La producció de làctics ecològics a Catalunya ha experimentat un creixement important els darrers anys a causa de la creixent conscienciació dels consumidors i les demandes de qualitat dels aliments i respecte pel medi ambient.

Productes làctics ecològics
123RFLimited©abbphoto

La producció de làctics ecològics a Catalunya

L’any 2022 hi havia 35 empreses dedicades a l’elaboració de llet, formatge i derivats lactis ecològics a Catalunya, segons les últimes dades recollides per l’Observatori de l’Agricultura i l’Alimentació Ecològiques.

Pel que fa a la distribució per províncies, el 43% d’aquests establiments es troba a Barcelona, el 31% a Girona i el 23% a Lleida.

El 17% de les empreses dedicades al sector lacti ecològic a l’Estat espanyol se situa a Catalunya, cosa que fa que sigui la segona comunitat amb més empreses d’aquest sector després d’Andalusia.

Font de les dades: CCPAE, DACC, MAPA i EUROSTAT

Els beneficis de la producció ecològica

La producció agrària ecològica és un sistema de producció que té com a objectiu produir i obtenir aliments de màxima qualitat, respectant el medi ambient i sense utilitzar productes químics de síntesi (hormones, herbicides, adobs químics o plaguicides, entre d’altres).

Una de les prioritats d’aquest sistema és el benestar animal. Per això, en les granges ecològiques es promouen alts estàndards de benestar animal. La normativa garanteix que les granges constin d’estables amples i espais oberts, així com el lliure accés a pastures naturals, procurant que el bestiar tingui espai per moure’s, unes condicions de vida de la millor qualitat possible i una manipulació sense dolor ni estrès.

Pel que fa a l’alimentació, es requereix proporcionar al bestiar una alimentació saludable basada en pinsos i aliments de producció ecològica i sense la presència d’organismes modificats genèticament (OMG). A més, l’ús d’antibiòtics i hormones de creixement està estrictament prohibit.

Tot això aporta un valor afegit al producte, que és cada vegada més ben valorat per als consumidors, tant per la seva qualitat nutricional, com pel seu vessant ètic i les pràctiques més respectuoses i responsables amb l’entorn que promouen. És un dels motius pels quals la demanda de productes làctics ecològics està en auge a Catalunya.

Amb el suport de:

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Abril 2024