Tots sabem que l’exposició excessiva al Sol pot desencadenar problemes a la pell a curt i llarg termini i associem la fotoprotecció a l’ús de productes tòpics que sens dubte són de gran utilitat. Però, què pot fer la dieta per ajudar-nos en això?

Dieta i fotoprotecció
123rf Limited©undrey. La síndria és rica en licopè, poderós antioxidant

Què és la fotoprotecció?

La fotoprotecció l’entenem normalment com el fet de crear una barrera entre la nostra pell i els raigs del Sol. Les radiacions ultraviolades (UV) poden ser perjudicials, tant a curt termini produint cremades, com a llarg termini augmentant el risc de càncer de pell i d’envelliment prematur. Ens podem protegir externament amb barreres físiques com una samarreta, un barret, un mocador, un para-sol, etc., o també amb diferents productes tòpics que, per diferents mecanismes, creen una barrera protectora. Aquestes eines de fotoprotecció exògena fan possible augmentar el temps que podem estar exposats al Sol sense fer malbé la pell. No obstant això, si excedim aquest temps el que passa és que la nostra pell es fa malbé per un procés conegut com a estrès oxidatiu. Literalment ens cremem i ens oxidem. Aquesta oxidació a la pell és un dany del teixit molt important i genera una resposta inflamatòria i per això es produeix envermelliment i dolor a la zona.

I aquest és el punt de partida en què fa uns 30 anys molts estudis van començar a indagar sobre el paper de la nutrició en la fotoprotecció. Si els raigs solars produeixen oxidació a la nostra pell, pot tenir algun benefici una dieta que inclogui nutrients antioxidants? Hi ha certs micronutrients i altres substàncies que són eficaços protegint-nos mitjançant la reducció de molècules oxidants que es produeixen a la pell i també modulant la inflamació. Els micronutrients presents a la dieta, com el betacarotè, la vitamina E i C i substàncies antioxidants com els polifenols, el licopè o la luteïna, contribueixen a la defensa antioxidant i a la fotoprotecció endògena. El mecanisme d’acció no és de barrera sinó d’augment de la capacitat de la pell de contrarestar l’estrès oxidatiu induït pels raigs UV.

La vitamina E és en realitat una família de vuit substàncies de les quals l’atocoferol és la forma més abundant i biològicament activa al cos humà

Els carotenoides són una família de substàncies, entre elles els betacarotens o provitamina A, que són pigments vegetals presents a les fruites i les verdures. Els carotenoides més abundants a l’organisme humà són el betacarotè, a-carotè i licopè, així com la luteïna, la zeaxantina i la criptoxantina. Són potents antioxidants i fotoprotectors. La pastanaga, el pebrot i la carbassa són rics en betacarotens i el licopè el podem trobar en aliments com tomàquet, síndria, taronja sanguina, aranja rosada, albercoc, gavarrera i guaiaba. La luteïna es pot trobar a la col arrissada (kale), espinac, enciam roman, bròquil, carbassó, col de Brussel·les, bledes, api, espàrrecs, etc.

La criptoxantina és present en aliments com meló, préssecs, nectarines, pomes, papaia, taronges i també en aliments d’origen animal com el rovell de l’ou i la mantega. Un cop prenem els carotenoides a la nostra alimentació són transportats a la pell i s’acumulen principalment a les capes més superficials, a l’epidermis. La quantitat d’aquests pigments dipositada a la pell és proporcional a la ingesta dietètica, com més ingerim, més en tenim. I curiosament els nivells més alts de carotenoides són a la cara, sobretot al front, i el palmell i dors de la mà. Segurament això respon a la necessitat més elevada de protecció d’aquelles zones que pràcticament sempre estan exposades al Sol.

Dieta i fotoprotecció
123rf Limited©peopleimages12. La pastanaga ens aporta betacarotè, aliat en protecció solar

La vitamina E és en realitat una família de vuit substàncies de les quals l’atocoferol és la forma més abundant i biològicament activa al cos humà. Aquest nutrient amb afinitat pel greix és ben conegut pel seu paper protector de les membranes cel·lulars. Es troba a tots els vegetals, especialment a l’oli d’oliva verge extra, els cereals integrals, el germen de blat i a la fruita seca.

La vitamina C és un antioxidant eficaç i un element essencial en nombroses reaccions enzimàtiques, per exemple, en la formació de les fibres de col·lagen que són part estructural important de la pell. La principal font de vitamina C a la dieta són les fruites, especialment els cítrics, el kiwi, cireres i melons, i verdures com tomàquets, verdures de fulla, bròquil, coliflor, cols de Brussel·les i col. Els nivells de vitamina E i C a l’epidermis són més grans que a les capes més profundes de la pell (dermis), clarament per l’alt requeriment d’antioxidants que té aquesta zona més en contacte amb els raigs UV.

Menjar abundants vegetals de tots els colors és una estratègia clau per mitigar els efectes de la radiació UV

Els polifenols són una gran família de substàncies presents als aliments vegetals, inclosos fruites, verdures, fruita seca, llegums i llavors. Són fonts dietètiques les cebes (flavonols); cacau, llavors de raïm (proantocianidines); te, pomes i vi negre (flavonols i catequines); fruites cítriques (flavanones); baies i cireres (antocianidines); i soja (isoflavones). La majoria dels polifenols naturals són pigments, típicament grocs, vermells o morats, i poden absorbir la radiació ultraviolada. Encara que nosaltres no els absorbim directament, la microbiota intestinal sí que ho fa produint derivats que són els que ens aporten múltiples beneficis, entre ells la protecció davant de la radiació solar.

Són molts els estudis que confirmen aquests efectes, així, a més de l’ús de fotoprotectors externs, és molt interessant aprofitar aquest gran potencial que tenen alguns nutrients i substàncies presents als aliments. Menjar abundants vegetals de tots els colors és una estratègia clau per mitigar els efectes de la radiació UV que condueix, no només a possibles cremades a l’estiu, sinó a la protecció davant de malalties com el càncer de pell i davant del procés d’envelliment propi per l’exposició excessiva al Sol.

Autora: Laura I. Arranz, Doctora en Nutrició, farmacèutica i dietista-nutricionista | www.dietalogica.com

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Agost 2023