Després d’un any marcat per la inflació, l’escassetat de pluges, canvis legislatius i increments en els costos de l’energia i matèries primeres, l’alimentació ecològica a Espanya es prepara per a un nou any abordant desafiaments i aprofitant oportunitats. Aquestes són les prediccions de les tendències per a 2024, segons Veritas.

tendències per a 2024 Veritas
123rfLimited©lightfieldstudios

Demanda i tendències de consum

Entre les tendències de consum, les prediccions apunten que l’alimentació plant-based, entre les quals es troba el vegetarianisme, el veganisme i el flexitarisme, continuarà creixent en popularitat. En aquest sentit, augmenta el consum de llegums en tots els seus formats (crues, bullides, farines, pasta, elaborats en burgers, o hummus, etc.) que, en general, és una alternativa rica en proteïna i baix en greixos.

Augmenta la demanda d’aliments ecològics de proximitat i de temporada, impulsada per l’objectiu de reduir la petjada de carboni associada amb el transport d’aliments i pel vessant social de comprar productes produïts localment (entre els quals destaquen aspectes com afavorir productors de la zona, estimular l’economia local, evitar desaprofitaments, etc.).

D’altra banda, creix l’interès per aliments funcionals i superaliments. Els aliments funcionals són aliments amb una concentració d’una o diverses substàncies que, a més de nodrir, presenten propietats beneficioses per a la salut i, els considerats superaliments, són aliments amb concentracions elevades de nutrients concrets, com, per exemple, la xia i el seu contingut en omega 3.

Augmenta la demanda d’aliments ecològics de proximitat i de temporada i l’alimentació plant-based continua creixent en popularitat

Evolució de les categories de producte

Quant a les categories de producte, els aliments sense gluten, els plats preparats, la cosmètica natural i els productes per a mascotes cada vegada tenen més pes en la cistella de la compra. Així mateix, incrementa la demanda de cafè en gra i la menor quantitat de sucre afegit en totes les categories d’esmorzar.

Els consumidors opten per més fruites i verdures ecològiques i de temporada, més nutritives, amb les seves màximes propietats organolèptiques i amb menys restes de fitoquímics. Quant a cereals i derivats, prefereixen la seva versió integral, amb majors nivells de fibra, més saciants, i que causen menys pics de sucre en sang.

Disminueix la demanda de ultraprocessats i augmenta el consum de fruita seca i snacks saludables. Així mateix, els aliments fermentats creixen en popularitat, gràcies a la seva contribució a la salut digestiva i al seu suport al sistema immunitari. Nous tipus de pa, amb fermentacions més llargues i elaborats a partir de massa mare, destaquen entre les tendències de consum.

Pel que fa als plats preparats, la reducció d’additius, la matèria primera ecològica, els envasos sostenibles i les tècniques de producció menys invasives guanyen rellevància.

La certificació ecològica (Euro Fulla) guanya importància i reconeixement entre consumidors que busquen un valor afegit

Altres tendències destacades

S’intensifica l’èmfasi en pràctiques agrícoles que no sols són sostenibles, sinó que també tenen com a objectiu millorar la salut del sòl i restaurar els ecosistemes. Per això, incrementa l’ús de pràctiques d’agricultura regenerativa en els camps, posant com a objectiu la recuperació del sòl i restauració dels seus ecosistemes. Sorgeixen noves certificacions que avalen tècniques agrícoles combinables amb l’agricultura ecològica, amb l’objectiu de millorar la fertilitat i estructura dels sòls i augmentar la biodiversitat que habita en ells.

Es mostra major atenció cap a la minimització del desaprofitament alimentari mitjançant l’elaboració de productes a partir de subproductes alimentaris o ingredients que, en cas contrari, serien descartats. En aquest sentit, el reaprofitament es presenta com un aliat per a minimitzar el malbaratament alimentari.

La certificació ecològica (Euro Fulla) guanya importància i reconeixement entre consumidors que busquen un valor afegit. No sols garanteix la producció mitjançant estàndards ecològics, sinó que també avala la qualitat i la sostenibilitat dels aliments certificats. En aquest sentit, l’augment en la consciència i l’educació del consumidor sobre la importància de triar aliments ecològics i sostenibles ajuda a impulsar la demanda.

Més informació sobre Veritas a www.veritas.es/ca

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Gener 2024