El Govern de la Generalitat de Catalunya ha aprovat per Acord de Govern el Pla d’acció per al desenvolupament de la producció ecològica 2024-2027, per fomentar i atendre les necessitats i les prioritats dels agents de la producció agroalimentària ecològica. L’objectiu és impulsar la producció agroalimentària ecològica a Catalunya des del conjunt de la cadena: des de la producció i l’aprofitament dels recursos del camp i del mar fins al consum per part de la ciutadania.

Pla d’acció per al desenvolupament
123rfLimited©jackf. Collita de raïm en plantacions de vinyes al Penedès, Catalunya

El Pla es concreta en 132 accions que es distribueixen en tres eixos: estimular la demanda i garantir la confiança dels consumidors, estimular la conversió a la producció ecològica i consolidar totes les baules de la cadena de valor de la producció ecològica i, finalment, incrementar la contribució de la producció ecològica a la sostenibilitat del sistema alimentari i al medi ambient.

El disseny del Pla d’acció ha partit de les necessitats i les prioritats del sector de la producció agroalimentària ecològica i dona resposta al compromís de la Unió Europea d’accelerar la transició cap a un sistema alimentari sostenible, saludable i just. Els seus objectius recullen les prioritats de l’estratègia ‘De la granja a la taula’ aprovada l’any 2021 en el marc del Pacte Verd Europeu, que estableix la necessitat de reduir els impactes ecològics negatius, com ara la pèrdua de biodiversitat i la petjada de carboni, del sistema alimentari de la UE, tot reforçant-ne la resiliència, assegurant la seguretat alimentària i generant oportunitats noves dels productors.

El Pla d’acció estableix una estratègia d’impuls de la producció agroalimentària ecològica des dels departaments d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; Empresa i Treball; Economia i Hisenda; Educació i Recerca i Universitats, i les empreses i organismes següents: IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries); PRODECA (Promotora d’Exportacions Catalanes); INCAVI (Institut Català de la Vinya i el Vi), CCAM (Consorci de Comerç, Artesania i Moda) i el CCPAE (Consell Català de Producció Agrària Ecològica).

Producció en creixement

Catalunya ha estat pionera, dins de l’Estat espanyol, pel que fa a la introducció i el desenvolupament de les produccions ecològiques. Enguany ha fet 30 anys de la creació del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), corporació de dret públic encarregada del control i la certificació dels productes agraris i alimentaris ecològics a Catalunya. Al llarg d’aquest període, el sector ecològic ha experimentat un creixement notable: la superfície certificada en producció ecològica s’ha multiplicat per 65 i el nombre d’empreses certificades relacionades amb l’obtenció d’aliments ecològics, per 32.

Més informació a www.ccpae.org

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Abril 2024