Mónica Martín (1970, Bilbao) és economista de formació amb un màster en direcció de màrqueting. Acostumada a crear projectes des de zero, l’any 2022 va fundar The Refill Concept, una marca que proposa gels, xampús i netejadors naturals en concentrats solubles en aigua, eliminant la necessitat d’envasos plàstics. «Li poso molta passió a tot el que faig», ens explica.

Mónica Martín

Com sorgeix The Refill Concept?

Són un cúmul de circumstàncies les que van portar al naixement de The Refill Concept. La primera circumstància va ser perdre la feina en l’època Covid i no tenir ganes de tornar a un lloc directiu en una multinacional. I que feia temps que volia crear alguna cosa.

La segona va ser la meva necessitat d’envoltar-me d’una certa estètica. Un dia a la dutxa vaig veure tot tipus de productes en plàstic, cadascun d’un color, d’una grandària, uns a mig fer, altres sencers. I que havia de veure quins envasos calia recollir i tirar a la galleda groga. En aquest moment vaig pensar ‘massa plàstic’. I això em va portar a pensar en ‘això s’ha de poder fer d’una altra manera’.

Al gener 2021 em vaig posar a investigar i vaig veure als Estats Units i al Regne Unit productes de neteja concentrats en pols, que es barrejaven amb aigua. I vaig pensar que això s’havia de poder fer també amb gels i xampús. A partir d’aquí, a pic i pala buscant laboratoris que creguessin en aquest projecte per al desenvolupament del producte. I també per a tota la resta, com en qualsevol startup.

«Els nostres productes no porten aigua per a donar una alternativa natural a les persones que prefereixen usar productes líquids»

En què es diferencia The Refill Concept de la resta de productes recarregables?

Et responc amb una altra pregunta. Coneixes molts productes recarregables que no vagin envasats en plàstic? La majoria de productes recarregables cosmètics únicament ofereixen en les recàrregues un embalatge més gran en un plàstic més fi. El consumidor ha de continuar consumint plàstic i a més guardar la recàrrega (ja que sol haver-hi més quantitat que en el producte original). Per tant, amb la recàrrega, el que té són dos envasos a casa. I sempre de plàstic.

Nosaltres hem eliminat el plàstic de l’equació. Les nostres recàrregues van envasades en paper i generen únicament un residu de 3 grams de paper certificat FSC. El consumidor les reconstitueix quan el necessita en l’ampolla del nostre kit d’inici, per la qual cosa continua tenint només l’envàs original d’alumini reutilitzable. I si encara no ha acabat amb el producte anterior, només emmagatzema un sobre de 26 grams.

Respecte als recarregables a granel, els consumidors han de desplaçar-se recordant portar una ampolla per a emplenar. Amb The Refill Concept, el consumidor no necessita desplaçar-se, ni guardar ampolles de plàstic, ja que les recàrregues li arriben a la bústia de casa.

«Hem desenvolupat els nostres productes de la mà d’un mestre saboner amb més de 30 anys d’experiència»

Per quins productes solubles? Per què no porten aigua?

En primer lloc, la seva fabricació genera un 60% menys d’emissions de CO₂ que els productes líquids. En segon lloc, evita qualsevol ús de plàstic. En ser un producte en pols, s’envasa en paper. En tercer lloc, redueix en un 300% les emissions de CO₂ en el seu transport ja que es poden transportar molts litres en un espai molt reduït. Finalment, no necessita espai d’emmagatzematge, ni a casa ni en la distribució.

Cal pensar que no a tothom li agraden els xampús o gels sòlids, i aquestes persones, fins ara, no tenien l’alternativa de consumir sense plàstic, perquè els líquids necessiten un envàs estanc, i per a això, el plàstic és el rei. Per això els nostres productes no porten aigua, per a donar una alternativa natural en tot (envàs inclòs) a les persones que prefereixen usar productes líquids.

Artesanals, ecològics i vegans. Com es formulen els vostres productes?

Els hem desenvolupat de la mà d’un mestre saboner amb més de 30 anys d’experiència. La producció la realitza de mode artesanal el seu petit laboratori, que únicament utilitza ingredients naturals, molts de cultius ecològics.

«Els ingredients són triats molt minuciosament perquè la textura i escuma sigui la desitjada i el resultat cobreixi les diferents necessitats del cabell o de la pell»

Jo tenia molt clar el producte que volia. D’una banda i el més important, que fos de tractament per a les diferents necessitats del cabell i de la pell i que fos efectiu, que funcionés. No volia una base de xampú o gel amb aroma i ja està. El fet d’afegir els diferents principis actius a la base creada va ser el més difícil perquè alguns d’aquests ingredients incidien molt en la textura i escuma del producte final. Per això, els ingredients són triats molt minuciosament perquè la textura i escuma sigui la desitjada i el resultat cobreixi les diferents necessitats del cabell o de la pell.

En segon lloc, volia que tingués una textura cremosa i una escuma natural. Li dono importància a la part sensorial de l’ús d’un xampú o un gel de dutxa. I, finalment, encara que estan admesos en cosmètica natural, no volia afegir sulfats. Els nostres xampús són 99% Sulfate Free i els nostres gels ho són en un 100%. I cap d’ells porta parabenos, silicones ni colorants. Són vegans i Cruelty Free.

Com podem utilitzar-los?

L’ús és molt senzill. Només necessites aigua calenta i el sobre en pols. Es tracta de diluir el producte en l’aigua calenta, com si barregessis el sucre en un cafè. I una vegada fred, ja el pots utilitzar. En el test de producte que hem fet, el 99,5% de les persones van valorar el sistema com a fàcil o molt fàcil.

Quin consell donaries a les persones que desitgen adoptar un estil de vida més sostenible però no saben per on començar?

No es pot canviar tot de la nit al dia. A aquestes persones els diria que comencin pel canvi d’hàbits que els resulti més fàcil d’aplicar i a poc a poc vagin incorporant nous reptes. I dir-los que de manera natural començaran a veure les incoherències en el seu consum i ells mateixos aniran adaptant-lo a un estil de vida més sostenible. No crec en un decàleg de coses, sinó a adaptar cadascun les opcions del mercat a les seves circumstàncies.

«No crec en un decàleg de coses, sinó a adaptar cadascun les opcions del mercat a les seves circumstàncies»

D’altra banda, crec que el més important de cara als consumidors és la informació. Un consumidor ben informat, prendrà millors i de mode més conscient les seves decisions de compra.

Em sembla important que es qüestionin una mica tot. Per exemple, quan vaig iniciar la meva marxa en aquest món, em xocava molt que es vengués un producte cosmètic natural o ecològic certificat en envasos de plàstic. Em semblava molt poc coherent, tan natural per dins i tan poc natural per fora. El dir que alguna cosa és ‘reciclable’ és a dir que és ‘potencialment reciclable’, no que sigui ‘efectivament reciclable’. I el plàstic és el millor dels exemples, en poques ocasions és efectivament reciclable.

Crec que la millor manera d’adoptar un estil de vida més sostenible és la informació. Però no la de les marques, sinó la informació d’estudis realitzats per entitats sense ànim de lucre. Aquesta és la veritable base del que ocorre i d’aquesta manera no estaran exposats a cap mena de greenwashing, podran ser crítics i coherents en el seu consum.

Reciclar més o adoptar nous hàbits?

Per descomptat, adoptar nous hàbits. El reciclatge és la conseqüència de la generació de residus. I és clar que hem de fer alguna cosa amb ells, per la qual cosa cal continuar reciclant de gom a gom. Però si no canviem els nostres hàbits per a generar menys residus, continuarà sent el peix que es mossega la cua.

«Un consumidor ben informat, prendrà millor i de mode més conscient les seves decisions de compra. La millor manera d’adoptar un estil de vida més sostenible és la informació»

El residu del nostre xampú o gel de dutxa per a 500 ml és de 3 gr de paper. El residu d’un xampú o gel líquid de 500 ml és de 500-700 gr de plàstic. Aquest és el plus que volem per als nostres productes, que generin el mínim residu.

Actualment la vostra gamma compta amb gels, xampús i netejadors de la llar. Veurem novetats en el catàleg de The Refill Concept aviat?

Estic treballant a aconseguir fer realitat molts altres productes. Tinc moltes idees i alguns prototips de productes en la mateixa línia. No obstant això, la proximitat de cara al públic d’aquestes novetats dependrà de com vagin les vendes els pròxims mesos. Som una empresa petita que encara té molts reptes, tant econòmics com financers, per davant. Això sí, com soc molt ‘lluitadora’, sí, és probable que vegeu novetats de cara al 2024.

Autora: Ariadna Coma, Periodista

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Novembre 2023