El 14 de setembre es compleixen cinc anys de #IGrowYourFood, el primer dia d’acció mundial que celebra a les persones que conreen els nostres aliments de manera sostenible. Durant els últims cinc anys, els agricultors ecològics i agroecològics, així com els seus defensors, han utilitzat les xarxes socials per a compartir els reptes als quals s’enfronten, com podem donar-los suport i per què trien l’agricultura ecològica. Enguany no serà diferent.

#IGrowYourFood

Una valuosa plataforma per als agricultors ecològics de tot el món

Inspirant-se en els nostres principis d’agricultura ecològica, el dia d’acció mundial es va inaugurar el 2019 servint com una ocasió important perquè els defensors de la sostenibilitat, els responsables polítics, els consumidors i les organitzacions afins de tot el món s’uneixin i escoltin les veus dels fenomenals agricultors que conreen els nostres aliments.

A través de #IGrowYourFood, els incansables esforços dels agricultors ecològics i agroecològics passen a primer pla. Aquesta iniciativa exemplifica com les decisions que prenem en fer la compra influeixen directament en els mitjans de vida, els recursos naturals, la vida silvestre i l’apressant problema de la crisi climàtica. A més, serveix de valuosa plataforma perquè els agricultors ecològics de tot el món estableixin connexions, intercanviïn coneixements i fomentin noves perspectives.

“Donar suport a l’agricultura sostenible i la producció d’aliments com els ecològics és una de les intervencions més importants que podem fer per al futur del nostre món”, afirma Pippa Hackett, agricultora ecològica i Ministra d’Ús del Sòl i Biodiversitat d’Irlanda.

Serveix de valuosa plataforma perquè els agricultors ecològics de tot el món estableixin connexions, intercanviïn coneixements i fomentin noves perspectives

Com funciona

Animem als agricultors ecològics i agroecològics a preparar el seu missatge amb antelació. Ja es tracti d’un vídeo o d’una cita fotogràfica, proporcionem les eines necessàries per a guiar als participants al llarg del procés.

Si es tracta d’un vídeo, els animem que gravin missatges d’un minut sobre un tema o repte específic, per exemple, l’impacte de l’agricultura ecològica en el sòl, la qüestió de la igualtat de gènere en l’agricultura, etc.

Dona un cop d’ull al vídeo tutorial que ha preparat IFOAM – Organics International sobre com filmar el teu missatge per a #IGrowYourFood. Una alternativa és utilitzar aquesta plantilla per a crear un reportatge fotogràfic amb el teu missatge.

Aquells que no puguin crear el seu propi missatge poden utilitzar el contingut de la nostra biblioteca #IGrowYourFood. Abans del dia d’acció, compartirem el kit d’eines oficial de #IGrowYourFood, amb imatges, missatges i vídeos llestos per a publicar, perquè estiguis totalment equipat per a unir-te a nosaltres.

En difondre aquests missatges a través de les plataformes de les xarxes socials, les veus dels agricultors ecològics i agroecològics ressonen a nivell mundial, augmentant el seu impacte.

“Vaig crear un grup de joves aquí al nostre poble. Els ensenyo a plantar, gestionar i collir verdures. D’aquesta manera tan senzilla ajudem a la naturalesa i ens assegurem que les verdures que collim són nutritives i fresques”, explica Vic Jason Tagupa, agricultor ecològic de Filipines.

#IGrowYourFood ens recorda que no hem de donar per descomptats els aliments que consumim

Cinc maneres d’ajudar-nos a amplificar la veu dels agricultors

  • Entra en les teves xarxes socials favorites, cerca #IGrowYourFood i comparteix tants vídeos i articles com puguis.
  • Utilitza les llistes de reproducció de #IGrowYourFood de 2019, 2020, 2021, 2022 i 2023 per a trobar vídeos que s’identifiquin amb tu i publica’ls des dels teus canals.
  • Assegura’t d’utilitzar el hashtag #IGrowYourFood quan comparteixis el teu missatge perquè puguem trobar i tornar a compartir la teva publicació.
  • Tria productes ecològics que, en última instància, fan costat als agricultors que treballen perquè l’ecològic arribi a les nostres taules.
  • Dona un cop d’ull al mur de les xarxes socials, on podràs veure els continguts produïts pels agricultors i compartits a tot el món.

Aquest extraordinari viatge ha posat de manifest el poder dels missatges dels agricultors, que ressonen profundament i consciencien sobre els formidables reptes als quals s’enfronten aquestes dedicades persones en el seu afany per proporcionar-nos aliments ecològics. En adoptar aquests missatges, podem unir-nos en suport dels seus incansables esforços i celebrar les seves notables contribucions. A més, aquests missatges són intemporals i poden ser utilitzats pels responsables polítics per a recolzar els seus esforços quan s’esforcen no sols per destacar als agricultors ecològics, sinó també per a donar suport a polítiques favorables a l’agricultura ecològica.

Com a comunitat, #IGrowYourFood ens recorda que no hem de donar per descomptats els aliments que consumim, ser conscients de com es produeixen i continuar fent costat als agricultors ecològics triant productes ecològics.

Per als agricultors ecològics i agroecològics, el Dia d’Acció és un poderós recordatori que no estan sols davant els reptes als quals s’enfronten. Proporciona una plataforma perquè es posin en contacte amb persones de tot el món que pensen com ells, fomentant l’intercanvi de coneixements i l’aprenentatge intercultural. Junts podem fer costat a aquests agricultors que treballen incansablement per a produir aliments de manera sostenible.

Uneix-te a nosaltres el 14 de setembre per a homenatjar als qui conreen de manera sostenible i honrar el seu indestructible compromís de produir els nostres aliments de manera respectuosa amb el medi ambient.

“Podria veure això tot el matí. M’adono que la meva tribu està per tot el planeta. Tots semblen diferents, parlen idiomes diferents però diuen el mateix”, @MadsMcKeever en Twitter.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Setembre 2023