IFOAM EU 11/06/2015
Últim compromís del Consell d’IFOAM EU: Risc de menys normes harmonitzades per als orgànics a la UE.

Els ministres d’agricultura de cada nació són els que adopten el dictamen del Consell sobre la proposta d’un nou Reglament Orgànic de la UE sobre la base d’un nou text de la Presidència en el Consell d’Agricultura i Pesca el 16 de juny. IFOAM UE destaca que l’últim text de compromís portaria a una menor harmonització que l’status quo a la UE i, per tant, insta els ministres a que arribin a un enfocament més coherent abans d’adoptar la seva posició.

El Consell perdria un dels principals objectius de la revisió, per millorar una més àmplia harmonització a la UE si adopten l’últim text de compromís del Consell. Sense cap dubte, el Consell i l’actual Presidència de Letònia han contribuït a millorar significativament la proposta inicial. No obstant això, els últims textos de compromís tracten de combinar dos enfocaments diametralment oposats sobre qüestions clau. Lamentablement, com a resultat, es corre el risc de tenir una situació menys harmonitzada per l’orgànic a la UE que en l’actualitat. La conseqüència seria més burocràcia, una re-nacionalització de les normes i menys confiança en el sistema orgànic”, diu el president d’IFOAM UE Christopher Stopes.

“El compromís sobre els llindars de descertificación en el seu estat actual, és en realitat pitjor que l’status quo. En lloc d’augmentar l’harmonització de l’aplicació, els Estats membres haurien legalment més opcions que abans. No és possible combinar un sistema basat en els processos amb un que es basa en l’avaluació dels productes finals. A més, l’aplicació pot variar entre els estats membres. Això portaria a un camp de joc desigual per als operadors a la UE i més enllà”, afegeix la vicepresident d’IFOAM UE Sabine Eigenschink.

“Un altre compromís insatisfactori està en la freqüència dels controls, ja que permetria als Estats membres decidir si vol o no aplicar una inspecció anual. Una vegada més, és inevitable que hi hagi una manca d’harmonització i un camp de joc desigual entre els agricultors i els operadors en diferents països. Les inspeccions anuals són una pedra angular de la confiança del consumidor i ara es enfrontem al risc de confusió i incertesa entre els consumidors pel que fa a la naturalesa de la garantia que ofereix el logotip ecològic de la UE”, continua Jan Plagge, Membre del Consell d’IFOAM EU.

“D’altra banda, els canvis proposats en el règim d’importació segueix sent una preocupació important, ja que el canvi cap al compliment donaria lloc a un sistema de dos nivells: els acords comercials d’equivalència de tercers països amb mercats orgànics desenvolupats i el ple compliment per als països en desenvolupament, destaca Bavo van den Idsert, Membre del Consell d’IFOAM UE dels Països Baixos.

Sobre IFOAM EU

IFOAM EU representa més de 160 organitzacions membres a la UE-28, els països candidats a la UE i l’AELC. Les organitzacions membres abasten tota la cadena d’aliments orgànics i més enllà: des dels agricultors i les organitzacions de processadors, minoristes, certificadors, consultors, comerciants i investigadors dels organismes ambientals i de defensa del consumidor.

Més informació a: www.ifoam-eu.org