Els PFAS o substàncies perfluoroalquilades i polifluoroalquilades són un grup de més de 4700 substàncies químiques sintètiques que s’acumulen a poc a poc en els éssers humans i en el medi ambient a causa del seu ús massiu. Són denominats “químics eterns” per la seva persistència en el medi i això agreuja més la preocupació popular pel fet que poden provocar problemes de salut com son danys hepàtics, problemes de tiroide, obesitat, problemes de fertilitat i càncer.

PFAS
123rf Limited©serezniy

L’European Environment Agency compta amb un resum informatiu sobre els riscos d’aquests químics: Emerging chemical risks in Europe – PFAS. Aquests PFAS, d’origen artificial, arriben al medi ambient a través de diversos productes de consum que tots fem servir a les nostres llars, com ara teles, ordinadors, etc. Tot i que també s’estenen fins als productes d’aplicació agrícola, per això el sector alimentari igualment es veu afectat per aquests compostos, a causa de la contaminació a través del sòl i l’aigua.

L’Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició explica molt bé en el seu document de Preguntes i respostes sobre PFAs sobre les diverses mesures i advertències que s’han pres per reduir l’exposició als PFAS, com són el Conveni d’Estocolm, opinions i informes per part de l’EFSA i diferents reglaments i recomanacions per part de la Unió Europea.

Contaminació als aliments

Com hem comentat anteriorment, el sector alimentari s’ha vist afectat per les esmentades protagonistes perfluoroalquilades i polifluoroalquilades. L’any 2019 un estudi publicat a Environmental Health Perspectives va recollir durant tot un any les mostres de la dieta de més de 10.000 persones per estudiar la presència dels diferents PFAS en diferents menjars, des dels casolans fins al classificat “fast food” o menjar ràpid, passant per tot el ventall intermedi de restaurants, menjar envasat, etc. Es van detectar diferents PFAS en funció del tipus d’envàs i menjar, per això l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) va concloure amb evidències que la dieta és la principal font d’exposició humana als PFAS.

PFAS
123rfLimited©oksanakuznetsova. Canvi de filtres al sistema de purificació d’aigua

Risc de PFAS a l’aigua potable

La Unió Europea no va establir uns valors límit de PFAS en una nova directiva sobre l’aigua potable fins fa tres anys. Aquests valors són comuns per a tots els països integrants de la UE i han de ser aplicats al començament de l’any 2026, per la qual cosa ens trobem a l’equador de la urgència de gestió d’aquestes substàncies. Cal destacar que no a tot arreu la legislació és igual d’estricta, però sí que hi ha uns punts comuns.

Aigua embotellada

Les diferents administracions d’aliments –encara que poden variar una mica els paràmetres en funció de cada país– no han establert límits per als PFAS a l’aigua embotellada. Algunes marques sí que tenen segells que asseguren que la seva aigua s’analitza anualment per a la detecció d’aquests agents. Tot i això, pensant-ho amb objectivitat, una anàlisi anual en una producció massiva de centenars de milers o milions d’ampolles és, si més no, proporcionalment ridícul. I això ja sense entrar a jutjar qualitats de la composició de l’aigua, la mineralització, els antioxidants i altres propietats de gran importància quan ens referim a l’aliment per antonomàsia.

La millor opció: aigua filtrada

Aigua d’aixeta

L’aigua d’aixeta i els tòxics: l’eterna mitificació. L’aigua d’aixeta, especialment a Europa, és totalment segura. Conté tòxics? Sí, és clar. Alguns necessaris, com el clor, per eliminar virus i bactèries i poder així transportar de manera segura aigua a milions de llars. Altres tòxics són arrossegats en el procés de l’abastament, com poden ser els metalls pesants que agafa dels diferents materials de les canonades.

Tot i això, l’aigua d’aixeta és sotmesa a controls i analítiques diàries, per la qual cosa, si hi hagués alguna contaminació o paràmetre potencialment perillós, faria saltar totes les alarmes. Per tant, la millor solució? Al punt següent.

Aigua filtrada

La millor opció: aigua filtrada. Podem reduir dràsticament l’exposició als PFAS a l’aigua que bevem a casa utilitzant gerres amb filtres de carbó activat o equips d’osmosi. Així podem obtenir una aigua segura sense sortir de casa. Ja no només la practicitat i l’estalvi econòmic, sinó la reducció de malbaratament massiu de plàstics d’un sol ús que genera l’aigua embotellada són motius de pes per replantejar-nos les nostres eleccions.

Autor: Juan Carlos Novo, Gerent i assessor a Alkanatur. Expert en teràpies naturals.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Novembre 2023