La consellera Teresa Jordà ha presentat la sisena edició de la Setmana Bio, que oferirà a partir d’aquest dissabte 20 d’Octubre xerrades divulgatives i tècniques, tastos de productes, activitats infantils, visites guiades a explotacions i menús especials en restaurants.

 L’objectiu de la Setmana Bio és donar a conèixer la producció i alimentació ecològiques als consumidors catalans

Teresa Jordà Setmana Bio
La Consellera Teresa Jordà presenta la VI Setmana Bio

Destaquen les jornades de portes obertes organitzades pels productors ecològics que constitueixen una oportunitat única per conèixer-los en l’entorn propi.

Dissabte comença una nova edició de la Setmana Bio per l’alimentació ecològica, que tindrà lloc del 20 al 28 d’octubre i comptarà amb unes 250 activitats que es desenvoluparan arreu de Catalunya promogudes pels agents del sector mateix. Així ho ha anunciat la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, a la presentació d’aquest esdeveniment, coorganitzat pel Departament d’Agricultura i l’Associació Vida Sana, organització d’utilitat pública dedicada a promoure l’agricultura biològica i l’alimentació sana.

La Setmana Bio presenta un programa d’activitats amb xerrades divulgatives i tècniques, tastos de productes, activitats infantils, visites guiades a explotacions, menús especials en restaurants i altres propostes adreçades a fer conèixer de primera mà a totes les persones interessades què és la producció i el producte ecològics i quines són les seves particularitats i beneficis.

Arrenca la VI Setmana Bio per l'alimentació ecològica amb 250 activitats a tot Catalunya
Taula rodona a la presentació de la VI Setmana Bio sobre producció, comercialització, educació i divulgació de la producció ecològica. D’equerra a dreta: Núria Coll, Josep Serra, Mª Pilar Molina i Pol Picazos

Enguany, la festa dels productes ecològics ajuntarà esforços amb la Setmana Bio a l’escola, que es va celebrar per primer cop l’any passat, i inclourà també el lliurament del Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica, amb l’objectiu d’augmentar-ne la repercussió.

En el decurs de la seva intervenció, la consellera ha destacat “la importància de millorar la connexió local entre producció, transformació i consum, apostem per una Setmana Bio centrada en promoure la proximitat dins del sector ecològic. Així aconseguirem valoritzar la nostra pagesia, beneficiar-nos d’aquestes produccions en el territori i que el consumidor apreciï el producte ecològic català i l’obtingui en un mercat de proximitat.”

Un aparador de la producció eco que es fa a casa nostra

La Setmana Bio es va crear l’any 2012 per dotar el sector ecològic d’una eina de promoció i amb l’objectiu de poder informar sobre les bondats i les virtuts d’aquest sistema de producció i promoure el consum dels productes ecològics; en la creació inicial, va participar-hi el sector mateix, reunit en una taula d’entitats promotores, amb la qual es va acordar quin en seria el millor format i moment de celebració. El Departament s’encarrega de la gestió i l’organització de l’esdeveniment, que a partir d’enguany compta també amb la participació de l’Associació Vida Sana, que s’incorpora a l’organització. Les actuacions que conformen el programa són proposades per tots aquells agents relacionats amb el sector ecològic que hi volen participar com a promotors.

setmana bio

Així, el programa de la Setmana Bio es nodreix d’activitats proposades i realitzades pels actors interessats mateixos, fonamentalment operadors ecològics, però també d’altres promotors, com ara entitats i organitzacions, administracions locals, biblioteques, restaurants, etc.

A més, els centres educatius també han proposat activitats perquè s’incloguin a la Setmana Bio a l’escola. Durant aquesta setmana, també es lliurarà el Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica, adreçat a reconèixer i incentivar projectes i línies de treball de centres eductius relacionades amb l’agricultura i l’alimentació ecològiques.

Així, Teresa Jordà, s’ha referit a la Setmana Bio a l’escola com una oportunitat “per millorar el coneixement respecte l’alimentació ecològica. En aquest sentit, l’escola hi juga un rol molt important. Amb aquesta incitava volem arribar a les aules i de forma indirecta, a les famílies”.

Tastos, xerrades, promocions comercials i altres actuacions completen un programa en què es poden trobar formes variades de coneixement del producte ecològic i dels seus artífexs, i també gaudir-ne.

  • Trobareu informació de totes les activitats que es duran a terme al web de la Setmana Bio a setmanabio.cat.

La Setmana Bio compta a més amb la implicació dels departaments d’Ensenyament i de Territori i Sostenibilitat, i també de la Diputació de Barcelona, la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC).

La producció Bio a Catalunya des de diferents angles

A l’acte de presentació, hi ha participat Mª Dolores Raigón, que a més de catedràtica i investigadora de la Universitat Politècnica de València especialitzada en aliments ecològics també és la presidenta de la Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica. Raigón ha parlat sobre la qualitat dels aliments ecològics i el paper d’aquest sistema de producció en la nostra societat.

Arrenca la VI Setmana Bio per l'alimentació ecològica amb 250 activitats a tot Catalunya
Mª Dolores Raigón a la presentació de la Setmana Bio 2018

Posteriorment, s’ha dut a terme una taula rodona, moderada per la periodista especialitzada en temes de nutrició Núria Coll, que ha comptat amb Josep Serra productor de vinya i vi ecològic, Pol Picazos, director comercial de l’empresa distribuïdora de productes ecològics Biocop, Mª Pilar Molina, professora de l’institut guanyador del premi Escola, Alimentació i Agricultura Ecològica de 2017, i també amb Mª Dolores Raigón.

Les experiències d’aquestes quatre persones en els àmbits de la producció, comercialització, educació i divulgació de la producció ecològica, i també l’àmbit de la gastronomia, representat per la Núria Coll mateixa, han servit per reflectir les cinc famílies d’activitats que conformen el programa de la Setmana Bio: visites a operadors ecològics, activitats comercials, activitats de divulgació, restauració i gastronomia, i la Setmana Bio a l’Escola. Totes són propostes que volen connectar la producció amb el consumidor i promoure la proximitat dins el factor ecològic.

Per a més informació sobre la Setmana Bio visita setmanabio.cat

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Octubre 2018