PATROCINAT PER
Suplementos Solgar

L’anèmia ferropènica es deu a un dèficit de ferro i té una incidència elevada entre la població. Els símptomes són cansament, falta de concentració, mal de cap, ungles trencadisses, caiguda de cabell, marejos, mal humor o cara pàl·lida.

El primer que cal esbrinar és la causa per poder anar a l’arrel del problema i solucionar-lo. Moltes vegades s’apunta a una aportació insuficient de ferro en la dieta o dèficit proteic, però avui dia és poc probable. Per tant, prendre un suplement de ferro no solucionarà el quadre. Encara que es segueixi una dieta vegetariana, els estudis revelen que hi ha una incidència similar d’anèmia ferropènica respecte als que tenen una dieta no vegetariana.

Què més pot passar? Problemes d’absorció de ferro o hemorràgies. En el cas de les dones és molt comú la pèrdua de ferro abundant en cada menstruació, però també hi podria haver alguna úlcera interna.

anemia ferropénica inflamación

Anèmia i inflamació

En els últims anys s’ha descobert que un estat inflamatori també pot ser motiu d’anèmia ferropènica. Com que no hi ha mecanismes actius per eliminar el ferro, la seva absorció està molt controlada per la hepcidina, una hormona que s’allibera al fetge davant diversos senyals: quan la reserva de ferro està elevada i en casos d’inflamació o infeccions (encara que els dipòsits no estiguin plens no s’absorbeix).

El 80% de la població pateix inflamació crònica i no n’és conscient

. Hi pot haver alguna molèstia o patologia digestiva, però també altres dolències que potser no relacionem com infeccions recurrents o migranyes.

És molt important evitar els aliments inflamatoris: gluten (especialment, blat), sucre (inclou farines refinades) i greixos de mala qualitat (olis refinats i trans). A més, hem d’evitar tòxics, fàrmacs i estrès. D’altra banda, potenciarem aliments antiinflamatoris com l’omega 3 i la cúrcuma amb pebre. Les verdures també són antiinflamatòries gràcies al seu efecte antioxidant. Prioritzarem les de color verd (riques en clorofil·la) i de color vermell (riques en betalaïna, com la remolatxa) perquè també estimulen la formació de glòbuls vermells.

Com millorar l’absorció del ferro

Per augmentar l’absorció i optimitzar les ingestes del ferro no hemo de llegums o vegetals recomanem: afegir vitamina C (julivert, llimona o pebrot), beta carotens (pastanaga o carbassa) o àcids orgànics (xucrut o vinagre de poma).

D’altra banda, hi ha factors que dificulten l’absorció de ferro que s’han d’evitar:

Antiàcids tipus omeoprazol; àcid fític (els cereals, llegums o llavors s’han de remullar unes 10 hores per a disminuir-lo); consumir just després dels àpats cafè o te molt reposat, i l’aigua de cocció de verdures de fulla verda com els espinacs o les bledes, per evitar els oxalats.

És molt important evitar els aliments inflamatoris: gluten, sucre i greixos de mala qualitat

Suplementació

És recomanable prendre suplements de ferro fora dels àpats per afavorir l’absorció.

  • Multi-vitamínic de ferro: interessants els que van acompanyats d’altres micronutrients implicats en el metabolisme del ferro com la vitamina C, vitamina B9 o B12.
  • Ferro Bisciglinat: especialment indicat per a persones que pateixen restrenyiment.
  • Alga espirulina: rica en clorofil·la, té una estructura molecular similar a l’hemoglobina i estimula la formació de glòbuls vermells.
  • Verd d’alfals: recomanat en cas d’anèmia per menstruacions abundants.

* La suplementació ha de ser prescrita i supervisada per un professional de la salut

Autora: Lluca Rullan, periodista especialitzada en nutrició i salut natural. Dietista amb perspectiva Integrativa

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Març 2018