d’aquesta manera perquè ens adonem que és un entorn que facilita el diàleg sobre un tema que es segueix considerant molt íntim. Ens trobem multitud de persones que porten molt anys vivint una menstruació silenciada, que mai han compartit la seva experiència encara que la seva menstruació li hagi ocasionat problemes de salut. Sovint, es tracta de dones que no s’han permés la oportunitat de parlar-ne perquè consideren que la regla s’ha d’amagar com s’ha transmès de mares a filles durant moltes generacions. Per sort, aquests últims anys hi ha una tendència creixent que convida a trencar tabús sobre la menstruació i a viure la ciclitat femenina des d’una nova perspectiva empoderadora. Aquesta acceptació ha esdevingut fonamental perquè parlar de la menstruació sigui normal i necessari.

 «Més enllà de fins a quin punt es vulgui aprofundir sobre el tema, el més important és que la comunicació existeixi»

Més enllà de fins a quin punt es vulgui aprofundir sobre el tema, el més important és que la comunicació existeixi. Sempre felicito a totes les entitats, centres educatius i famílies que s’animen a parlar amb les noves generacions sobre la menstruació perquè, només el fet de crear aquest espai de diàleg, ja és un gran pas endavant. Si necessiten informació sobre les noves alternatives reutilitzables o sobre com afecta a la salut la utilització d’un tipus de producte menstrual o un altre, estarem encantats d’ajudar-los des de Masmi.

Entre tots podem crear una societat més responsable en quan a la menstruació per garantir un futur més saludable i sostenible a totes les persones menstruants.

Autor: Oriol Urrutia, Co-Editor i Politòleg

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Agost 2023