Vivienda sostenible: El tadelakt, técnica tradicional de revoco de cal marroquí habitatge sostenible

Tenir tadelakt aplicat a casa, al món àrab, sempre ha estat sinònim de luxe i riquesa. Aquest art mil·lenari ha estat gelosament guardat en secret pels maalems berebers del Sàhara. Avui en dia s’ha convertit en tendència per als romàntics de l’arquitectura vernacla i sobretot, per als apassionats del món de la bioconstrucció.

Tadelakt, del verb marroquí “dellek” significa pastar, aixafar, en la pronunciació bereber “dalk“. Sovint empren el prefix “ta” o sufix “t” per expressar el nom comercial, Tadelakt.

La tècnica de tadelakt ha estat històricament emprada per berebers que van transmetre de generació en generació els secrets de la selecció de les matèries primeres, les receptes i la seva metodologia de cocció. El material que fa únic el tadelakt és un tipus particular de calç hidràulica, originària de Marràqueix, que s’obté de la calcinació de pedra calcària impura cuita en forns de llenya d’oliva i oli de palma durant unes 30 hores. A continuació s’apaga amb una petita quantitat d’aigua, es macera amb un tamís de 2 mm i s’ensaca per a la seva distribució.

Per crear tadelakt, aquesta calç hidràulica especial es compacta mitjançant el fregat o brunyit constant d’una pedra llisa de gran duresa i se li aplica sabó negre d’oli d’oliva. El potassi del sabó reacciona amb la calcària, cristal·litzant i generant una superfície hidròfuga que repel·leix l’aigua. Això la converteix en una tècnica única molt apta per a la seva utilització com a revestiment en banys, cuines i zones de esquitxada d’aigua. Tradicionalment, el seu ús havia estat principalment en hammams, banys turcs, riads, aljubs, palaus o mesquites per la seva capacitat hidròfuga i de resistència a l’aigua, però en els últims anys s’ha anat integrant en obres d’estil modernista per la seva indeleble bellesa, supeditant sovint les seves bondats tècniques.

El color uniforme tan característic del tadelakt depèn de la llum a la qual estigui exposat en la seva vida útil i al tacte de l’aplicador. A les zones on el material es compacta de manera més intensa, sorgeix una tonalitat més fosca, més profunda i en les zones de menys pressió queden aigües més clares. Com a resultat obtenim una superfície de supina bellesa totalment contínua, amb tonalitats de color superficial fascinant, ondulat, viu, natural i orgànic que exerceix una atracció instintiva cap a tots, fent impossible evitar acariciar-la.

Autor: Joan Romero Clausell, Soci cooperativista en Okambuva. Gestió i execució de projectes de bioconstrucció | www.okambuva.coop

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Publicat a Bio Eco Actual Febrer 2018

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here