Davant de la pujada de l’preu de l’energia convencional, juntament a una creixent preocupació per la cura de l’entorn, les energies renovables són actualment una opció molt demandada pels usuaris. L’energia solar s’ha convertit en la millor alternativa per poder estalviar en la factura mensual de llum. Davant de la pujada del preu de l’energia convencional, juntament a una creixent preocupació per la cura de l’entorn, les energies renovables són actualment una opció molt demandada pels usuaris. Per poder abastir d’energia solar, és imprescindible la instal·lació de plaques solars, que seran les encarregades de transformar l’energia de el sol en energia aprofitable a l’interior de les nostres vivendes.

Energia solar: Tot el que cal saber sobre la seva instal·lació

Com funcionen els panells solars

Un panell solar està format per petites cel·les fotovoltaiques que són les encarregades de transformar l’energia solar en energia elèctrica. Estan fetes de materials semiconductors i aquesta transformació d’energia és possible gràcies a quelcom conegut com a efecte fotovoltaic. Per entendre-ho una mica millor, un electró passarà per una cel·la del panell carregada negativament cap a una altra carregada positivament. Aquest pas generarà un corrent elèctric continu. Què podem extreure d’aquesta explicació senzilla? Que l’energia solar que obtinguem en un habitatge serà directament proporcional a la mida de la nostra placa solar i de les seves cel·les fotovoltaiques.

El procés és una mica més complicat, ja que l’energia que es produeix en corrent continu ha de passar per un inversor solar per poder adequar la seva freqüència i la seva intensitat convertint-se, així, en corrent alterna perquè puguem utilitzar-la en l’interior dels nostres habitatges com fem amb l’energia elèctrica convencional.

L’autoconsum és més que possible. A més, es pot generar excedent per utilitzar en els moments en què no hi ha sol. Això s’aconsegueix emmagatzemant l’energia sobrant mitjançant bateries. Aquesta energia sobrant és força interessant, ja que també podríem bolcar-la en la xarxa per tal d’obtenir una compensació.

Quins són els avantatges de l’energia solar

Segur que ja coneixem moltes, però no està de més fer un repàs. Així, la més destacable, o la que sol convèncer els usuaris, és l’estalvi de la factura de la llum. Sí, la seva instal·lació, com veurem, no és econòmica, però la inversió inicial s’amortitza en pocs anys. A partir del primer moment veiem dràsticament reduïdes les nostres despeses en subministraments.

Aquesta energia és, a més, capaç de reduir les emissions de CO2 i produir el que es coneix com a energia verda. Així mateix, cal no oblidar que generar autoconsum pot beneficiar-nos des d’un punt de vista fiscal, ja que hi ha força subvencions actualment.

Estem també davant una energia segura i que no requereix grans manteniments després de la seva instal·lació.

Quant costa instal·lar panells solars

És la pregunta que ens fem tots. El preu d’instal·lar plaques solars no és econòmic, però com comentàvem, és una inversió inicial que s’amortitza de forma ràpida. Sí, és el que sempre se sol dir, però el que a nosaltres ens interessa és saber quant ens gastarem en la instal·lació de plaques solars.

En els habitatges espanyoles tenim potències mitjanes de 3.000 watts. En aquest cas es necessiten aproximadament unes 10 plaques solars per a aquestes habitatges mitjana. Encara que el preu podria estar clar a priori, la veritat és que les condicions d’un habitatge influeixen bastant. És important saber quin tipus de teulada tenim, les hores de llum, el consum diari. Tot i així, cada panell fotovoltaic pot estar al voltant dels 220 euros. Això vol dir que amb uns 2.200 euros tindríem, en principi, per a una potència de 3.000 watts més la mà d’obra i la resta de components. Aproximadament estaríem parlant d’uns 3.600 o 4.000 euros.

Article en col·laboració.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Maig 2021