José Antonio (1 d’abril de 1953) és Llicenciat en Llengua i Literatura. Conscienciat i compromès amb l’alimentació ecològica des de 1978, és soci fundador de Panadería Rincón del Segura, fleca artesanal ecològica online que elabora pa, bescuits i farina des de fa 30 anys.

José Antonio

1982: Què us impulsa cap a l’agricultura ecològica?

Tot va començar amb la recerca duna relació harmoniosa amb el medi ambient. Volíem trobar una manera de cultivar i elaborar que fos sostenible i tingués en compte el respecte per la natura, els animals que hi viuen, i també per l’alimentació dels éssers humans.

Com s’aconsegueix passar de la producció per al consum propi a convertir-se en un forn artesanal ecològic online de referència?

En primer lloc, creient en allò que fèiem. Teníem clar que era bo per a nosaltres, per als clients i per al medi ambient. Al principi no va ser una cosa que busquéssim, però el temps i la bona feina és capaç de marcar-te el camí a seguir.

«La tecnologia ben utilitzada és capaç d’unir-se a allò tradicional i viceversa»

De quina manera la farina ecològica integral i el llevat mare marquen la diferència en la qualitat?

Podríem dir que és la combinació perfecta. Organolèpticament parlant, les masses adquireixen molt de valor, ens transmet una olor envoltant i millora la textura i el sabor. També millora la digestió del pa, la massa mare converteix la fermentació en un procés lent i dóna a la massa el temps que necessita per fer-se. A més, les farines integrals aporten molts nutrients beneficiosos a l’organisme que no s’aconsegueixen amb el pa blanc.

Treballeu amb molins de pedra i forn de llenya, però també amb biomassa i energia solar fotovoltaica. Com es combinen la tradició i la tecnologia?

La tecnologia ben utilitzada és capaç d’unir-se a allò tradicional i viceversa. Penso que el sector ecològic sempre ha d’anar de la mà del que és tradicional però la tecnologia és aquí per ajudar-nos i en el nostre cas en concret per ajudar el medi ambient.

«Un dels valors del sector ecològic és la creació de llocs de treball i els salaris justos»

Compra de cereals, mòlta, elaboració i distribució. Quina és la clau per abastar tot el cicle productiu?

D’una banda, l’organització i el compromís. És molt important que els companys que estan en aquesta part de la cadena se sincronitzin i es complementin els uns als altres, i això només s’aconsegueix amb una bona relació entre tots. D’altra banda, la confiança mútua amb els pagesos de la zona és fonamental.

Rincón del Segura es troba al cor de la Serra del Segura. Per què aquí i no en una ciutat amb millors accessos?

Per nosaltres, un dels valors del sector ecològic és la creació de llocs de treball i els salaris justos. Estem establerts a Villares, que és un llogaret pertanyent a Elx de la Serra i viuen uns 100 habitants. És una zona on gairebé no es crea ocupació i aquesta creació de llocs de treball amb el temps s’ha convertit en part de la nostra missió.

Com imagineu el futur de Rincón del Segura?

Vull pensar que seguirem apropant l’alimentació ecològica a noves generacions. És important que els valors que representa el sector ecològic i el treball artesà es continuïn difonent.

Autora: Ariadna Coma, Periodista

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Febrer 2024