Mª Dolores Raigón, presidenta de la Societat Espanyola d’Agroecologia (SEAE) va clausurar les III Jornades Agroecològiques de la Rioja, celebrades el passat 30 i 31 de maig, amb una xerrada sobre els beneficis de l’agricultura ecològica i de l’alimentació ecològica.

A continuació, traducció de la notícia publicada al diari digital La Rioja 2 sobre la sessió de cloenda i la xerrada de M. Dolors Raigón.

Una dieta basada en fruites i verdures sol ser sinònim de salut … o no? Segons la investigadora i doctora en Enginyeria Agrònoma Mª Dolores Raigón, menjar aquest tipus d’aliments és “importantíssim”, però no serveix de res si tenen una alta càrrega en components químics, llavors “les repercussions per a la salut no seran positives”.

Així, un estudi realitzat a València que va analitzar l’alimentació de diferents nens revelar que els que tenien més concentració de plaguicides eren aquells la dieta consistia en una major ingesta de fruites i verdures. “És molt important la informació i la formació per saber el que mengem i les repercussions que té per al nostre cos. No val amb canviar el model de dieta”.

Raigón ha participat aquest dijous a les III Jornades Agroecològiques de la Rioja, organitzades per Agrovidar al Centre Cultural Ibercaja. En la seva xerrada, va presentar el resultat de diverses investigacions que demostren que els aliments ecològics són més nutritius que els produïts per sistemes tradicionals.

“Està demostrat que els productes cítrics ecològics presenten entre un 10 i un 20% més de vitamina C que els convencionals. A les pastanagues, la diferència pel que fa al nivell de potassi augmenta fins al 35%. Hi ha diferències també pel que fa a la presència de minerals, ferro…”, explica Raigón.

I els aliments que consumim directament de l’horta? “L’agricultura tradicional pot ser saludable, sempre que estigui basada en el no ús de les substàncies químiques de sempre”.

Entre els 10 principals consumidors de productes ecològics

A poc a poc, l’agricultura ecològica va obrint-se camí a casa nostra. De fet, Espanya ja està entre els 10 primers països del món en consum ecològic. No obstant això, encara ha de fer front a les reticències d’alguns consumidors, que consideren aquests aliments molt cars, cosa que Raigón desmenteix.

“No és que els productes ecològics siguin cars, és que els convencionals són excessivament barats. Si un pollastre costa dos euros, quina portarà aquest pollastre!”.

De fet, un informe de la FAO citat per aquesta investigadora demostra que els aliments convencionals són més cars, perquè per cada euros que costen, també impliquen una despesa d’un altre euro en problemes mediambientals i un altre a problemes de salut, que posteriorment paguem tots. “Són despeses indirectes que ens passaran factura”, conclou.