L’Associació Nacional de Professionals i Autònoms de les Teràpies Naturals (COFENAT) ha felicitat avui la nova ministra de Sanitat, Mónica García, i ha posat a la seva disposició el coneixement dels professionals i les bondats de les Teràpies Naturals per a enfortir el Sistema Nacional de Salut (SNS) de cara a escometre la regulació que recomana Europa.

Terapias Naturales
123rf Limited©sheele. Acupuntura

A Espanya, l’ús de les Teràpies Naturals, Medicines Tradicionals, Complementàries i Integratives MTCI, segons definició de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), ha anat incrementant-se des de fa anys, igual que en la resta del món. “Concretament, les MTCI són l’objectiu principal de l’Estratègia sobre medicina tradicional 2014-2023 de l’OMS perquè ajuden a millorar la salut de la població, són una elecció quan existeixen efectes adversos amb altres tractaments i contribueixen a la reducció de la despesa sanitària”, ha explicat el president de COFENAT, Roberto San Antonio Abad.

A nivell europeu, el projecte CAMbrella és una xarxa de recerca paneuropea sobre Teràpies Naturals i els grups de treball se centren des de 2010 en la terminologia, el marc legal, les necessitats dels pacients, la funció dels tractaments de Teràpies Naturals en els sistemes sanitaris i la metodologia de recerca. “Europa no s’està quedant enrere en l’estratègia de la Medicina Natural i està de braços plegats”, ha declarat San Antonio Abad.

Segons les últimes dades de la Unitat d’Informació de la Transparència del Ministeri d’Hisenda i Funció Pública als quals ha tingut accés COFENAT, hi ha 61.771 professionals de Teràpies Naturals registrats en l’Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE) en virtut de l’epígraf 841 (naturòpata, acupuntor i altres tècniques parasanitarias), mentre que les persones jurídiques que es dediquen a aquestes tècniques, incloses en l’IAE 944 (Serveis parasanitarios), ascendeixen a 10.403 empreses.

“Europa no s’està quedant enrere en l’estratègia de la Medicina Natural i està de braços plegats”

COFENAT calcula que a Espanya uns 300.000 ciutadans usen diàriament Teràpies Naturals. “Cada dia són més les persones que opten per cuidar de la salut d’una manera diferent. COFENAT porta exigint prop de 40 anys la regulació del sector, que recomana Europa i que ja han escomès diversos països de l’entorn”, ha declarat Roberto San Antonio-Abad, qui ofereix a la titular de Sanitat “tota la col·laboració de la professió per a afrontar els enormes reptes davant la necessària regulació que s’enfronta en el marc sanitari, per a enfortir el Sistema Nacional de Salut secundant-se en les Teràpies Naturals”.

En definitiva, el president de COFENAT ha posat a la disposició del nou executiu tot el potencial de la professió i s’ha referit a l’important paper que poden exercir per a combatre alguns problemes en l’àmbit sanitari des de la Medicina Natural.

“Quan s’ha regulat el sector, s’han establert els mecanismes legals i reguladors per a acreditar als qui exercim, i els estudis i titulacions corresponents per al seu exercici, es millora la qualitat i eficàcia i seguretat dels tractaments en la pràctica professional”, ha recalcat.

L’Associació Nacional de Professionals i Autònoms de les Teràpies Naturals, COFENAT, és una entitat associativa i professional d’àmbit nacional fundada en 1984, que reuneix més de 12.000 professionals i a més de 200 escoles de formació acreditades. El seu objectiu fonamental és la representació i defensa dels interessos de tots els professionals que exerceixen i treballen amb Mètodes Naturals de Salut, la denominació de la qual a la Unió Europea és la de Medicina Complementària i Alternativa (CAM) i la de Medicina Tradicional i Complementària (MTC), segons l’Organització Mundial de la Salut. Així mateix, COFENAT vela per la seguretat dels usuaris d’aquestes tècniques promovent la informació i la creació d’un entorn professional d’aplicació d’aquestes. COFENAT és membre de la xarxa SALUS, que va néixer a l’abril de 2019 i avui dia compta amb 45 organitzacions en més d’una desena de països europeus.

Per a més informació visiti www.cofenat.es

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Novembre 2023