Els fongs adaptògens són aquells que ajuden el cos a adaptar-se als canvis ambientals i estrès, equilibrant el metabolisme i millorant la resistència física i mental. Són un grup de bolets beneficiosos per al nostre organisme i no actuen en un sentit únic, sinó que ajuden en la direcció necessària per restaurar el nostre equilibri. Ni tenen contraindicacions, ni dosi màxima.

Fongs Adaptògens
123rfLimited©anitapol1982

Igual que hi ha fongs que són perjudicials per a la salut, de manera que la quarta part dels aliments mundials estan contaminats per micotoxines1, també hi ha fongs adaptògens com el Shiitake (Lentinula edodes), o la Cua de Paó2 (Coriolus/ Trametes Versicolor), amb enzims que els desactiven3 contrarestant la seva toxicitat.

Els fongs adaptògens més coneguts són:

 • Cabellera de Lleó (Hericium erinaceus) per les seves qualitats neuro-regeneradores;
 • Cordyceps per augmentar la producció de trifosfat d’adenosina (ATP), essencial per subministrar energia als músculs;
 • Reishi (Ganoderma lucidum) per la seva capacitat per reforçar el sistema immunològic;
 • Shiitake (Lentinula edodes) per la seva capacitat per reforçar el sistema immunològic.
 • Maitake (Grifola frondosa) per la seva activitat inmunomoduladora.
 • Xampinyó del sol (Agaricus blazei murrill) per la seva funció com a antioxidant natural.
 • Chaga (Inonotus obliquus) per la capacitat per protegir contra l’estrès oxidatiu i combatre la inflamació.
 • Tremella (Tremella fuciformis) per les propietats antioxidants i antiinflamatòries.

L’interès creixent pels bolets es deu, d’una banda, al moviment vegà/ vegetarià, que ha rescatat els bolets com un altre aliment d’origen no animal valuós; i, per altra banda, el cultiu ecològic ha tornat als fongs la seva importància en la producció, ja que els cultius amb presència de fongs no patògens permeten més absorció d’aigua i repartiment de nutrients dels sòls, així com protecció davant dels patògens.

Ajuden en la direcció necessària per restaurar el nostre equilibri

És crucial que els fongs siguin cultivats ecològicament4 en el seu entorn natural, controlant la contaminació creuada per l’aire i la pluja. Els fongs, com a recicladors naturals de la matèria orgànica i inorgànica, absorbeixen tot el que hi ha al seu voltant, cosa que inclou toxines radioactives i tòxics artificials, que poden passar a nosaltres en ser consumits. Hi ha els qui diuen solucionar això produint en naus industrials estèrils, cosa que resulta en menor densitat de micronutrients i qualitat del producte. El millor és que disposin de certificat ecològic europeu.

Cada fong està considerat bé com a aliment o bé com a complement alimentari, i això es tradueix en diferents obligacions, etiquetats, comercialització, etc. i una confusió més gran per al consumidor neòfit. La qualitat del producte no només rau en la seva producció ecològica certificada, sinó també en el processament posterior. El miceli sec i polvoritzat és el producte de menor qualitat i amb la concentració més baixa. Els productes fets a partir del cos fructífer o bolet, tenen una major concentració i, si a més passen per un procés de doble extracció de compostos hidrosolubles i liposolubles, la seva concentració és diverses vegades més gran, sent els productes de major qualitat i densitat de compostos biodisponibles.

I per últim esmentar que tenim receptors sensorials específics al sabor característic dels bolets: l’ “umami” o “saborós”. Ens queda molt per descobrir sobre els beneficis dels fongs5.

Fonts:

 1. The Challenge of Global Aflatoxins Legislation with a Focus on Peanuts and Peanut Products: A Systematic Review
 2. El valor de los hongos medicinales en cáncer (El Botiquín Natural, marzo 2022, pág. 6)
 3. Enzymes for Detoxification of Various Mycotoxins: Origins and Mechanisms of Catalytic Action.
 4. Fongs: la importància del cultiu ecològic en el seu valor terapèutic i nutritiu (Bio Eco Actual, juny 2021, pàg. 24).
 5. Documental Fantastic Fungi.

Autor: Carlos Capdepón, PNI Health Coach

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Gener 2024