La Generalitat de Catalunya publica una guía con publicidad encubierta y contra las recomendaciones de la OMS La Generalitat de Catalunya publica una guia amb publicitat encoberta i contra les recomanacions de l'OMS

VSF Justícia Alimentària Global ha exigit explicacions al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies per la publicació de la guia educativa Un infant que Creix (2015) amb consells alimentaris contraris a les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut, que recomana reduir dràsticament la ingesta de sucre fins als 25 grams/dia en persones adultes, i per un clar cas de conflicte d’interessos.

L’organització ha reclamat a la Generalitat retirar aquesta guia i no permetre la participació de qualsevol organització que pugui tenir conflicte d’interessos entre els seus objectius privats i públics en temes de salut pública i establir una regulació clara sobre el conflicte d’interès.

Les pàgines finals de la guia inclouen recomanacions que estan directament patrocinades per empreses alimentàries que, de manera implícita en alguns casos i explícita en d’altres, utilitzen la publicitat subliminal per promoure iniciatives clarament insanes. Entre les recomanacions per a un esmorzar saludable, per exemple, suggereix incorporar cacau a la llet o altres lactis «per enriquir la llet i fer-la més atractiva per als nens i les nenes».

Tenint en compte que el principal ingredient de ColaCao no és el cacau, sinó sucre en un 70%, la recomanació no només està fora de lloc, sinó que aquesta empresa no està autoritzada per fer cap tipus de recomanació. En la mateixa línia, recomana complementar l’esmorzar de mig matí amb un «entrepanet, un batut de cacau o una fruita» .Què passa amb el berenar? Aquest apartat està a càrrec de Nocilla i, com no, per a l’empresa «el berenar clàssica de pa amb xocolata o crema de cacau continua sent la predilecta de les criatures”. En aquest cas, es podria discutir si es tracta del berenar clàssica o no, però tenint en compte que un pot de Nocilla conté un 56% de sucre i un 11% de greixos saturats, el que està clar és que no pot recomanar-se en cap cas com a part d’un berenar saludable.

L’apartat que vol fomentar el consum de verdura el patrocina Knorr i en ell s’explica que les verdures poden menjar-se de moltes maneres, però en el dibuix que il·lustra l’apartat apareix una nena menjant un plat amb cullera que s’assembla molt a les cremes de verdures processades que comercialitza la pròpia marca. Si s’analitza el contingut d’un brou vegetal Knorr en gotets (pack de 4 terrines), s’observa que el principal ingredient és aigua, el segon és sal (conté 20,5%) i només un 16% dels ingredients són verdures, pel que no pot ser igual de recomanable.

També és destacable l’apartat «Puc fer les coses jo solet», patrocinat per Danonino. «Al mercat hi ha una sèrie de productes adaptats a ells [nens] pel seu composició i tipus d’envàs que facilitaran la seva autonomia». Entre aquests productes, Danonino, per exemple, està dirigit al públic infantil i el 14% del producte són sucres. Ferran Garcia, coordinador d’investigacions de l’organització, considera que la majoria de productes dirigits a aquest públic solen ser «altament processats, amb escàs valor nutricional (quan no clarament insans), de mala qualitat i molt allunyats de l’alimentació sana».

Aquest mateix apartat acaba de la següent manera: «veiem que van creixent quan fan coses solets, però necessiten un món que s’adapti a ells, un món a la seva mida». No obstant això, «el que necessiten els nens i les nenes, i les seves famílies, són organismes públics que vetllin per la seva salut i no converteixin una suposada guia educativa en un espai publicitari en el qual, de manera subliminal, els grans conglomerats comercials puguin influir en les decisions de les famílies per fer negoci », reclama Javier Guzmán, director de VSF Justícia Alimentària Global.

Com pot un organisme públic fer recomanacions d’alimentació saludable, que haurien de basar-se en aliments frescos i saludables, tenint de patrocinadores les principals marques de processats dirigits al públic infantil? Quin tipus de consells pot donar una empresa? L’estratègia comunicativa de la indústria al llarg dels últims anys ha consistit precisament en això, en presentar-se com un actor compromès amb la lluita contra l’obesitat i la mala alimentació i vincular la seva imatge a la salut creant una narrativa que, gràcies a bones campanyes de màrqueting ia l’ajuda de diferents fundacions i organitzacions públiques i privades, s’ha anat repetint fins que la societat l’ha interioritzat.

Obesitat, sobrepès i complicitat de les Administracions

Avui dia, la mala alimentació i les malalties associades representen el primer problema de salut de l’Estat espanyol. La mitjana de consum de sucre a l’Estat espanyol se situa al voltant dels 112 grams / dia i encapçala la llista europea de països amb major obesitat infantil. Davant d’un problema de tal magnitud, les administracions públiques haurien de comptar amb un pla que identifiqués les causes, aturés el problema i posés en marxa solucions efectives. No obstant això, aquest és un cas més que evidencia que no es tracta només de denunciar la inactivitat per part de l’Administració per solucionar aquest problema, sinó d’assenyalar com s’ha convertit en una aliada natural de la indústria per al disseny i execució de polítiques públiques totalment contràries a l’interès dels ciutadans.

* L’existència de la guia Un infant que Creix (publicada el 2015) ha sortit a la llum pública gràcies a la denúncia d’una persona particular en les xarxes socials després de ser repartida en una escola pública.

Per a més informació visita la web de Justícia Alimentària Global – vsf.org.es

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Bio Eco Actual Gener 2018