M Pilar Ibern

El bufet és un servei relativament jove en la història de la restauració. Sent el sistema més lliure de presentació, trenca amb les formes protocol·làries del menú clàssic servit a taula. No obstant això, és important seguir unes pautes per orientar i facilitar als comensals per evitar confusions, oferint comoditat en l’autoservei.

En aquests àpats és el propi comensal qui confecciona el seu menú, escollint al seu gust la quantitat i el tipus d’aliment. Les normes d’etiqueta recomanen omplir poc el plat i aixecar-se per repetir. A diferència del còctel o el lunch, que es prenen dempeus, el bufet es menja assegut, permetent als comensals escollir lliurement els seus llocs a la taula.

Encara que és autoservei, sempre és un detall comptar amb alguna persona a la qual poder preguntar sobre els ingredients o bé si es necessita ajuda en el tall de les especialitats de més difícil presentació, com són els rotlles o mousses de verdures.

A més aquest personal estarà alerta per informar de la necessitat de reposar les especialitats que han tingut més acceptació, mantenint en tot moment la bona presentació de les safates, i retirant tot el necessari per mantenir la netedat i ordre en tot moment.

El bufet és un banquet ideal per a celebracions empresarials, casaments i cerimònies en les que es vol donar més protagonisme a les relacions personals que al menjar en si. Resulta especialment pràctic en festejos familiars o amistosos molt nombrosos, ja que facilita la feina als amfitrions i crea un ambient desenfadat.

Presentació del bufet

Hi ha una infinitat de maneres de distribuir un bufet, però el més senzill és organitzar-lo en dues zones principals. Una per als coberts i tot l’utillatge que es precisi per servir i emplatar, al costat dels plats preparats. I en una altra zona separada, les begudes i la cristalleria per a la seva consumició

como preparar un bufet

Un petit cartell al costat de cada plat indicant el nom, i potser els ingredients de l’especialitat ajudarà els comensals a definir i confeccionar el seu menú, estalviant preguntes innecessàries que entorpeixin el dinamisme i la fluïdesa del menjar en una trobada multitudinària.

La taula o taules que componen el bufet han de col·locar-se en un lloc privilegiat de la sala, perquè siguin visibles des de qualsevol punt, on estaran asseguts els comensals.

Sempre és agradable una sala il·luminada amb llum indirecta, ens donarà la sensació d’intimitat, però cal vigilar que els aliments rebin llum suficient, en cas contrari els comensals no gaudiran plenament de l’espectacle visual gastronòmic. Si el servei és a la nit, algunes espelmes en espalmatòries de vidre transparent, o ceràmica, sobre les taules, crearan un ambient fantàstic.

Unes estovalles de teixits naturals, de colors suaus i neutres, juntament amb una vaixella, una cristalleria i una coberteria de línies modernes i funcionals, per facilitar la comoditat en el seu maneig, sense grans dibuixos ni formes estridents, afegiran categoria a la festa.

Si l’esdeveniment és una trobada informal, d’aire alternatiu, podem utilitzar tot l’utillatge de material reciclable. Avui en dia es troben plats de cartró, d’arròs i de materials orgànics, que no restaran dignitat a la trobada!

Els coberts mai han de ser de plàstic, és un mal ús d’aquest material i no donarà la calidesa ni estarà d’acord amb l’ètica ecològica.

Podem utilitzar coberts de matèries orgàniques com la fusta, i fins i tot podem trobar coberts que es poden menjar en forma de culleres elaborades amb galetes o farina d’arròs compostable.

Els bodegons florals en un lateral de la taula del servei es realitzaran amb flors de tija llarga alternades amb flors petites de diferents colors. Sempre serà una bona opció elegant, un ram de flors blanques. També es poden crear bodegons amb elements comestibles amb gerros transparents i pomes vermelles, espècies, cereals ….

A les taules dels comensals es distribuiran petits poms de flors, de subtil efecte decoratiu.

Imprescindibles

Els plats a escollir es distribuiran en tres zones: calents, freds i postres.

Els plats tipus arròs, pasta, i segons s’han de mantenir calents sobre un escalfador alimentari, lluny de la zona d’aliments freds com les amanides, que estaran sobre una zona refrigerada.

Els pastissos i postres en general han d’estar ja degudament tallats i es facilitarà una espàtula pastissera.

Autora: Mª Pilar Ibern “Gavina”, assessora nutricional i escriptora.

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here