Activista mediambiental, professor, escriptor, poeta, traductor. Va néixer a San Francisco (Califòrnia) el 8 de maig de 1930. Se’l considera pertanyent al reduït grup d’escriptors de l’anomenada Generació Beat junt a Jack Kerouac i Allen Ginsberg i és membre del moviment cultural Renaixement de San Francisco.

És membre de l’Acadèmia americana de les Arts i les Lletres i de la de les Arts i les Ciències. Premi Pulitzer de poesia el 1974. Ha traduït a l’anglès literatura xinesa i japonesa i els seus assajos reflecteixen una comunió amb l’espiritualitat i la naturalesa budista.

Dels dos als onze anys va viure en una granja al nord de Seattle propera a la població d’indis Salish que van despertar el seu interès pels pobles nadius americans i dels que va aprendre la seva respectuosa manera tradicional de relacionar-se amb la natura. El 1942 es va traslladar a Portland amb la seva mare i la seva germana on va practicar alpinisme, va treballar de llenyataire, de constructor de camins i de vigilant d’incendis en la profunditat dels boscos. La conjunció de treball físic i intel·lectual va influir els seus primers escrits.

gary synder enero17

El 1951 es va llicenciar en antropologia i literatura. El 1952 va tornar a San Francisco on va començar els seus estudis sobre cultura i idiomes asiàtics a la universitat californiana de Berkeley i els va ampliar sobre el terreny en les seves estades al Japó i l’Índia estudiant Budisme Zen, escrivint poemes, traduint textos antics i moderns i vivint en algunes etapes de la seva vida com un veritable monjo budista encara que mai ho va ser oficialment.

Al seu retorn als Estats Units es va construir la seva pròpia casa a les muntanyes de Sierra Nevada on viu des de llavors.

L’objecte dels poemes de Snyder és el creixement de la consciència ecològica en els seus lectors. “Turtle Island” és el títol de la seva obra guanyadora del Pulitzer. El seu llegat és extens tant en poesia com en prosa. Les seves obres reflecteixen la seva preocupació pel medi ambient i la difícil situació dels pobles indígenes. Ha publicat més de 25 llibres des de 1959 (poesia, assaig, llibres de viatges), traduïts a més de 20 idiomes. Entre els seus textos més recents destaquen “The Practice of the Wild”, publicat el 1990, on reflexiona sobre els problemes ambientals, la cultura indígena americana, l’ecofeminisme, el llenguatge i la mitologia, “A place in Space” (1995) i “Back on the Fire: Essays” (2007).

“La natura i els homes necessiten varietat, diversitat i llibertat per créixer. Qualsevol forma de monocultiu mental és signe d’estancament i mort.” Gary Snyder

Autora: Montse Mulé, redactora, eco-animalista.
Bio Eco Actual Gener 2017