Amb pomes, una de les fruites més consumides durant tot l’any, l’organització holandesa Soil & More Impacts ha denunciat les incoherències del nostre sistema alimentari. El preu que el consumidor paga per una poma al supermercat no cobreix els costos de la seva producció perquè els efectes dels pesticides i fungicides emprats per cultivar un quilo d’aquesta fruita costen 21 cèntims, segons un estudi de l’entitat holandesa desgranat per l’economista Otto Scharmer al Huffington Post.

Los costes ocultos del sistema alimentario mundial

En la mateixa línia, en el treball El cost ocult del menjar al Regne Unit de l’organització Sustainable Food Trust, els experts han calculat que el cost real dels aliments produïts convencionalment és el doble del preu de mercat. Són despeses ocultes causades pel model d’agricultura i ramaderia convencional que acaben pagant els consumidors indirectament mitjançant impostos, assegurances mèdiques, subsidis al sector agrícola i ramader, i pèrdua d’ingressos.

El cost real dels aliments produïts convencionalment és el doble del preu de mercat

“Avui dia els plaguicides perillosos s’utilitzen en excés, la qual cosa provoca danys a la salut humana i els ecosistemes de tot el món, i aquesta utilització sembla que augmentarà en els propers anys”, detalla en un informe de 2017 la relatora de Nacions Unides sobre el dret a l’alimentació, Hilal Elver. “L’argument promogut per la indústria agroquímica que els plaguicides resulten necessaris per aconseguir la seguretat alimentària no només és inexacte sinó que a més resulta perillosament enganyós”, afegeix.

L’organització nord-americana Environmental Working Group (EWG) elabora anualment un rànquing amb les fruites “més brutes” després d’analitzar mostres dels aliments vegetals frescos cultivats convencionalment més consumits als Estats Units, uns productes que també són exportats i importats a altres països. En 2018, les maduixes encapçalaven el llistat, seguides per les espinacs, les nectarines i les pomes.

A Espanya, Ecologistes en Acció ha alertat de l’elevada presència de residus de plaguicides en aliments. En l’edició d’enguany de l’informe Directe a les teves hormones. Guia d’aliments disruptors, realitzat amb dades de l’Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (AECOSAN), revelen que almenys 38 plaguicides disruptors endocrins (que tenen capacitat d’alterar el funcionament normal del sistema hormonal) contaminaven els aliments espanyols en 2015 , xifra superior als 33 trobats l’any anterior. Els dos aliments amb major nombre de plaguicides van ser els tomàquets i els pebrots, les mostres contenien residus de 37 plaguicides diferents, 16 dels quals són contaminants hormonals.

“L’exposició de la població a aquests tòxics es relaciona amb malalties i danys a la salut, la incidència dels quals ha crescut en les últimes dècades, com la pèrdua de fertilitat, malformacions congènites, diabetis, obesitat, danys en el sistema immune, autisme, síndrome d’hiperactivitat i diversos tipus de càncer com el de mama, pròstata, testicles o tiroide”, expliquen.

Espanya és el país europeu que més fitosanitaris consumeix en l’agricultura en termes absoluts: 77.216 tones el 2015, segons dades d’Eurostat. Aquests exposen als treballadors del camp i les seves famílies a substàncies tòxiques, però a més, residus invisibles de pesticides queden en els aliments i arriben directament als consumidors.

costes reales de los alimentos

A més de danyar la salut dels habitants del planeta, el rocambolesc sistema de producció d’aliments és incapaç de satisfer les necessitats nutricionals de tota la població mundial: uns 815 milions de persones pateixen fam mentre que al mateix temps hi ha una epidèmia de sobrepès i obesitat . Per si fos poc, també té conseqüències nefastes per al medi ambient, sent el principal causant del canvi climàtic.

La nostra societat tendeix a no valorar el que consumim ni als que produeixen els aliments: els camperols. De fet, molts dels que pateixen inseguretat alimentària són agricultors de subsistència dedicats a tasques agrícoles, sobretot en països en desenvolupament. Als Estats Units, els agricultors i els ramaders són els professionals amb la taxa de suïcidi més alta, segons dades del govern.

El sistema alimentari mundial està en mans de multinacionals que han construït el seu model de negoci per a perpetuar la dependència que els agricultors tenen dels seus pesticides, herbicides i, en molts casos, llavors transgèniques. Són un grapat d’empreses que controlen cadascun dels trams de la cadena alimentària i decideixen què mengem i a quin preu. No obstant això, cada vegada més veus s’alcen per proclamar la necessitat de posar fi a l’agroindústria i advoquen per un canvi de model que passa per l’agricultura ecològica.

Els ciutadans també podem contribuir a re-formular el sistema modificant els nostres hàbits de consum

Un altre punt clau per canviar l’actual model és la dieta: com menys carn mengem, més persones tindran accés als aliments -per l’any 2050 s’espera que uns 9.000 milions d’humans poblaran la Terra-. Actualment, un terç de les terres fèrtils del món s’utilitza per a cultius agrícoles destinats a alimentar els animals, mentre que la ramaderia consumeix aigua en una quantitat de 5 a 10 vegades més gran que el cultiu de plantes. Les granges industrials a més de convertir en meres màquines a éssers vius també contribueixen a la contaminació atmosfèrica, la degradació de la terra, del sòl i de l’aigua i la pèrdua de la biodiversitat.

Els ciutadans també podem contribuir a re-formular el sistema modificant els nostres hàbits de consum. En els últims anys, ha augmentat la consciència sobre la responsabilitat del comprador i va in crescendo el nombre de persones disposades a pagar un preu just si els aliments es produeixen de forma sostenible. Perquè volen un altre model alimentari i saben que és possible aconseguir-ho.

Autora: Cristina Fernández, Periodista & Blogger, www.paladarvegano.blog

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Desembre 2018

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here