Quan el nadó ha començat a tastar aliments nous, generalment entre els 5-6 mesos (veure entrada anterior), el més lògic és que cada vegada comenci a menjar més sòlids i menys llet, però això és molt variable. Alguns nens i nenes avancen molt a poc a poc amb l’alimentació complementària; altres mostren molta curiositat i gana. Totes dues situacions són normals mentre el nadó segueixi sa i creixent bé.

6 mesos
123rfLimited©highwaystarz

L’alimentació complementària ha de ser com l’alletament: a demanda. Nosaltres oferirem al nadó diferents aliments diàriament i el nadó triarà quant de cadascú menja en aquell moment. En tots els casos, la llet materna o la de fórmula continuaran sent la font principal de nutrients per al nadó fins que faci un any

Prevenció d’al·lèrgies alimentàries

A partir dels 6 mesos és important introduir com més aviat millor aquells aliments que amb més freqüència causen al·lèrgia. En el cas de les dietes vegetals aquests són els cacauets, fruita seca i llavors. Quan el nadó ja fa uns dies que menja cereals, llegums, fruites, verdures i iogurt de soja, cal començar a introduir, d’un en un i en quantitats molt petites (mitja culleradeta de postres o menys), un fruit sec i comprovar que el nadó ho tolera bé. Sempre s’ha d’oferir completament molt o en crema i barrejat bé amb un altre aliment. Al llarg dels dies següents augmentarem la quantitat si la tolerància és bona. Cada 5-7 dies es pot introduir un nou fruit sec o llavor. Si el nadó té dermatitis atòpica o si hi ha al·lèrgies alimentàries a la família, consulta amb el teu pediatre abans d’iniciar aquest procés.

Els nadons de famílies veganes no necessiten tastar aliments animals com l’ou per veure si els toleren o no. Això només cal fer-ho amb els aliments que formen part de la dieta familiar.

Menú familiar

Els nadons no necessiten aliments especials “per a nadons” i el millor és que mengin el mateix que la resta de la família com més aviat millor, per a ells preparat sense sal. Si l’alimentació familiar es basa en aliments vegetals integrals poc processats, només cal adaptar el format dels aliments a les seves capacitats. Sempre que sigui possible farem servir per a ells varietats ecològiques.

Si la dieta familiar no és “tan bona” i inclou un gran percentatge de productes precuinats i processats rics en sal i additius, aquest és un bon moment per fer canvis i millorar-la. El teu bebè menjarà el que tu mengis, no el que tu li diguis que mengi. Si no és apte per al teu nadó tampoc no és la millor opció per a tu!

AutoraMiriam Martínez Biarge, Metge Pediatra

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Febrer 2024